Версія для друку Версія для друку

ПРО ПЕРШЕ РОБОЧЕ МІСЦЕ ДЛЯ МОЛОДІ ГОВОРИЛИ ЗА КРУГЛИМ СТОЛОМ

Наприкінці минулого тижня відбулось засідання круглого столу, головною темою якого стало сприяння у забезпеченні молоді першим робочим місцем в рамках програми Президента України В. Януковича «Україна для людей». Учасниками круглого столу були: заступник голови РДА Іван Завидняк, начальник управління економіки РДА Наталія Ковач, перший заступник начальника управління соціального захисту населення РДА Ольга Сич, начальник управління освіти, молоді і спорту РДА Єлизавета Яцканич, роботодавці, представники районного центру зайнятості та ЗМІ.

В.о. директора районного центру зайнятості Сергій Панасюк сказав, що з 01 січня 2013 року вступив у дію новий Закон України «Про зайнятість населення». «Його положеня ми сприймаємо позитивно, чимало людей вже звертаються за відповідними послугами. Нове – це завжди важко, але наразі впроваджуються доцільні новації, які підуть на користь людям. Зокрема, це видача ваучерів для підтримання конкурентоспроможності закарпатців на ринку праці. А також компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування при прийомі на роботу молоді, інвалідів та інших категорій громадян».

За словами Сергія Панасюка, цього року до центру зайнятості звернулися понад тисячі осіб. Кожна третя особа з тих, які отримали відповідний статус безробітних, працевлаштована. Залишається проблема молоді, яка закінчує професійно-технічні заклади освіти та вищі навчальні заклади. Як і в попередні роки, більшість користувачів послуг центру зайнятості – жінки (58.5%). 28% тих, хто стоїть на обліку, мають повну, базову та неповну вищу освіту, а переважна більшість вакансій – робітничих професій.  На цей час на обліку в центрі зайнятості перебуває 1073 незайнятих осіб, які шукають роботу, у наявності є 21 вільне робоче місце. Відповідно, на одне вільне робоче місце претендує 51 незайнята особа.

На ринку праці району переважає попит на працівників робітничих професій: формувальник абразивних виробів, розкрійник, швачка, слюсар, електромонтер, електрик дільниці, столяр, верстатник деревообробних верстатів, водій автотранспортних засобів, укладальник пиломатеріалів, продавець, кондитер, кухар, бармен, офіціант, покоївка тощо. Протягом січня-червня цього року на вільні та новостворені робочі місця працевлаштовано 655 осіб. 7 осіб отримали одноразову допомогу на започаткування власної справи. З них: 5 – жінки, 3 осіб – молодь віком до 35 років. 62 безробітних  взяли участь у громадських та  тимчасових роботах.

Василь Туряниця, начальник відділу взаємодії з роботодавцями районного центру зайнятості, закликав роботодавців активно співпрацювати у діалозі на ринку праці та вносити свої пропозиції щодо розширення переліку відповідних спеціальностей, які люди зможуть вивчати за допомогою того ж ваучеру. Він зауважив, що на виконання соціальних ініціатив Президента України В.Януковича, Національного плану дій на 2013 рік нова редакція Закону України «Про зайнятість населення» передбачає ряд інновацій, які спрямовані на скорочення молодіжного безробіття. Зокрема, посилено додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню молоді, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах і яка вперше приймається на роботу. Законом всім роботодавцям встановлено обов’язок забезпечити зайнятість 5% таких категорій громадян.

Крім того, при наданні молодій людині першого робочого місця роботодавцю компенсуються фактичні витрати в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу. Така компенсація виплачується щомісячно протягом одного року з дня працевлаштування особи за умови збереження її зайнятості упродовж двох років.

Основною проблемою доступу молоді до робочих місць є відсутність досвіду роботи. Саме тому згідно з новою редакцією Закону України «Про зайнятість населення» студенти професійно-технічних та вищих навчальних закладів мають право на стажування у роботодавців на умовах строкового трудового договору до шести місяців. Відтак до їхньої трудової книжки в обов’язковому порядку роботодавець буде вносити запис про проходження стажування, що свідчитиме про набуття певного досвіду роботи.

Закон стимулюватиме молодих спеціалістів, які вирішили поїхати працювати у сільську місцевість. Із метою залучення до роботи за відповідною професією (спеціальністю) в селах молодому працівнику, який уклав трудовий договір на строк не менш як три роки з підприємствами, установами та організаціями, розташованими в таких населених пунктах, надається житло на строк його роботи та одноразова адресна допомога в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за рахунок коштів Державного бюджету України. Якщо ж молодий працівників пропрацює в такому населеному пункті не менш ніж десять років, житло передається йому у власність.

До речі, суб’єкти малого підприємництва, які здійснюють свою виробничу діяльність в пріоритетних видах економічної діяльності, вперше отримали право на компенсацію єдиного соціального внеску при працевлаштуванні не тільки пільгових, а й всіх інших категорій офіційно зареєстрованих безробітних громадян. Це важливо, адже додаткові гарантії зайнятості молоді, яка завершила професійне навчання в освітніх установах, зберігаються лише 6 місяців, а ось звернутись за допомогою до служби зайнятості вони можуть й через рік.

Передбачені законодавством компенсації надаються лише на робочі місця, які створюються роботодавцями шляхом створення нового суб’єкта господарювання, збільшення штатної чисельності працівників за умови відсутності скорочення (зменшення) середньомісячної чисельності за попередні 12 місяців чи модернізації або зміни технології виробництва, що потребують нових знань, навичок та вмінь працівника. Це означає, що користуватись допомогою держави при створенні робочих місць зможуть виключно соціально відповідальні роботодавці, які утримують свої трудові колективи в повному обсязі, забезпечують їм гідну оплату праці, створюють належні умови праці, піклуються про організацію та розвиток виробництва.

Заступник голови райдержадміністрації Іван Завидняк підбив підсумки круглого столу і зазначив, що проблема зайнятості молоді надзвичайно актуальна і потребує системного підходу до свого вирішення. В умовах перевищення пропозиції робочої сили над попитом, вступають в дію закони ринкової конкуренції: роботодавець має можливість вибору на ринку праці лише тих, хто відповідає його вимогам щодо кваліфікації, досвіду роботи, віку, статі, стану здоров’я тощо. В складній ситуації опиняються ті категорії громадян, які за цими критеріями не здатні на рівних конкурувати на ринку праці за існуючі робочі місця і вакансії, в першу чергу – молодь.

Для роз’яснення відповідних позитивних змін в законодавстві та надання посильної допомоги в організації працевлаштування молоді за ініціативи РДА запланована низка заходів.

Ваш отзыв

Ваш коментар