Версія для друку Версія для друку

КОЛИ ВОДИ БУВАЄ ЗАБАГАТО…

Надворі запекла зима. Щедрий сніжок подарував казку. А кілька днів тому незвично для такого періоду відчутно дощило. І багато в кого йокнуло серце, що ось-ось доведеться боротися з паводком. На жаль, жителям Іршавщини це природне явище знайоме.
Коли рівень опадів доволі високий, то достатньо, наприклад, проїхатися дорогою від Сільця в сторону Хуста. Картина вражає. Правда, в негативному світлі. Вода стоїть на полях, а пропускна здатність канав доволі низька. Доводилось щось подібне бачити й в інших місцях краю.
Не ставив собі за мету когось повчати чи бездумно критикувати. Але якщо задуматись, то якою у нас була реакція на паводок?! В основному жителі самі з ним боролись. Не завжди вчасно й ефективно підставляла плече допомоги влада. Зазвичай з цього приводу на перших порах збирали відповідні служби на наради, давали доручення, збирали акти про завдану шкоду, надавали певну фінансову компенсацію. І згодом на цьому все миналося. Щоправда, маємо і позитивні зрушення. Скажімо, у Вільхівці кілька років тому укріпили дамбу. Цікавим був проєкт у цьому плані і щодо будівництва протипаводкової ємності на річці Іршавка біля Загаття. Зроблено чимало напрацювань, однак до логічного завершення цей проєкт так і не доведено.
Зрозуміло, що в цій ситуації багато що впирається у значні кошти. Але буває й так, що варто просто самим більше уваги приділити нормальному водовідведенню, проявити свідомий підхід до співжиття з навколишнім середовищем.
Незабаром прийде весна. Традиційно в цю пору випадає чимало дощів. Це знову може нам створити багато проблем. Отже, попереду тест на зрілість висновків з приводу того, які «сюрпризи» нам може зробити природа. Можливо, зі створенням ОТГ ситуація зміниться на краще…

Іван СТЕПОВИЙ

Ваш отзыв

Ваш коментар