- Нове життя - https://nz-ir.com -

Народжена під щасливою зорею

Гран-прі виборола Віталіна Кізляк

Так можна коротко сказати про співачку Віталіну Кізляк з Осою. Майже десять років тому у її рідному селі проходив Міжнародний конкурс-фестиваль мистецтв «Іван Попович збирає таланти». Дівчина вирішила взяти в ньому участь. Своїм голосом вона зачарувала і членів авторитетного журі, і вибагливих глядачів. Віталіна не тільки ввійшла до фіналу, а й отримала Гран-прі. Це був неабиякий успіх для юної співачки. Тим більше, що пісенний фестиваль проводив земляк народний артист України Іван Попович.

– Це була незабутня подія в моєму житті, – не без задоволення розповідає тепер Віталіна. Адже в конкурсі, який проходив у п’яти номінаціях (автори-піснярі виконавці власних творів, гумор і сатира, народні пісні, популярні естрадні пісні) взяли участь півсотні самодіяльних артистів. Це представники восьми областей України, міст Києва, Луцька, Івано-Франківська, Хмельницька, Волині, Полтави, Черкас, а також сусідніх країн –  Словаччини, Польщі, Угорщини та Румунії. Головою журі був заслужений працівник культури України, колишній начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Юрій Глеба.

Знаковим є те, що в гірське село з’їхалися не тільки поціновувачі пісенного дійства, а й журналісти із багатьох  куточків України, які представляли найрізноманітніші видання та телеканали. Із «Голосу України» – Василь Нитка, «Урядового кур’єру»- Василь Бедзір, «Новини Закарпаття» – Оксана Штефаньо, сайту «Новини Закарпаття» онлайн – Сергій Федака, знакові журналісти із телеканалів СТБ, «Інтер», «1+1», «Новий канал» та ін. Резонанс був неабиякий. А в одному із інтерв’ю районній газеті «Нове життя» Іван Попович зізнався:

– Я довго мріяв зібрати на своїй батьківській землі талановитих людей, щоб показати їм чарівну красу Карпат. Бо й справді нема такого гарного села, як Осій, оспіваного у творчості відомих українських письменників Івана Петровція  і Федора Потушняка. Як вийдеш на сільський пагорб, як заспіваєш на повен голос, то аж у навколишніх селах відлунюється. Будучи вдома, обов’язково навідаюся до рідної кринички, посмакую свіжу водичку і втоми як і не було. На серці стає легко і незворушливо, ніби народився. Сила і енергія відновлюються, рука тягнеться до творчості. Саме в такі хвилини і народилася моя пісня, яка вже стала гімном – «Закарпаття моє».

Захід запам’ятався ще й тим, що Віталіна на гала-концерті вийшла на сцену у прозорій вишиванці та подертих джинсах. Були тривалі нестихаючі оплески, якими прихильники естрадної пісні підтримали її. Це, напевне, позитивно вплинуло і на журі, яке дало її творчості найвищу оцінку – дівчина отримала тоді диплом та грошову винагороду в розмірі 3 тисячі гривень. Іван Попович тоді жартома кинув: «За ці кошти Віталіна купить собі нові джинси».

Сходження на пісенний олімп

Автор цих рядків зустрівся із Віталіною Кізляк напередодні її першого тридцятиліття – народилася вона 21 січня 1991 року. Каже, що співати почала із раннього дитинства. Першу свою пісню «Маленькая страна» заспівала на сцені актового залу Осійської ЗОШ І-ІІІ ступенів і була зустрінута бурхливими оплесками вдячних слухачів. Вони довго не пускали її зі сцени – просили виконати ще раз. Юний талант запримітила і керівник студії «Ліра» Ельвіра Гавацко, яка запросила її по-справжньому зайнятися вокалом. Віталіна прогресувала буквально на очах – після закінчення місцевої школи вступила на навчання до Ужгородського музичного коледжу імені Д.Є.Задора на народний відділ. Тут продовжила займатися вокалом. Звідси поїхала на перший у своєму житті конкурс «Різдв’яна зірочка», який проходив у місті над Латорицею. Фортуна була на її боці. Мукачево дало їй поштовх і упевненість у собі, у власних силах.

У цей час Віталіна знайомиться із викладачем вокалу, учасницею заслуженого Закарпатського народного хору Яною Садварій, яка побачивши  в юному обдаруванні  майбутню знаменитість, надихнула її на нові творчі висоти. Наснаги надав їй і чоловік Яни – Олександр Садварій – заслужений артист України, який сказав, що співак повинен жити піснею, удосконалювати свою професійну майстерність. Інакше успіху не добитися.

Буваючи на концертах, захоплювалася співаками, які беруться за перо і пишуть власні пісні. До таких належить і її кумир Іван Попович. Можливо, він теж надихнув її відкрити в собі творчий потенціал. Так народилася її перша пісня, яка дотепер користується великою популярністю сере молоді.

Що ж то за любов?

Що за почуття?

Що в твоїх очах згубився цілий світ.

Може то біда.

Майже десять років потому

На сьогоднішній день у репертуарі Віталіни вже 6 власних пісень, які з успіхом виконує на концертах. Зокрема, її улюблені – «Мама, мама» та «Проти течії».

– Якось в одному із своїх інтерв’ю, – кажу Віталіні, – відомий співак Михайло Поплавський сказав, що за пісенні тексти часом доводиться дуже дорого платити. Більше десятка тисяч доларів.

Почувши це, вона лише приязно усміхнулася.

Досконалий вірш, який просто проситься на музику і справді коштує недешево. Але не настільки дорого… Я можу придбати  текст за 500 -600 умовних одиниць. Та це лише початок. До нього ще треба написати гарну мелодію, зробити оранжування, і, звичайно, на високому професійному рівні виконати її, щоб вона насамперед запам’яталася, стала популярною в народі. Її передавали на радіо, по телебаченню, «крутили» в маршрутках. Тільки тоді прийде успіх.

Саме завдяки захопленню співом Віталіна вступила на навчання  в Київську муніципальну академію естрадного та циркового мистецтва імені Утьосова. Там  через чотири роки наполегливого навчання отримала диплом бакалавра і здобула ступінь магістра. Під час здобуття освіти  вона працювала в команді Івана Поповича, разом із ним об’їздила чи не всю Україну, виступала також за кордоном. Віталіні аплодували в Греції, Італії, Іспанії та інших країнах. Тепер у її репертуарі понад 150 пісень. Продовжує брати участь у різних конкурсах, її запрошують також на корпоративи.

–Для того, – каже,– щоб здобути ім’я, визнання і славу, потрібно в першу чергу мати талант від Бога. Але й без грошей не обійтися. За все це у нинішні  часи треба платити, бо без грошей просто важко пробитися в непростому пісенному просторі. 

Авжеж, таке життя!

Віталіна Кізляк народилася під щасливою зіркою. У неї все  ще попереду. У ювілейний день побажаю Вам  здоров’я, щастя, добра і нових успіхів на пісенній ниві!

Василь ШКІРЯ.