- Нове життя - https://nz-ir.com -

СВЯТО СЛІДЧИХ

1 липня своє професійне свято відзначають слідчі районного відділу міліції. З цієї нагоди 1-й заступник начальника районного відділу міліції ‒ начальник слідства, підполковник Мирон Черничко розповів про роботу слідства в умовах нового Кримінально-процесуального кодексу.

Зараз в районному відділу міліції працює 3 старших слідчих, 8 слідчих, 1 помічник слідчого та 1 інспектор слідства, посаду якого введено недавно. Крім цього, у відділенні є заступник начальника слідства.  Це майор міліції Алла Пожарова, яка більше 15 років працює у відділенні слідства. Вона розслідує кримінальні провадження, веде аналітичну роботу і надає реальну допомогу слідчим. З часу вступу в дію нового кримінально-процесуального законодавства слідчі райвідділу зареєстрували в Єдиному реєстрі досудових розслідувань більше 1600 кримінальних проваджень. Кожний слідчий веде не менше 70 справ одночасно. Тим більше, відколи діє нове кримінально-процесуальне законодавство, зареєстровано в декілька разів більше злочинів, ніж за аналогічний період минулого року.

‒ Мироне Васильовичу, хіба реально впоратись з такою кількістю розслідувань:  щонайменше 70 справ на слідчого?

Дійсно, навантаження велике, але слідчі райвідділу своєчасно виконують цей об’єм слідчо-розшукових дій, щоб провести повноцінне розслідування. Крім того, хочу сказати, що на цей час у слідчих заробітна плата набагато більша від інших працівників міліції. Хоча робота, яку вони виконують, заслуговує все одно на більшу оплату праці.

– Чи були у Вас випадки, що через велику завантаженість слідчі звільняються з роботи?

Сьогодні жоден зі слідчих не звернувся до мене з рапортом про звільнення через те, що його не влаштовують умови роботи, не задовольняє режим, матеріальне забезпечення чи навантаження. Всі слідчі працюють. Вже справи закінчили та склали обвинувальні акти й направили на розгляд до суду. Раніше вони могли проводити частину роботи без постанови суду – тільки за погодженням прокурора. Зараз це заборонено. Кримінально-процесуальним кодексом прописаний порядок отримання дозволів на проведення цієї роботи. Приємно відзначити, що у слідчих є хороша взаємодія між прокуратурою, районним судом при розгляді матеріалів. Так, як чергують працівники прокуратури, що контролюють за кримінальним провадженням, у райсуді визначений слідчий суддя.

‒ Чи   полегшив   роботу   слідчих   введений   в   дію   новий   Кримінально-процесуальний кодекс?

Новий Кримінально-процесуальний кодекс приніс багато змін, які у свою чергу значно змінили роботу слідства. Скасовано процедуру порушення кримінальної справи. Вона порушується автоматично з часу внесення в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Значно гуманізовано арешти. Тобто утримання під вартою застосовується лише як виняток, за тяжкі насильницькі злочини, до прикладу, як нещодавно було вбивство жінки похилого віку у селі Ільниця. Вбивцю відразу було арештовано. В інших випадках ‒ особисте зобов’язання, грошова застава і т.д..

‒ Як зараз слідчим працюється зі свідками в умовах нового кодексу, люди охоче дають свідчення?

Кримінальна відповідальність за дачу свідомо неправдивих показань залишилась. Свідок має бути свідомим і чесним. Якщо він дійсно був очевидцем, дав свідчення під час досудового слідства, має їх підтвердити в судовому засіданні. І не варто змінювати свої покази.

‒ У народі кажуть, що на вулицю краще виходити із паспортом, щоб не опинитися в міліції.

Є зміни щодо затримання. Якщо раніше слідчий затримував людину за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, то міг десять діб протримати, не пред’явивши звинувачення. То тепер згідно з новим КПК  затриманому мають повідомити про підозру протягом доби, якщо ні, – його негайно звільняють. Людину можна затримати тепер тільки на підставі ухвали слідчого судді.

– Які злочини, скоєні протягом цього року, слідство може назвати резонансними для району?

Взагалі район у кримінальному плані спокійний, хоча рік розпочався у селі Чорний Потік, де брат наніс братові тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть. Досудове слідство проводив слідчий Іван Бабинець.

У селі Ільниця дорослим чоловіком було пограбовано неповнолітнього хлопчика.  Досудове слідство проводила заступник начальника по слідству, майор Алла Пожарова. Крім цього, нею проведено ряд досудових розслідувань, де скоювали злочини неповнолітні, які знаходяться на особливому контролі.

Слідчий, старший лейтенант Віктор Газдик проводив досудове слідство стосовно зловмисника, який пограбував бармена, наніс їй тілесні ушкодження і після цього переховувався у Хмельницькій області.

Не можу не згадати кримінальне провадження по факту вбивства самотньої жінки похилого віку у селі Ільниця, де досудове розслідування проводить старший слідчий, капітан Геннадій Туріна. Нині ще з’ясовуються обставини цього жахливого злочину. Адже призначено ряд експертиз, оскільки вбивці загрожує покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

‒ Що б Ви хотіли побажати своїм підлеглим напередодні професійного свята і кого відмітити?

Взагалі у слідстві райвідділу працюють тільки професіонали, і всі вони заслуговують на добре слово. Це старожили слідства, майор Михайло Золотар та підполковник Мирон Шкарампота, майор Алла Пожарова, капітан Геннадій Туріна, майори Олеся Зейкан та Тетяна Данканич-Палюх, старший лейтенант Віктор Газдик, лейтенанти Іван Роман та Іван Котубей. Надають їм відчутну допомогу у роботі:  інспектор слідства, молодший лейтенант Василь Леньо та помічник слідства, прапорщик Ярослав Матіко.

 

Віта ГОРЗОВ.