- Нове життя - https://nz-ir.com -

За традиціями середньовіччя

Із незапам’ятних часів люди почали спостерігати за явищами природи, намагаючись визначити їх закономірності і навчитися передбачати протікання багатьох подій у природі. Наприклад, зміну пір року, час повеней на річках і т.п. Ці відомості вони використовували для визначення часу початку сівби, жнив, сінокосів та інших цілей. Поступово вони переконувалися, що ці знання про явища природи приносять їм неоціненну користь у житті.
Реальний матеріальний світ, який існує навколо нас, люди уявляють у двох формах – речовина і поле. З кінця ХІХ століття вченим вже відомі гравітаційне, електричне, магнітне поля та поле звукових хвиль. Всі вони, окрім гравітаційного, використовуються медиками для діагностики різних захворювань.
А у пасічників немає навіть елементарних правил підготовки бджолиних сімей до зимівлі, дотримуючись яких можна було б ґарантувати збереження бджолосімей під час та після зимівлі. Є тільки багаточисельні рекомендації, яких можна й не дотримуватися. В результаті чого в окремі роки й гинуть сотні тисяч бджолосімей. А що ж офіційна наука? Як завжди каже про вину всюдисущого кліща. А ще про капризи погоди та щось на кшталт: «Бог дав, Бог забрав». А що – дуже навіть зручно. На запитання ж: «Чому гинуть бджоли взимку?» − не буде відповіді ще років зі 100!
А ось бджола-трудівниця нині не може вилізти із трясовини видумок, забобонів і псевдо авторитетних суджень. І це триватиме доти, доки у пасічника не щезне бажання працювати по-старому, на око, та сподіватись на «авось». А бджоли гинутимуть сотнями тисяч заледве не щорічно.
До тих пір, поки бджільництво житиме за традиціями середньовіччя, а не за законами природи, воно буде таким немічним і вразливим. А закони природи дуже прості: все живе на Землі існує тільки завдяки енергії Сонця. Та, оскільки Земля рухається навколо Сонця дещо еліпсовидною орбітою, а вісь Землі має нахил щодо площини руху навколо Сонця, то кожна частина земної поверхні отримує енергію від Сонця не рівномірно, а змінюється від мінімуму взимку, до максимуму влітку. Обертання Землі навколо своєї осі обумовлює зміни дня і ночі, а нахил осі забезпечує зміну пори року.
Саме під впливом цих явищ розвинулися активні білки – ферменти, які підтримують чітко визначену рівновагу фізіологічних процесів. Це добре простежується на прикладі сім’ї медоносних бджіл, яка для свого життєзабезпечення взимку використовує діапазон температур від +15 С0 до +30 С0 , але навесні і літом вона у своєму гнізді підтримує температуру від +15 С0 до +35 С0, причому в розплідній частині гнізда температура завжди підтримується на рівні від +30 С0 до +35 С0. У живій матерії існують спеціальні, вироблені в ході еволюції способи перешкоджання розсіювання енергії. У таких захисних способів від впливу агресивного зовнішнього середовища жива матерія виробила величезну кількість. На прикладі сім’ї медоносних бджіл можна детально простежити деякі з цих способів.
Практично всі пасічники заявляють, що їм ці тонкощі не потрібні. І даремно. Пасічник повинен вміти творчо мислити і використовувати знання здобуті нашими попередниками.

Юрій САМОРИГА,
пасічник.