Версія для друку Версія для друку

СТАЛИЙ РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ — ЦЕ КЕРОВАНИЙ РОЗВИТОК

За підсумками роботи минулого року згідно з оцінкою діяльності районів і міст області наш район посів 5 місце. Це свідчить про стабілізацію розвитку економіки. Недарма кажуть: сталий розвиток економіки ‒ це керований розвиток.

Про основи керованості та системний підхід, які дозволяють вибрати правильні напрями розвитку економіки та подальші прогнози щодо закріплення даних позицій йде мова із першим  заступником голови райдержадміністрації Іваном Мошколою.

‒ Іване Івановичу, чи збережеться досягнутий результат розвитку  району у оцінці діяльності районів і міст області у цьому році?

– Радує те, що починаючи з І кварталу 2012 року, Іршавщина у оцінці діяльності районів і міст області не опускалася нижче 10 місця. Це свідчить про стабільність розвитку економіки району. На сьогодні є економічні підґрунтя для покращення ситуації, і я думаю, що за підсумками 2013 року ми збережемо досягнуті результати.

– Конкретизуйте, будь ласка, Ваше твердження. Наведіть кілька прикладів.

‒ По-перше, за 6 місяців ц.р. промислові підприємства району реалізували промислової продукції на суму 66,6 млн.грн., прогноз І півріччя 2013 року, передбачений Програмою економічного і соціального розвитку району на цей рік, перевиконано на 0,5 відсотка. Річний показник з обсягу реалізації промислової продукції, передбачений Програмою, фактично з початку року виконано на 50,3 відсотка. Виконання рівня обсягів реалізації промислової продукції, передбаченого Програмою, відбулося в легкій, лісовій промисловості, машинобудуванні. По-друге, у галузі сільського господарства за І півріччя ц.р. зростання виробництва основних видів продукції тваринництва досягнуто у всіх категоріях господарств, а саме – м’яса – 114,2 відсотків, молока – 101,5 відсотків, яєць – 105,9 відсотків. Збільшено чисельність поголів’я ВРХ, свиней, поголів’я овець та кіз, а також птиці у порівнянні з аналогічним періодом минулого року відповідно на 0,5; 0,9; 2,8; 31,8 та 2,4 відсотка. Можливо, ці зрушення непомітні на перший погляд, але вони є.

‒ Важливу роль в економіці займає товарооборот…

Так, обсяг роздрібного товарообороту в юридичних осіб, офіційно зареєстрованих в органах статистики, за І квартал ц.р.становив 61,1 мільйони гривень. Проблема в тому, що в нас роздрібною торгівлею займаються переважно підприємці ‒ фізичні особи, а їх роздрібний товарооборот статистикою не обліковується, і відповідно не включається у рейтинговий показник, що офіційно спотворює картину у оцінці діяльності районів і міст області. Але на сьогодні повністю задоволені потреби населення району у забезпеченні продовольчими і непродовольчими товарами та послугами громадського харчування.

‒ Людей цікавить можливість працювати в районі й отримувати гідну зарплату. Яка ситуація на ринку праці?

‒ Можливо, заробітна плата не є такою, як хотілося б. Все ж у районі з початку року вона має сталу динаміку зростання. Щоб не бути голослівним, наведу кілька цифр. Розмір середньомісячної заробітної плати одного штатного працівника за червень 2013 року, за оперативними даними управління соціального захисту населення райдержадміністрації, становить 2417,42 гривні. Це на 212,69 гривень більше аналогічного періоду минулого року. До речі, у першому півріччі поточного року створено 665 нових робочих місць. Також можемо запевнити жителів нашого району, що якою б не був розмір заробітної плати, але є стовідсоткова гарантія, що вони отримають її вчасно. Станом на 1 серпня 2013 року у підприємств основного кола, які звітуються в управління статистики, відсутня заборгованість з виплати заробітної плати. В цьому нам допомагає результативна і злагоджена робота комісії з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, та інших соціальних виплат. Велика увага приділяється, щоб жителі нашого району отримували заробітну плату офіційно, а не так звану «зарплату в конвертах», що дасть можливість їм заробити свій страховий стаж для отримання пенсії в майбутньому. Для цього в районі працює робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Станом на 1.07.2013 року проведено 151 перевірку щодо дотримання законодавства про працю, виявлено 101 особу, які працювали без оформлення трудових відносин.

