- Нове життя - https://nz-ir.com -

НИМИ ГОРДЯТЬСЯ КОЛЕГИ

Керівник ресторану «Полонина» с. Довге Марія Федорівна Симканич каже, що на кухні всі страви готуються колективно, вони натуральні, без штучних спецій та приправ. І хоч у Довгому чимало конкурентів, тут відвідувачів не бракує ніколи, а це тому, що в ресторані «Полонина» стабільний і високопрофесійний колектив, відпрацьовані методи приготування страв та їх подачі.

– Тут сформувався стабільний трудовий колектив, яким я дуже дорожу, бо на кожного працівника можу покластися. Послугами ресторану «Полонина» нині користуються насамперед мешканці с. Довге, навколишніх сіл. У просторому залі ресторану на 200 посадкових місць часто відбуваються весілля, святкують ювілеї, хрестини, дні народження, а для постійних клієнтів та відвідувачів готуються смачні обіди, закуски, напої.

Марія Іванівна працює в споживчій кооперації з 1970 року, після закінчення шестимісячних курсів кухарів при Іршавській райспоживспілці. Спочатку трудилася кухарем чайної, кафе «Черемшина», а з 1976 року, з дня відкриття ресторану «Полонина» с. Довге, вона – кухар, а згодом старший кухар – по сьогоднішній день.

Перевагу приготування Марія Іванівна надає закарпатським стравам: здебільшого м’ясо по-полонинськи, м’ясні страви «Садко», риба заливна, щука фарширована та інші. Але вона відчувала, що для того, щоб люди завітали саме в ресторан, де вона працює, необхідно більше знань, ніж курси. У 1975 році вона закінчує Львівський кооперативний технікум і одержує диплом технолога з приготування їжі, а в 1986 році – Харківський інститут громадського харчування, здобувши спеціальність інженера-технолога громадського харчування. Практична робота на кухні та набуті знання дуже допомогли їй у формуванні трудового колективу, професійному і фаховому зростанні. Ресторан почав славитися своєю довжанською традицією.

Марія Іванівна постійно працює над собою. В її домашній бібліотеці книги по роботі. Тут вона черпає знання, а потім виробляє, формує свої страви, якими задоволені відвідувачі. Така її робота приваблює відвідувачів до ресторану і піднімає його авторитет. У цьому їй допомагають майстри своєї справи: кухарі Ганна Білей, Марія Пацкан, Марія Романець, Марія Кертис. Всі вони з багаторічним стажем роботи. А обслуговують відвідувачів бармени ‒ офіціанти кафе «Молодіжне», яке розміщене у ресторані, сестри Надія і Ганна Фединовичі.

Ресторан «Полонина» не поступається приватним ресторанам, які розташовані в с. Довге. Навпаки, успішно конкурує з ними, робить значний внесок у товарооборот споживчого товариства. У 2012 році в ресторані проведено 14 весіль, а в цьому році 6, є замовлення на наступні. Набутий досвід, професійна майстерність стали добре відомими не тільки в селі, районі, але і за їх межами.

Вона займала перші місця в обласних змаганнях на кращого кухаря споживчої кооперації. На конкурсі професійної майстерності кращих кухарів споживчої кооперації України Марія Іванівна представляла Закарпатську облспоживспілку в м. Рівне і зайняла третє місце. Наказом Міністра економіки України присвоєно звання «майстер-кухар», і Дипломом Укоопспілки «кращий кухар» споживчої кооперації України 2012 року.

Марія Іванівна шанована людина в селі, серед кооператорів району, області. Вона обиралася делегатом Всеукраїнського з’їзду кооператорів, членом ради Укоопспілки. Нагороджена багатьма грамотами та по-дяками споживчої кооперації. Вона – великий природолюб, прекрасна жінка, чудова мати. Разом з чоловіком виховали сина, доньку.

Іван ВОСКОБІЙНИК.