- Нове життя - https://nz-ir.com -

«…ВИБЕРИ МЕНЕ. ВИБЕРИ МЕНЕ, ПТАХО ЩАСТЯ, ЗАВТРАШНЬОГО ДНЯ»

Птаха щастя – це депутатство у раді об’єднаної територіальної громади, району і області.
Скептик скаже, яке ще мені щастя?
Оптиміст йому заперечить, е ні, не скажи!
Вигода є, і чимала. Хоча б для себе любимого. Мало хто пам’ятає, але наші обранці, маючи певну кількість каденцій, починаючи від районного рівня – 4 рази і обласного – 3, виходячи на заслужений відпочинок, отримують спеціальну доплату у розмірі двадцяти відсотків до основного тіла пенсії. От і нещодавно декому подібна зірка засіяла на пару-трійку місяців. І які доленосні для району, або для рідного села ці «оглашенні» приймуть рішення?
Не згадуватимемо вже про преференції, що не прописані законодавством, але які легко вписуються в принцип: ти – мені, я – тобі. Депутати райради одного із попередніх скликань без тіні сумніву розділили між собою одне із найбільш інвестиційно-привабливих міських урочищ – Ставліш. Майданні обранці грозилися відсудити, не будемо його називати незаконним, визначимо його як обурливо несправедливе рішення. Буря виявилася цунамі у склянці з водою. А скільки подібних питань найбільш спритних «рішайлів» зуміли протягнути у тих, або інших рішеннях ради відповідного рівня шкурні інтереси для себе любимого, а чи для потрібної людини, про які загал так і не дізнається, бо ж усе зашифровано на кшталт – об’єкт під літерою «А», або зміни до бюджету пункт таки то і т. д., і т. п.
Все це, як мовиться, справи давно минулих днів. Та чи минулих?
Судіть самі, шановні земляки. Чи багато із обраних вами сільських голів, депутатів різного рівня періодично звітували про свою роботу, вірніше громадську діяльність? На яку, до речі, із місцевого бюджету виділяються і відповідні кошти (окрім депутатів сільрад). Подібні звіти – кількість і періодичність їх чітко прописані чинним законодавством.
Адже реального механізму відкликання депутатів чи голів законодавець не передбачив. Теперішні народні депутати, а чим вони гірші від попередніх, прийняли закон про місцеві вибори «під себе», поклавши його немов у борцівському поєдинку на «лопатки» суто на партійну основу.
Будьте певні, голосуватимете за того кандидата, що переконав вас у своїй майбутній справедливій діяльності, а партійні лідери проведуть у списках потрібних їм кнопкодавів, і нічого з цим не вдієш.
І значна частина нинішніх депутатів, і новобранці активно розпочали приміряти на себе партійні тоги. Хтось уже вкотре змінив його забарвлення, не помінявши ні на йоту своєї внутрішньої суті, а хтось із азартом юного спортсмена вибігає на поле, мріючи про початок великої і довгої кар’єри. Для інших девізом служить хвацька приказка, із якої задля пристойності наведемо тільки другу частину: … головне – маневри.
Маневрові потяги розігріваються повним ходом, просто в депо ще ворота зачинені, і ми не бачимо нічого. Диспетчери вже дали вказівки стрілочникам, касири виписують квитки, кондуктори розпочали посадку у вагони кількох класів, хоча нам найбільш вірогідним видається немовби всі ще на пероні, і так одразу й не розрізниш, хто тут пасажир, а хто проводжаючий.
Неперевершений Микола Гнатюк, співаючи про птаху щастя завтрашнього дня, завершував пісню такими рядками:
«…Надійне серце любов збереже,
Серце любов збереже,
А птаха удачі крилом вам махне»*
Кожному своє.

Михайло ІСАК