Версія для друку Версія для друку

КАРАНТИН

Працюючи експертом багато років, я зивикла давати оцінку, тим чи іншим явищам, механізмам, які приходять з людиною. В Америку я прилетіла до своїх онуків перед карантином і опинилася в центрі подій, які потрясли весь світ. Страшно? Я – лікар, знаю, що таке пандемія, знаю про небезпеку, всі шляхи захисту, але вперше в моєму житті було страшно.
Велика загадка, що захворювання протікає в різних формах – без симптомів, легкій, середній та важкій. Важка форма протікає у вигляді вірусної пневмонії, це біч Божий, бо приводить до тяжкої легеневої недостатності, коли хворому потрібний апарат штучної вентиляції легень. Звичайний грип інколи ускладнюється вірусно бактеріальною пневмонією, але досить добре лікується антибіотиками, у даному випадку зовсім інакша картина. Тут виникають зміни в легенях, у вигляді розрушення альвеол з утворенням рідини – це є гіалуронова кислота. Це все проходить на фоні мікротромбозів – дрібних судин альвеол. Виникає симптом матового скла, що виявляється на томографії легень. Легені, як кажуть в народі, згорають. За медичною термінологією – це шокова легеня. Солярний шок. Все проходить, як при серцево-судинному захворюванні, а насправді, це дія вірусу. При паталогоанатмічному дослідженні, легень практично немає, структура повністю розрушена. От навчитися лікувати такий процес – це подвиг. Тут потрібно поєднувати зусилля практиків-лікарів кардіологів, реаніматологів та інфекціоністів. Потрібні нові технології. Дуже цікаві пропозиції до застосування гелю і окису азоту. Застосування плазми крові від перехворілих, в якій містяться антитіла. Знайдуть, обов’язково знайдуть шляхи боротьби. Велика надія на імунітет, який ми чекаємо тим паче, що чекають другу хвилю спалаху восени. Ходять чутки, що те щеплення, яке ми мали і наші діти, це щеплення проти туберкульозу, це БЦЖ, дасть деякий захист проти нового вірусу, дай Боже. Ще нові публікації про те, що якщо вітаміну «Д» у вашому організмі, тобто в крові, в нормі, то вірусне захворювання у вас протікатиме значно легше. Вітамін «Д» в організмі утворюється при засмаганні на сонці. Ще попадає в організм з продуктами, це риба. Але при цьому потрібно, щоб у вашому організмі в той самий час був і кальцій, набільша кількість кальцію знаходиться в миндалі. 5 мигдалевих кісточок – це добова норма кальцію. Цей тандем, якщо у вашому організмі буде, це означає, що він відкладеться в кістках, які від цього лише укріпнуть.
З вікна нашої квартири видно повітряний коридор літаків, які прямують на посадку в аеропорт Кенеді. Це блискучі лайнери, які вистроюються ланцюжком, щоб приземлитися. Вночі це зграя прожекторів, і так безперестанку. Зараз небо чисте і тиша. Аж страшно. КАРАНТИН.
Ні одна медицина світу не була готова до такого повороту подій. Про хворобу повідомляли ще в січні 2019 року, але ніхто не міг уявити про масштаби такої епідемії, яка переросла в пандемію.
Тому і заходи щодо карантину прийняті правильні. У багатьох країнах світу була проведена реформа по скороченню лікарняних ліжок і медперсоналу, це було проведено і в Америці, ось тому і ситуація, що призвела до високих показників смертності. Найкраще з коронавірусом справилася Німеччина, де не встигли провести реформу, тому кількість ліжок і медперсоналу в них виявилася потрібною.
Медицина Америки – це надзвичайно високий рівень, це вища медицина світу. Але якою б не була високою медицина, тримати оснащені госпіталі з реанімаціями в таких великих масштабах неможливо, тому на допомогу приходять військові.
Ще в університеті ми проходили військово-медичну підготовку, і коли звучало – Увага, бактеріологічна зброя! Мурашки бігали по шкірі. З острахом ми на те все дивилися, і кожен, мабуть, думав – не дай Бог зустрітися з цим у житті. І коли на вулицях Манхетену з’явилися бронетранспортери і в місто зайшли військові, які розпочали розбивати військовий госпіталь на 1000 ліжок у виставочному центрі. І поруч в центральому парку ще один такий госпіталь з реанімаціями. Тривога, велика тривога, але і надія – допоможуть. В цей час у супроводі військових катерів в порт Нью-Йорка прибув військовий плавучий госпіталь.
В цей самий час прибув ще один такий в нижній порт міста. Ці кораблі прибули, щоб зняти навантаження, яке наплинуло на міські госпіталі. Велика гордість мене взяла за американський народ. Цей плавучий госпіталь прибував у порт Нью-Йорка, коли був теракт в 2001, лікували пожежників, які рятували людей під час теракту.Медицину та соціальну допомогу я добре вивчила праюючи в соціальній сфері Нью-Йорка, де пропраювала 6 років.
