Версія для друку Версія для друку

УМОВИ РОБОТИ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ МАЮТЬ БУТИ ЗРОЗУМІЛИМИ ТА ПРОСТИМИ

 

У кабінеті начальника ДПІ в Іршавському районі Світлани Муха проводився прийом керівників підприємств – платників ПДВ. Темою зустрічі було питання про доходи, які очікують отримати підприємства у звітному періоді, та про їх подальші плани роботи.

– Це    штатний режим       нашого спілкування         з керівниками підприємств району, – підкреслила Світлана Йосипівна.    – Можу зазначити,        що більшість платників податків з розумінням ставляться до подібних зустрічей, тому що бачать в нас не ворогів, а друзів, готових допомогти їм зі слушною порадою. Вони знають, що податкова зацікавлена в тому, аби підприємства працювали на повну силу, щоб працівники вчасно отримували заробітну плату, а бюджет – податки. Днями Наказом Міністра доходів та зборів Олександра Клименка Світлану Муха призначено начальником ДПІ в Іршавському районі Головного управління Міндоходів у Закарпатській області. Ми привітали Світлану Йосипівну з призначенням і попросили її відповісти на наші запитання.

– Світлано Йосипівно, податкова служба проходить реорганізацію, тому
платникам податків цікаво почути завдання, які стоять перед службою?

– Податкова система надзвичайно динамічна і постійно перебуває в процесі реформування, оновлюється і законодавче, і структурно, а основні завдання – це зберегти і посилити досягнуті позитивні результати у наповненні Державного та місцевих бюджетів. Тут нам потрібно залучити всі можливі резерви, завдяки яким виконуватимуться соціальні програми та фінансуватимуться заплановані бюджетами видатки. Особливо це стосується декларування податку на прибуток підприємствами, погашення податкового боргу. Але головне джерело збільшення надходжень – детінізація економіки. Також серед пріоритетів – руйнування схем мінімізації податків, боротьба з виплатою зарплат у „конвертах», легалізація зарплат та інше.

– А які прогнози щодо цього дає економіка району?

– Думаю, що резерви у наших підприємств є. Це підтверджують прогнози фахівців – аналітиків інспекції. Хочу звернути увагу на те, що податкова не стоїть на місці. Ми прагнемо зробити нашу роботу творчою, законодавчо грамотною, технічно оснащеною. А це означає, що інформаційні бази, які є в нашому розпорядженні, дають змогу аналізувати, робити відповідні висновки та приймати рішення щодо кожного суб’єкта господарювання.

– Оскільки наш район сількогосподарський, то які резерви податкових надходжень за землю Ви бачите?

– Завдяки співпраці з органами місцевого самоврядування вдалося досягти певних успіхів в цьому напрямку роботи, але резерви тут значні. Нам, спільно з органами місцевої влади, необхідно повністю охопити оподаткуванням земельні паї фізичних осіб, а отже розширити «пайову» базу. Обстежити невитребувані землі паїв фізичних осіб — громадян, взяти під контроль орендовані площі. Паралельно намагаємося повністю залучити до оподаткування усіх найманих осіб, які працюють у підприємців-платників податків. Виявити резерви допомагає і щорічна кампанія декларування доходів.

– А як, до речі, пройшла цьогорічна кампанія декларування доходів
громадян, отриманих ними в 2012 році не від податкових агентів?

– Громадянами району в поточному році до ДПІ подано 545 декларацій про майновий стан та доходи. Задекларована ними сума доходів склала 11054,3 тис. грн. а сума до сплати податку на доходи фізичних осіб – 558,0 тис. грн.. Із них:  громадяни, які отримали спадщину задекларували 205.6 тис. грн.., такі, що реалізували рухоме майно – 240,0 тис. грн.. та від реалізації нерухомого майна -16,5 тис. грн.

Разом з тим, платникам податків району, які мають право на податкову знижку і подали для цього декларації нараховано до повернення 368.6 тис. грн..

– Світлано Йосипівно, при вході до ДПІ ми побачили вивіску «Центр
обслуговування платників податків».  Які позитивні результати відчули
платники податків з часу відкриття ЦОПП?

– Відкриття в квітні минулого року Центру обслуговування платників податків – вагомий крок до переходу податкової інспекції від фіскального органу – до
сервісної служби. Головним завданням Центру є підняття взаємовідносин з
платниками податків на якісно новий щабель. Уже сьогодні ми бачимо
наскільки більш сучасною стала робота податківців. Центр сприяє формуванню у
громадян високої податкової культури, підвищенню рівня добровільної сплати
податків та позитивному ставленню до роботи податківців. У ЦОПП платники
податків мають змогу отримати широкий спектр адміністративних послуг та
необхідну консультацію спеціалістів ДПІ.

– На завершення нашої розмови з Вами, Світлано Йосипівно, скажіть декілька слів про співпрацю в майбутньому податківців з бізнес -середовищем району.

– У ДПІ в районі намагаються зробити все для впровадження найоптимальніших шляхів підвищення ефективності адміністрування податкових платежів, аби вони були максимально комфортними для бізнесу. Тому основний вектор зусиль фахівців спрямовано на поліпшення умов ведення бізнесу та якості обслуговування платників, спрощення документообігу, зниження витрат часу на спілкування з працівниками ДПІ та створення належних умов для досягнення партнерських відносин з платниками податків.

Дякую усім партнерам та клієнтам податкової служби – платникам податків, яким ми сьогодні пропонуємо прозорі правила гри.

Сподіваюся, що бізнес – середовище відгукнеться адекватним ставленням, у свою чергу демонструючи повагу, відкритість, чесність та довіру, а для кожного іршавчанина сплата податків стане не просто обов’язком, а й почесним волевиявленням.

Розмову вів Василь ШКІРЯ.

Ваш отзыв

Ваш коментар