- Нове життя - https://nz-ir.com -

Перед походом у гори, обов’язково реєструйтеся в рятувальному підрозділі!

Не варто випробовувати власне везіння та вважати похід у гори чимось, на кшталт прогулянки. Адже, якщо віднестися до подібної події у Вашому житті зухвало та знехтувати рекомандаціями фахівців це, у кращому випадку, коштуватиме Вам декількох днів блукання Карпатами, а у гіршому, Ви ризикуєте: зірватися зі скелі, травмуватися, зустрітися з хижими тваринами тощо.
Тож, аби гірська мандрівка не перетворилася на жахіття, туристичній групі перед виходом у гори необхідно обов’язково зареєструватися в найближчому рятувальному підрозділі (їхній перелік міститься на офіційному сайті Управління https://zk.dsns.gov.ua/ua/Reestraciya-turistichnih-grup.html) та отримати консультацію фахівців.
При реєстрації рятувальникам слід залишити маршрут, за яким Ви плануєте вирушити, контактні номери телефонів, а також орієнтовний час завершення походу. Після спуску з гір треба повідомити представникам ДСНС про те, що всі благополучно дісталися пункту призначення. Якщо ж щось піде не так, як заплановано, рятувальники негайно вирушать на ваші пошуки.
У ході реєстрації гірські пошуковці допоможуть Вам підготуватися до походу, а саме:
– нададуть необхідну та достовірну інформацію щодо потенційних небезпек на маршрутах;
– поділяться даними про актуальні гідро- й метеоумови обраної місцевості;
– проконсультують стосовно безпечного проходження певного маршруту;
– роз’яснять правила особистої та групової безпеки;
– перевірять особисте спорядження, засоби зв’язку, карти, підбір харчів і медикаментів.
Крім цього, у випадку лиха реєстрація туристичних груп скорочує час пошуку заблукалих чи постраждалих у незнайомій місцевості людей.
Пам’ятайте, що реєстрація у рятувальному підрозділі є БЕЗКОШТОВНОЮ, однак це зможе вберегти Вас і Ваших близьких від можливих фатальних наслідків походу в гори!
Іван БАНДУРОВИЧ                                                                              Провідний фахівець УДСНС України у Закарпатській області