- Нове життя - https://nz-ir.com -

ВЧИТЕЛЬ ЗА ВЕЛІННЯМ ДУШІ І СЕРЦЯ

Скільки безмежної любові, сил і енергії віддають своїм учням вчителі. Тільки людина щирої і чистої душі, ніжного і доброго серця заслуговує цього почесного звання – ВЧИТЕЛЬ. Такою людиною і є Марія Петрівна Іваниш ‒ вчитель російської мови і світової літератури Ільницької ЗОШ І-ІІІ ступенів, відмінник освіти України, вчитель-методист.

У щоденній праці, у творчих пошуках пролітають роки. Понад п’ять  десятиліть свого життя Марія Петрівна присвятила вчительській роботі. А це ‒ когорта талановитих учнів, вірних друзів, однодумців, послідовників. Скільком учням вона дала путівку в життя! Творчий педагог, людина глибокої внутрішньої культури, вчитель із почуттям високої відповідальності, і, водночас ‒ вона надзвичайно проста, викликає довір’я і бажання спілкуватись, завжди впевнена і переконана у своїх думках і висловлюваннях.

Член творчої групи вчителів російської мови та світової літератури, Марія Петрівна провела десятки відкритих уроків, була і залишається надійним наставником молодих спеціалістів. Для творчого почерку вчительки характерна, в першу чергу, віра в кожну дитину, її здібності і можливості. Педагогічний досвід вчительки різноплановий, багатоаспектний. Вона бачить шкільне життя у всій його складності і різноманітності, оптимально поєднує сучасні форми і методи навчання, формує в учнів інтерес до творчої праці, впроваджуючи новітні інтерактивні технології. Хоча вчительський хліб ніколи не був легким, але Марія Петрівна вміє сіяти в учнівських серцях зерна доброти, творчого неспокою, людяності і чесності. А посіяні зерна проростають щедрими сходами. У неї багато вдячних учнів, котрі через багато років після закінчення школи не забувають їй сказати добрі слова при зустрічі або відвідати вдома, щоб просто поговорити чи порадитись.

Хочеться ще відзначити те, що для нас, вчителів, повинно бути насущною істиною життя: II дивовижну тактовність, щирість у стосунках з людьми, вміння перейматися проблемами інших. Дуже уважно ставиться Марія Петрівна до молодих учителів, заохочуючи їх до підвищення кваліфікації, вміє підбадьорити, вселити віру в свої сили і можливості, завжди дати добрі поради. Прагнучи бути корисною іншим педагогам, вчителька охоче ділиться на засіданнях методоб’єднання своїми секретами успіху, радить молодим спеціалістам зв’язувати професію вчителя не лише з повчанням, а з повагою до дитячих почуттів, захищаючи дітей від негативного, даруючи позитивну силу слова, вгамовувати свої емоції, не даючи їм керувати собою.

 Всі  вчителі   нашого районного методичного об’єднання  надзвичайно люблять  і поважають Марію Петрівну за її виважену мудрість жінки і педагога.

Все життя Марії Петрівни ‒ це школа, діти. Вона ‒ добре знана і шанована в районі вчителька, всіма поважана в селі людина. А вдома ‒ любляча дружина, мама, бабуся. І може Марія Петрівна гордитися: всі її зусилля не пройшли марно. Є для кого жити, є ким гордитися.

 

Ярослава ЛІЗАНЕЦЬ,

вчитель Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ст.., голова районного методичного об’єднання вчителів російської мови та світової літе­ратури.