Версія для друку Версія для друку

ДЕ ЯСНІ ЗОРІ ВЕЧОРОВІ І ВИШЕНЬ БІЛОСНІЖНИЙ ЦВІТ…

Серпнева теплінь, подих вітерцю зібрали минулої неділі в Ільницькому парку культури і відпочинку сотні жителів села та навколишніх Осою, Броду, Білок, Дубрівки, а також міст Іршави, Мукачева та Ужгорода. День шахтаря  і День  села тут уже традиційно відзначають ще із радянських часів. Бо про шахту «Ільницька» слава линула по всьому  колишньому Радянському Союзу. «Чорним золотом» гірники забезпечували  чи не всю область. Тут збудовано  два сучасні заводи − Ільницький дослідний МЗУ і Закарпатський  завод мастильного обладнання.

Випускники шкіл не журилися, де знайти роботу − на підприємствах  з радістю приймали їх, а хто хотів, мав можливість працювати і заочно навчатись у вузах та технікумах. На  базі шахти в 1945-ому році було створено футбольну команду  «Шахтар». Палким прихильником цього виду спорту був сам директор Тимофій Задорожній. У 1951 р. команду  включили в розіграш першості області. До речі, під час проведення ігор стадіон завжди був переповнений.

Ільниця відома й тим, що вона завжди була кузнею кадрів не тільки району, а й області. Керівниками району в свою чергу були Іван Велиган, Іван Клим, Максим Хохлов. Тепер райдержадміністрацію очолює  Василь Ковбаско. Василь Дубішко був директором абразивного заводу, Дмитро Матіко − Ільницького дослідного МЗУ, Юрій Велиган − директором ТзОВ «Лігніт», Євгеній Савко певний час працював заступником голови райдержадміністрації. Усі вони та десятки інших зібралися на свято. Прийшли сюди також посивілі ветерани, їх діти, внуки та правнуки, які про шахту знають хіба що із розповідей, кінофільмів та фотографій, що свято зберігаються у сімейних альбомах.

Присутніх від щирого серця вітали, а кращим із кращих вручали грамоти і грошові премії голова райдержадміністрації Василь Ковбаско, начальник відділу культури і туризму РДА Ганна Матіко, Ільницький сільський голова Віктор Симканинець та депутат районної ради Василь Павлище.

На сцену запрошують народний танцювальний колектив «Юність», троїсті музики БК «Шахтар», Андріану Матіко, Христину Лешко, Яну Козар, Аліну Ганчич, Злату Лівак, сучасний танцювальний колектив «Лайт», Ваннесу Квак, Дарину Старосту, народний вокальний ансамбль «Ільничанка», фольклорний колектив «Кирниченька», зразкову студію Іршавського районного будинку культури «Весела арена» та ін.

Своїми  виступами порадували присутніх також небезвідомі Михайло Гренжа із Міжгір’я, Олеся Мейсарош, Ірина Трикур, Андрій Бема, соліст Іршавського районного будинку культури Василь Філеш.  Всі  охочі мали можливість взяти участь у караоке “Хочеш − співай”, а дітвора брала участь в конкурсі малюнку на асфальті “Край,  в якому я живу”.

Кожен присутній зміг послухати не тільки гарну  пісню, а й смачно поїсти, випити філіжанку кави чи капучіно, кружку пива, безалкогольні напої, з’їсти шашлик чи морозиво, придбати сувеніри та дитячі іграшки.

Василь ШКІРЯ.

Ваш отзыв

Ваш коментар