Версія для друку Версія для друку

Аби весною бджолосім’ї добре розвивалися

Протягом багатьох років я виробив свою модель організації сприятливих умов розвитку бджіл навесні. Не можу сказати, що все і завжди мені вдавалося. Траплялося всяке. Однак, вже давно зрозумів, що ранньою весною швидкий розвиток бджолосімей прямо залежить від кількості бджіл, які можуть обігріти та доглянути розплід.
Навіть від інтенсивності яйцекладки маток цей процес менше залежить. Але пасічник має подбати, щоб об’єм гнізда відповідав силі сім’ї.
Аби бджоли мали можливість підтримувати необхідну температуру у вулику, я забираю з гнізда ті рамки, на яких немає ні розплоду, ні корму, залишаючи тільки з розплодом та кормом, обсиджені бджолами. Обов’язково обставляю гніздо заставними дошками по методу Голінова та утеплюю його зверху і з боків. Уже з десяток років сам виготовляю заставні з ДВП та пінопласту. Вони так добре зберігають тепло, що бджоли вирощують розплід навіть на тому боці крайніх щільників, які стоять біля заставних дощок.
А ще користуюся поліетиленовою плівкою, яку кладу зверху на потолочини, перекриваючи гніздо. Пробував класти плівку на рамки під потолочину, але та волога, яка конденсується на плівці, не стільки допомагає бджолам, скільки їм шкодить. Волога, яка залишається в гнізді, сприяє розведенню грибків, рамки та перга покриваються білою цвіллю, тобто спорами грибків, а це перший крок до крейдяного росплоду (Аскоферозу) і інших грибкових захворювань. А лікування обійдеться в добру копійочку пасічнику, за ліки і втрату меду. Ось тому і вирішив, що варто повернутися до надбань пасічників старого покоління.
Дуже важливо не забути скоротити льотки. У пасічницькій літературі можна прочитати, що при вологості повітря у вулику 50 відсотків, бджоли живуть від 30 до 60 днів, а при 93 відсотках – лише від 8 до 16 днів. З цього і потрібно виходити у весняний період розмноження бджолосім’ї.

Дорогі колеги, бджолярі!
Від усієї душі поздоровляю Вас з Новим Роком і Різдвом Христовим! Бажаю Вам і Вашим близьким здоров’я, радості, успіхів у добрих починаннях, взаєморозуміння, фінансового благополуччя.
Нехай Вашим маленьким «робітницям» буде затишно довгими зимовими ночами, нехай їм сниться сонце й аромат запашних квітів. Нехай береже Господь від лиха і напастей Ваші будинки і пасіки, а серця Ваші – від злості і заздрості.
Будьте щасливі в 2021 році!

З повагою Юрій САМОРИГА,
пасічник.

Ваш отзыв

Ваш коментар