- Нове життя - https://nz-ir.com -

2019-2020 навчальний рік – реалії і перспективи

Пролунав останній дзвоник. Минув ще один, черговий 2019-2020 навчальний рік, а для випускників – останній рік навчання в школі. Видався він для всіх незвичний, неординарний. На жаль, для всіх нас, а особливо для дітей – це стало своєрідним випробуванням.
Природа, немовби застерігає від необдуманих вчинків, дій, ніби каже: «Досить все засмічувати, забруднювати, знищувати довкілля! Пора задуматись про наслідки забруднення атмосфери спалюванням сміття, сухої трави, чагарників і як наслідок лісів, сіл тощо».
Пандемія, яка охопила весь світ, від якої потерпає і малий, і дорослий, внесла корективи в звичний для всіх нас, і, на жаль, вже в минулому ритм життя. Це випробування перед всім людством ставить питання, або ми змінимось, тобто повернемось обличчям до природи, довкілля, або загинемо. Кожен на своєму місці роботи, навчання, повинен змінюватися, підлаштовуватися так, щоб ні економіка, ні наука, ні навчання, ні виховання не втрачали своїх позицій. Тому, враховуючи поради лікарів, епідеміологів освітяни району доклали надзвичайні зусилля, щоб діти зберегли здоров’я, не порушуючи санітарно-гігієнічних норм і правил та вимог під час карантину, змогли продовжити навчання. Всім нам, і дорослим і дітям, довелось нелегко. За перебігом ситуації ми змінювали правила навчання і спілкування, застосовуючи різноманітні методи і форми дистанційного навчання, використовуючи сучасні технології онлайн спілкування. Не легким був цей час ні для батьків, ні для дітей, ні для педагогів. Та вже все у минулому, прийшла пора канікул, після яких повні енергії і віри в краще розпочнемо новий навчальний рік.
Навчальний рік в закладах освіти району завершиться до 1 липня, а рішення про закінчення навчального процесу для учнів усіх класів, крім 11-х, буде ухвалюватись педагогічними радами шкіл індивідуально. З 12 березня 2020 року всі заклади загальної середньої освіти працювали з використанням технологій дистанційного навчання. Також має бути завершено навчальний рік освітянами району дистанційно.
Наразі освітяни керуються рекомендаціями Міністерства освіти щодо завершення навчального року та оцінювання. Так, в умовах використання технологій дистанційного навчання педради шкіл мають самостійно визначати особливості організації освітнього процесу і завершення навчального року.
Оформлення свідоцтв про здобуття базової середньої освіти, свідоцтв досягнень, табелів навчальних досягнень учнів повинно завершитись не пізніше 15 червня 2020 року. Учням 1-8-х і 10-х класів, які не планують навчатися в іншому закладі освіти, рекомендовано надіслати копії відповідних документів електронною поштою або в інший спосіб, а оригінал документа вручити у вересні 2020-2021 навчального року.
У календарно-тематичному плануванні на 2020-2021 навчальний рік Міністерство рекомендує збільшити час на узагальнення та закріплення матеріалу за попередній навчальний рік, а у 2-11-х класах провести вхідне діагностування рівня знань учнів за 2019-2020 н. р.
З метою запобігання поширенню коронавірусного захворювання Covid-19, у 2019/2020 навчальному році рекомендовано не проводити масові заходи, зокрема – останні дзвоники та випускні вечори.
Інформацію про всі зміни в освітніх процесах, які відбуваються через карантин та відповіді на найбільш поширені запитання, можна знайти на спеціальному інфоресурсі – mon-covid19.info.
Загалом, 2019-2020 навчальний рік, завдячуючи зусиллям Міністерства освіти України, департаменту освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації, Іршавської райдержадміністрації, Іршавської районної ради, відділу освіти Іршавської райдержадміністрації та всього педагогічного загалу району, вважаємо, йде до вдалого завершення.
Свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти цьогоріч отримають 664 учні (з них 20 – екстерно). У районі буде проведено пробне ЗНО 15 червня та 17 червня для випускників у двох пунктах тестування міста Іршава. Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться з 25 червня по 17 липня 2020 року. У районі у чотирьох пунктах тестування буде проходити державна підсумкова атестація – зовнішнє незалежне оцінювання (ДПА-ЗНО) 30 червня українська мова та література та 09 липня – історія України.
Свідоцтво про здобуття базової середньої освіти у закладах загальної середньої освіти району отримають 956 учнів (з них 5 – екстерно).
Станом на 01 червня 2020 року у заклади загальної середньої освіти району зараховано до 1-го класу 1167 учнів та сформовано 65 навчальних класів.
Незважаючи на труднощі, що виникали в процесі навчання, здобувачі освіти регулярно підвозились до та з місць навчання, пільгові категорії дітей забезпечувались безоплатним харчуванням, біля 3000 дітей отримували послуги з харчування за рахунок батьківської плати, всі бажаючі учні були охоплені гуртковою і позашкільною освітою.
Для забезпечення потреб Нової української школи на 2020 рік виділено субвенцію в сумі 3 431 800 гривень, яку заплановано освоїти за такими напрямками:
818 000 грн. – для закупівлі засобів навчання та обладнання, крім комп’ютерного для початкових класів;
1 257 000 грн. – для закупівлі сучасних меблів для початкових класів;
1 356 800 грн. – для закупівлі комп’ютерного обладнання для початкових класів.
Дітей з особливими освітніми потребами в 2020 році буде забезпечено субвенцією в сумі: 1 623 600 гривень, яких 1 195800 грн. передбачено для оплати корекційних годин, 427 800 грн. передбачено для придбання засобів корекції.
Дорогі діти, випускники, батьки, колеги прийміть щирі вітання з нагоди закінчення навчального року. Бажаю добре відпочити і з новими силами розпочати наступний навчальний рік. У цей чудовий час щиро, від усього серця вітаю випускників із закінченням школи! Ви пройшли надзвичайно важливий етап, і сьогодні символічно прощаєтесь з безтурботним життям. Попереду у вас самостійний шлях, здобуття професії, побудова власної сім’ї. Вірю, що вступите ви на цей шлях гідно. Ви – майбутнє нашої країни, люди від яких залежить, якою стане Україна. Бажаю вам побільше оптимізму, натхнення та наполегливості!

Єлизавета ЯЦКАНИЧ,
начальник відділу освіти
Іршавської РДА.