Версія для друку Версія для друку

«НА СЕРЕНЧУ ЩЕ НАМ НЕ ГУЛИ ТАКУ»

Мабуть, ніхто не візьметься заперечувати, що роми мають хист до музики від народження. Та є серед них і такі, котрі без спеціальної освіти навіть присвятили цій сфері діяльності усе своє життя. Переконаний, що у пам’яті багатьох жителів Іршавщини залишився нині покійний Василь Федорович Надожді з Собатина. Він доволі майстерно грав на різних музичних інструментах. Робив це, можливо, не зовсім так, як пишуть у книжках та вчать у спеціальних закладах, але його виконання мелодій брало за душу і точно не залишало нікого байдужим. Очевидно, тому залюбки його запрошували на дні народження, весілля, інші урочистості. Василь Федорович вмів грати на скрипці, гітарі, акордеоні, барабані, баяні. Почав займатися цією справою ще із 13 років. Був самоучкою і мав понад 70 років стажу музиканта. Хоч він уже на небесах, та його справа продовжує жити… 

Напередодні Нового року до нас у районну газету завітав Іван Васильович Надожді із Собатина зі своїм колективом. Це син Василя Федоровича. Музиканти побажали газетярам міцного здоров’я, щастя, фортуни, успіхів та заграли кілька веселих мелодій. Головний редактор «Нового життя» Михайло Ісак подякував гостям та, за давньою новорічною традицією, подав віншівникам фінансову винагороду. Наш колега – член Національної спілки письменників України Василь Шкіря захоплено мовив: «На серенчу ще нам не гули таку».
Як з гордістю розповів Іван Васильович, його батько охоче навчав грі на музичних інструментах своїх родичів. Тому син вирішив продовжити справу батька. Окрім нього, до колективу входять Михайло Чава, Василь Чава, Василь Горват, Степан Митрович, Артур Каналош. Кожен з них торує шлях музиканта уже 20-40 років. Керівник колективу переконаний, що така музика житиме вічно. На неї завжди буде попит, бо лине від душі, пронизана народним духом.
Хлопці щиро подякували за теплий прийом та подалися далі. Їм під силу грати й наспівувати не тільки народні мотиви. Запросто можуть виконати музичні твори естрадних співаків. Звісно, на свій лад, зате душевно і проникливо.
Будемо сподіватися, що після таких побажань 2021 рік видасться результативним, здоровим, щасливим. Цього зичимо усім нашим читачам.  

Іван БІЛЕЦЬКИЙ.

Ваш отзыв

Ваш коментар