Версія для друку Версія для друку

Чому скорочуються пасіки?

Бджільництво – важлива галузь сільського господарства в багатьох країнах світу. Бджоли запилюють 90% ентомофільних культур, забезпечуючи виробництво достатньої кількості меду, воску, квіткового пилку, прополісу, маточного молочка, бджолиної отрути для потреб харчової, медичної косметичної й інших галузей сільського господарства. Продукти бджільництва унікальні за своєю біологічною цінністю. Вони здатні відновлювати та підтримувати нормальну роботу людського організму.
Бджолозапилення не тільки сприяє підвищенню врожайності сільськогосподарських культур, але впливає і на якість плодів, збільшується їхня натуральна вага. Дослідження вчених США свідчать про те, що користь від запилення бджолами ентомофільних культур в 150 разів перевищує вартість продукції бджільництва. Бджолозапилення – основна гарантія підтримки різномаїття флори і фауни.
Однак бджільництво зазнає суттєвих збитків від різноманітних негативних чинників, таких як періодична загибель бджіл від хвороб, отруєння пестицидами, зниження продуктивності бджіл через безконтрольне використання антибіотиків та хімпрепаратів. В Україні до цих негативних чинників ведення бджільництва можна додати збитки від неможливості бджоляреві реалізувати бджолопродукти.
Ще одна дуже болюча для пасічників тема – це вирубка медодайних дерев – акації, липи, клена і т.д. Хто дозволяє це варварство і хто це робить, то вже інше питання, яким мають займатися правоохоронні органи. Адже ці дерева не тільки давали корм бджолам, але й землю захищали від вивітрювання та ерозії ґрунту, зберігали воду.
Ще одна проблема – спалювання сухої трави та чагарників. І винних ніхто ніколи не знаходить, хоч довкіллю завдається колосальна шкода.
Дивна якась ситуація і зі страхуванням. От страхують все – життя і здоров’я людей, машини, майно, корів, урожай на полях, а бджіл чомусь не страхують. А, якби страхували, то кожен добре подумав би, як і що робити. Бо якби потравив застрахованих бджіл чи зробив би ще щось з ними, то він мав би справу не з одним пасічником, а з юристами страхової компанії. А вони точно обдерли б його, як липку. І це було б правильно і, можливо, саме так вдалося б зупинити цю вакханалію…
Чому скорочуються пасіки? Основна причина скорочення – це двоногі «трутні-посередники», які заполонили медом із східних областей та китайським весь наш район і не тільки район. До речі, вони не платять жодних податків. От і вимушені пасічники скорочувати свої пасіки, працювати за принципом «тільки для себе» замість того, щоб нарощувати бджолині сім’ї. То чому б державним чиновникам не створити щось на зразок заготівельних контор на державному рівні, затвердити стабільні ціни на мед та інші бджолопродукти, а потім порахувати, яким би був прибуток для держави? Та вони переживають лише про свої прибутки.
Зберегти бджільництво – це завдання має бути першочерговим, причому, не лише для пасічників, але й державних чиновників. Потрібно усім разом зберегти Божу комаху – інакше світ поглине темрява.
Бджільництво – це не бізнес, а співіснування комахи з рослинним світом, як наслідок – квітучі сади і городи та багаті врожаї.

Юрій САМОРИГА,
пасічник.

Ваш отзыв

Ваш коментар