З медициною Америки я познайомилася в 2001році, при моїй першій поїздці в штати. На мене чекав мій зять, з яким ми попрямували до Колумбуса до доньки і ще ненародженої внучки, яка з’явилася на світ наступного дня. Це миле містечко, штат Джорджія під Атлантою. І була просто в захопленні від госпіталю, в якому ми опинилися. Рівень медичної допомоги та комфортабельність були вражаючі. Почувши, що я – лікар з України, мене запросили бути присутньою при пологах, потім нас розмістили в комфортабельну палату, а мені було додатково розкладено крісло-диван, де мені запропонували відпочити. Те саме я побачила, коли народилася моя внучка меншої доньки. Це було в Філадельфії, штат Пенсільванія. Госпіталь, в якому ми знаходилися заслуговує великої похвали. Я мала нагоду побувати в медичних центрах столиць різних держав і нашої, але то є небо і земля. Можна тільки дивуватися і вчитися такому рівню ставлення і шанування до людини, до лікаря.
Карантин, яке неприємне слово. Страшно стає коли дивишся що в Єрусалимі вулиці пусті. Двері храму Господнього закриті, лише всередині моляться монахи. В один момент все припиняється. Боже, яка твоя сила велика. Наше життя бігло, качалося в шаленому темпі, та видно не туди. Розбіглися в більшості всі ми по різних країнах, а головне – кого не запитай – всі хочуть жити вдома. Якою повинна бути наша держава, в якій ми могли б нормально жити? Кожен повинен, в решті-решт, усвідомити, що все залежить від нас самих. Якщо ми постійно будемо втікати від проблем нашого краю, ніхто за нас не побудує нашу дераву. Звичайно, ні одна країна світу не буде тримати великі лікарні, платити медперсонал, а вони будуть пусті, бо люди Бог знає де. Потім дивуємося, як то так? А от так. Приїдеш раз в 5 років додому і хочеш, щоб тебе все чекало, а його немає. Пропало. Як і будинок, якщо в ньому не живеш – занепадає, так і держава.
Скільки коштуватиме лікування в реорганізованих лікарнях, по яких тарифах буде іти оплата за лікування простих людей? З яких пенсій, тих що ми отримуємо зараз? З яких соціальних накопичень, які накопичення ми могли зробити з тих зарплат, які нам платили? Повним ходом іде реформа охорони здоров’я, та на чию користь.? Правителі міняються, ніякої відповідальності не несуть. Міністри приходять, роблять якісь незрозумілі реформи і ідуть, нові прихоять, кажуть все розвалено і теж ідуть. Доки ми будемо спостерігати цей спектакулум. А ми, як писав Т.Г.ШЕВЧЕНКО: ,,Німі на панщину ідуть і діточок своїх ведуть….,,. Розбігаємося в пошуках засобів для існування, потім на великі свята збігаємося до храмів в надії одягнути щось новеньке, помолитися в кругу своїх односельців, бо ніде в світі не звучить спів, так як в нашому храмі.
За 36 років моєї роботи в судмедекспертизі мен ні разу не довелося одягнути противочумний костюм, він лежав у нас в боксі в шкафу разом з предметами для взяття матеріалу на випадок поступлення в морг підо-зрюваного на особливо-небезпечну інфекцію. Ми відкривали його тільки коли йшла перевірка санепідстанції і повторяли методу його одягання. Коли йшла чутка, що іде перевірка санепідстанції все чистилося, милося до блиску тому що виписували штрафи, і всі боялися. От чому небуло спалахів особливих інфекцій і особиво небезпечних інфекцій. У сусідніх районах висівали холерний вібріон, були випадки черевного тифу. В сусідній державі був спалах сибірської виразки.Нас оберігала санепідемстанція і, мабуть, Бог.
Яким буде світ після covid-19, однозначно таким, яким вже не буде. Головне, щоб ми не втратили людяності. Не шарахалися один від одного. Невідомо, чи вірус приліпився до кризи чи криза до вірусу, але всім нам було погано. І це правда, кожен з нас опинився в ситуації, яку не планував, і радості від того не мав. Вірус відступить, кризу подолаємо. Все наладиться, якщо ми будемо хоч трохи дбайливо ставитися до свого організму. Імунітет – це насамперед добра їжа, білки, це м’ясо і молочні продукти, риба, де є амінокислоти омега-3, добрий відпочинок і сон. А у нас як працювати – то до упаду. В світі біда, бо люди ведуть малорухливий спосіб життя. Це не загрожує закарпатцям. Гіперактивні, я би так нас назвала, але ми і не здогадуємося, що при великих фізичних перевантаженнях, виділяється молочна кислота, яка нас спалює. Потім велике здивування, що лікарі не вилікували. Добре, коли є кого лікувати. Тому коли є здоров’я, і ти не відчуваєш свого тіла, це надзвичайно добре, але ми не задумуємося, що це не металічний механізм, хоч і метал зношується. Людина – це делікатне Боже створіння і потребує належної як матеріальної, так і духовної уваги.

Любов Мудранинець,
лікар-експерт, Нью-Йорк квітень 2020 р.

Ваш отзыв

Ваш коментар