Версія для друку Версія для друку

ОЗИМІ ЗЕРНОВІ ВЖЕ ЗІБРАНО

Цьогорічний урожай зернових культур на території району уже зібрано. Наразі 65 % урожаю зібрали селянські господарства, 35% збору належить товаровиробникам.

У 2013 році заплановано було зібрати 28 центнерів з гектара озимої пшениці, озимого ячменю — 30 цнт. з гектара. Всього по району озимих зернових — 1369 гектарів посіву: пшениці — 1072 га, ячменю — 297 га, з них 466 га колоскових зібрано товаровиробниками — пшениці 426 га, ячменю – 40 га. Для збору урожаю аграрії вивели на поля всю діючу техніку, а це 14 комбайнів, 5 із яких належать сільгоспвиробникам, решта 9 одиниць техніки знаходяться у приватній власності. На кожен комбайн припадало зібрати в середньому 80 га озимини. Середня врожайність озимих культур становить 31 цнт. з гектара, в тому числі озима пшениця – 31 цнт., озимий ячмінь – 31,4 цнт., у товаровиробників показник такий: озима пшениця – 32,5 цнт., ячмінь – 26, 0 цнт. з га.

Порівнюючи минулорічний урожай з теперішнім, можна упевнено стверджувати, що в нашому районі він збільшився на 3-4 центнера з одного гектара. Цьому слугували кращі погодні умови. Звичайно, на всіх площах було проведено боротьбу з бур’янами, шкідниками та хворобами, попередниками зернових були багаторічні трави, дотримано також всіх технологій вирощування. У планах аграріїв на наступний рік — збільшити площу посівних, засіявши зерновими 1700 га, з них під озиму пшеницю 1550 га та 150 га озимого ячменю, а 600 га посіву залишити за товаровиробниками. Адміністрація райдержадміністрації всіляко сприяє тому, щоб збільшити врожайність колоскових культур. Найбільші площі під колосковими культурами мають такі населені пункти: Кам’янське, Доробратово, Білки, незначні посіви в Заріччі, Сільці та Розтоці.

З 14 господарств, що займаються вирощуванням зернових, найбільшу кількість озимих зернових посіяли: у ТОВ «Клячанівське», ФГ «Лан», ФГ «Відраж», ФГ «Мальово», ФГ «Толока-М».

Мирослава Зілинець,

студентка відділення журналістики УжНУ.

Ваш отзыв

Ваш коментар