‒ Поширення «тіньової» зайнятості  – одна з найгостріших проблем, що згубно впливає на економіку, загрожує національній безпеці і суспільній моралі  та особливо боляче б’є по трудових і громадянських правах осіб, які змушені працювати « в тіні».

‒ Перебуваючи «в тіні», працівник швидко відчуває, що він живе на пташиних правах і катастрофічно втрачає впевненість у завтрашньому дні. Нелегальна зайнятість, уникнення оподаткування неодмінно обертаються зубожінням. Не кажучи вже про шкоду, яку це завдає культурному і професійному розвитку людей, фізичному і моральному здоров’ю нації. За умови приховування прибутків  від оподаткування наша держава не зможе створити умови для зростання заробітної плати та розміру допомоги інвалідам, дітям-сиротам, іншим менш соціально захищеним громадянам.

Використання нелегальної робочої сили, неукладення чи несвоєчасна реєстрація трудових договорів між підприємцями та найманими працівниками є порушенням законодавства про працю, а це тягне за собою адміністративну відповідальність. Тому найманому працівникові необхідно зайняти чітку позицію і наполягати на виплаті заробітної плати з дотриманням вимог чинного законодавства, а про факти виплати заробітної  плати у «конвертах» повідомляти  контролюючі  служби.

‒ Малий бізнес є основою будь-якої розвинутої економіки. Що робиться в районі у плані підтримки розвитку малого бізнесу?

‒ В районі діє Програма розвитку малого і середнього підприємництва на 2013-2014 роки, яка затверджена рішенням сесії районної ради. На цей рік програмою передбачено фінансування заходів з підтримки розвитку малого бізнесу в районі на суму 222  тис. грн,   в тому числі заплановано кошти для відшкодування відсотків за кредити, надані суб’єктам малого та середнього бізнесу на розвиток виробництва й надання послуг.

‒ Наразі пріоритетами розвитку будь-якого цивілізованого суспільства є енергозбереження та чистота довкілля, бо це фундамент, який ми залишимо майбутнім поколінням. Що робиться для цього в нашому районі?

‒ Надзвичайно важко щось робити у таких напрямках, адже це потребує значних капіталовкладень. Але ми знайшли вихід завдяки участі у конкурсі проектів з енергозбереження, які частково фінансуються за кошти Європейського Союзу. В цьому році завершилась реалізація чотирьох мікропроектів, які реалізовувались в рамках  проекту  ПРООН  «Місцевий  розвиток, орієнтований на громаду-2». Мікропроекти передбачали заміну вікон та дверей, утеплення фасадів дошкільних навчальних закладів сіл Дунковиці, Хмільника, Довгого та заміну дахів та вікон у Лисичівській амбулаторії. Ми не будемо зупинятись на досягнутому  і вже готуємо пропозиції для участі у конкурсі, який буде проводитись в рамках проекту ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-3». В напрямку чистоти довкілля нам також допомогли іноземні інвестиції. В районі створено підприємство з словацькими інвестиціями ТЗОВ «ЕКО-ІР», яке вже на сьогодні вивозить сміття, а в подальшому буде займатися сортування і переробкою побутових відходів.

‒ Іване Івановичу, поділіться досвідом, як Ви так влучно вмієте вибирати правильні напрямки, в яких має розвиватися район?

‒ Нам це вдається завдяки тому, що в своїй роботі керуємось пунктами плану організації виконання Указу Президента України «Про національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» та плану заходів з виконання Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки». На виконання зазначених документів проведено реформування міжбюджетних відносин, про що свідчить запровадження в районі програмно-цільового методу бюджетування, реформування медичного обслуговування, кінцевим результатом якого є створення Іршавського центру первинної-медико-санітарної допомоги, реформування надання адміністративних послуг, яке підтверджується повноцінним функціонуванням з 01.07.2013 року Центру надання адміністративних послуг. Список можна продовжити ще багатьма прикладами.

‒ Дякую за розмову!

 Інтерв’ю взяв Василь ШКІРЯ.

Ваш отзыв

Ваш коментар