Версія для друку Версія для друку

БРАКОНЬЄРІВ – ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Щовесни у риби починається період нересту, тож у цей час справжні рибалки знають: ловити її заборонено. Співробітники Іршавського районного відділу міліції  слідкують за дотриманням з боку громадян цих обмежень. Забороняється навіть заходити човном до нерестилищ. На жаль, не всі громадяни виявляються законослухняними. Тому весна – «золота» пора для браконьєрів. Річкові варвари пускають у хід всі можливі саморобні пристрої.

Саме таких і знайшли на місці злочину в урочищі Бистрий на річці Боржава головний мисливствознавець Іван Геда, начальник відділу лісового і мисливського господарства Михайло Криницький і старший майстер Річанського лісництва Євген Шкарупа із ДП «Довжанське ЛМГ», оперативно повідомивши чергову частину РВ УМВС.

Оперуповноважений карного розшуку, старший лейтенант міліції Юрій Саварин опівночі отримав інформацію щодо незаконного вилову невідомими особами риби у річці Боржава, яка протікає через село Кушниця.  У подальшому оперативник про факт браконьєрства повідомив чергового райвідділу, який направив на місце пригоди слідчо-оперативну групу та старшого інспектора дозвільної системи, капітана міліції Богдана Ороса. Правоохоронці, прибувши на місце, затримали браконьєрів і вилучили у них знаряддя для відлову риби, сітки, якими перекривали річку та саморобний предмет, схожий для глушіння риби.

Затримані пояснили свої дії тим, що вони тільки на вудочку ловили рибу, а  знаряддя взяли із-собою випадково.

Як розповів слідчий Віктор Газдик, браконьєри є мешканцями Свалявського району, а у с.Кушниця, із спеціальним знаряддям для відлову риби, вони приїхали на власному мікроавтобусі. Цей факт занесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, проводиться дослідча перевірка.

Факт браконьєрства правоохоронцями було виявлено і у селі Дунковиця на водоймищі Роман-Потік, де громадяни із забороненими сітками-путанками виловлювали рибу породи Сріблястий карась. Браконьєри наловили аж 93 штуки риби, тим самим спричинили матеріальних збитків майже на 1000 грн. По даному факту також проводиться дослідча перевірка.

Стаття 249 Кримінального кодексу України  (незаконне заняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) і  стаття 250 Кримінального кодексу України (Проведення вибухових робіт з порушенням правил охорони рибних запасів) передбачають покарання аж до позбавлення волі на строк до трьох років. Статтею 85 Кодексу України про адміністративне правопорушення (Порушення правил використання об’єктів тваринного світу) передбачена відповідальність у вигляді штрафу і вилучення знаряддя риболовлі й усього незаконного вилову.

Хоч працівники міліції та УТМР  кожного року попереджають громадян про неприпустимість риболовлі  під час нересту риби, кількість порушників не зменшується. Занадто велика спокуса отримати дармову рибку.

Ваш отзыв

Ваш коментар