Версія для друку Версія для друку

Слово про тих, котрі творять вічне

Відчиняєш вхідні двері на Білківській дитячій школі мистецтв, а в коридорі на тебе чекає приємна несподіванка. Акуратно виставлені гарні картини її вихованців. На одній зі стін, майже на всій, красуються почесні нагороди юних митців – призерів різних районних, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Приємно вражає куточок, оздоблений в народному стилі. Впадає в око філософський малюнок, під яким міститься підпис латиною, що в перекладі означає «Мистецтво довге, життя коротке». А у дні занять з будівлі линуть мелодії фортепіано, скрипки, баяна тощо. Словом, відчувається, що тут витає справжній творчий дух. З часу відкриття Білківської дитячої школи мистецтв її директором є Лариса Юріївна Петер. Днями мав з нею цікаву бесіду про її шлях в мистецтво, а також про творче життя закладу. 

– Як ви вирішили обрати світ музики?

– Безумовно, любов до музики привила мені мама Ірина Олександрівна. Я вже змалечку була на сцені. Згодом брала участь у різних оглядах шкільних талантів. І так все й закрутилося. Чимало свого життя пов’язала із зразковим вокальним ансамблем «Дзвіночок» та народним вокальним ансамблем «Освітянка», якими мама керує й понині. Пригадую, якось виступали навіть на сцені в Москві. Тоді була зовсім інша суспільно-політична ситуація. Звісно, неодноразово доводилося брати участь в концертах в деяких містах України. 

Отже, я свідомо вступила в Ужгородське музичне училище імені Дезидерія Задора, яке закінчила у 1995 році. Тут навчалася на фортепіанному відділі. А через кілька років здобула вищу освіту у Мукачівському державному університеті. 

Раніше у Білках не було своєї окремої школи. Наш мистецький заклад був філією Іршавської музичної школи, а згодом структурним підрозділом Великораковецької ДШМ. В цей останній період я і почала тут працювати. А вже у 2009 році з ініціативи тодішнього голови райради Петра Станка та Білківського сільського голови Василя Зейкана вдалося відкрити школу мистецтв і в нашому селі. Мене було призначено на посаду директора цього закладу. Загалом нині маємо 170 випускників. Ось так вже пішов 26-ий рік мого безперервного трудового стажу. 

– А що представляє собою нині Білківська ДШМ?

– Наш колектив складається з 20 чоловік. Навчається в школі 200 дітей з Білок та Імстичова. До речі, з юними імстичівцями викладачі займаються в їх рідному селі. Маємо 6 відділів: народний, фортепіанний, хореографічний, струнно-смичковий, вокальний, образотворчого мистецтва. Чимало наших випускників здобули відповідний фах та працюють за спеціальністю. Скажімо, в нашій школі трудиться Роберт Горзов, Ганна Романець, Людмила Поляк, Світлана Огар, Наталія Покрівчак, Марія Бігарі, Марія Поп. Писали свій трудовий шлях у нас і Петро Мурник та Лариса Петер. У Довжанській ДШМ викладає Олександра Білинець, в Мукачівській – Світлана Штефаньо, у Приборжавській – Вікторія Копинець. Пов’язали свій життєвий шлях із викладацькою роботою також і Т. Жупанин, С. Сочка, Я. Васильцюн, М. Рішко та інші.   

Мені приємно працювати з колективом однодумців. Кожен з викладачів старається якнайповніше розкритися і всі свої знання та вміння передати нашим вихованцям. Народний відділ достойно представляють його викладачі на чолі із талановитою завідувачкою Вірою Ерделі. Віра Петрівна співпрацює з відомими українськими митцями. Член Національної ліги українських композиторів Василь Манько у серпні минулого року надіслав на нашу адресу листа, в якому дав високу оцінку роботі Віри Петрівни. Ось що він пише: «Прослухав і перевів на свою сторінку (в «Фейсбуці») «Перелаз». Дуже сподобалось. Ви – викладач з великої букви. Такий складний твір учениця грає, ніби якийсь «Півник» чи Васильок». Кожна частина має свій характер. Вам вдалося навчити дитину так, щоб вона грала як своє. Учениця грає те, що відчуває. Щиро дякую і бажаю подальших успіхів!»  Струнно-смичковий відділ очолює Наталія Чонка. Грі на піаніно вчу дітей я, а також Людмила Поляк та Марина Поляк. У світ хореографії юних вихованців ведуть Яна Староста та Ангеліна Шпиньович. Азам образотворчого мистецтва навчають Марія Бігарі та Зоряна Савко. Відшліфовує вокал учнів нашої школи Марія Поп.

Школу мистецтв діти відвідують від трьох до п’яти днів на тиждень, в залежності від специфіки обраного відділу. Деякі діти обирають одразу кілька напрямів. У грудні минулого року у нас відбувся звітний концерт для батьків в онлайн-режимі. 

– Наскільки знаю, ваші вихованці демонструють високий рівень на різних конкурсах. Назвіть, будь ласка, призерів.  

– З часу створення школи її честь на обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах захищали Роберт Горзов, Петро Мурник, Ганна Ерделі, Світлана Штефаньо, Вікторія Копинець, Олександра Горзов, Ганна Лях, Христина Голубка, Іван Семак, Лариса Жидик, Вікторія Симканич. 

У 2019-2020 навчальному році наші вихованці теж досягли високих результатів. У другому турі конкурсу вибороли призові місця такі учні: Наталія Данканич – І місце, дуети: Тетяна Фельцан-Віталій Добра – ІІІ місце, Владислав Петер-Анастасія Орос – ІІІ м., Людмила Цібеленко – І м., Маріанна Івашко – ІІ м., Вікторія Чмара – ІІІ м., Марія Урста – І м., Наталія Янтолик – І м.

У третьому турі обласного конкурсу м. Ужгород призерами стали Неля Данканич (ІІ м) та Наталія Янтолик (І м). 

На всеукраїнських конкурсах гідно виступили Лариса Жидик, Наталія Янтолик, Неля Данканич, Марія Урста, Рената Магурська, дует Тетяни Фельцан-Віталія Добри.

Вершиною успіху за минулий навчальний рік стала перемога на міжнародному конкурсі у Відні (Австрія) та Попраді (Словаччина) нашої учениці Наталії Янтолик. Вона нагороджена дипломами І ступеня. Старший викладач Віра Ерделі відзначена подякою. 

– А які проєкти вдалося реалізувати за час вашого перебування на посаді?

– Крім поточної роботи, вдалося поміняти вікна та двері на металопластикові. Було зроблено капітальний ремонт коридору та кількох класів. Перекрито дах після градобою. Чимало попрацювали над озелененням прилеглої території. Доклали зусиль, щоб мати свою дровітню. Наразі будемо краще облаштовувати приміщення в сільському будинку культури, в яких також займаються наші вихованці. Маємо величезну потребу в хорошому хореографічному залі. Відрадно, що багато в чому нам допомагає сільська рада. Неодноразово відчували фахову підтримку і від сектору, культури молоді і спорту РДА.

До речі, у 2015 році наш заклад пройшов обласну атестацію. Керівництво управління культури ОДА дало тоді високу оцінку нашій роботі. 

 

Розмовляв 

Іван КОПОЛОВЕЦЬ

Ваш отзыв

Ваш коментар