Версія для друку Версія для друку

ІГОР БЕРЕГІЙ: «ДОПОМАГАЄМО ВИРІШУВАТИ ПРОБЛЕМИ ВЕТЕРАНІВ»

Про проблеми ветеранів  у наш час  розповідає Ігор Євгенович Берегій – голова первинної організації ветеранів міста Іршава, заступник голови Іршавської районної ради ветеранів України.

–      Ігоре Євгеновичу, розкажіть, будь ласка, про проблеми ветеранів у нашому районі?

– По-перше, є проблеми з транспортом, а точніше – непорозуміння під час поїздок в автобусі. Або у ветеранів є посвідчення, а їздять платно, або водії просто не хочуть їх перевозити. По-друге, є соціальні проблеми,  по-третє,  юридичні, медичні, земельні, економічні  тощо.

– А в чому саме проявляються останні?

– Що стосується цих, то бувають проблеми із успадкуванням майна, із розподілом меж землі. Є проблеми із пенсією. Але є юристи-ветерани, які допомагають один одному безкоштовно. Не вистачає медикаментів для лікування або коштів для їх придбання.

– Чи часто до вас звертаються ветерани за допомогою?

– Не дуже часто. Наша організація допомагає вирішувати проблеми, але не всі її члени звертаються.

– Як ви вирішуєте ці проблеми?

– Ми не можемо вирішувати ці проблеми повністю, бо коштів не вистачає.  Лише просимо інші організації та установи про допомогу, особливо це стосується соціальних служб та Червоного Хреста України. Часто домагаємося обідів для ветеранів, “вибиваємо” пенсію. Боремося, щоб прийняли на роботу, але є молодь, якій ця робота потрібніша.

– А чи вітаєте ви учасників організації на свята та дні народження?

– Обов’язково. Зазвичай на ювілеї ми “зв’язуємося” з головою села чи міста, у якому проживає ветеран.  І вже ця людина або сама, або з допомогою свого помічника чи працівника приходить додому до ювіляра із вітаннями. На професійні свята ветеранам ми вручаємо грамоти. Але силові структури мають власні організації. Своїх учасників вони вітають самостійно.  Також ветеранів вітають  волонтерські загони.

– У чому вам допомагають волонтерські загони?

– У всьому. Волонтерська робота важко піддається обліку. Є чотири напрямки волонтерського руху у нашому районі: учні-молодь — пенсіонерам, пенсіонер-пенсіонеру, бізнесмени-меценати-пенсіонеру, пенсіонери — молоді-учням. Часто бізнесмени допомагають матеріально, наприклад, на Великдень дарують паски. Буває пенсіонер принесе хліб іншому пенсіонеру.

– Скільки членів має первинна організація ветеранів міста Іршава та Іршавська районна рада ветеранів України?

– 1500 членів налічує первинна організація ветеранів міста Іршава, з яких 300 працює, а  Іршавська районна рада ветеранів України має 14500 учасників, із яких 30 працює. Є такі, що трудяться за кордоном (в Чехії, Італії). Про ветеранів в нашому районі видавали книжки, автори яких Михайло Ломага та Василь Савко.

Наталія Лутак

(Варваринець),

студентка відділення журналістики УжНУ.

Ваш отзыв

Ваш коментар