Версія для друку Версія для друку

ВЛАДА ДІЄ

З 12 березня по 03 квітня 2020 року на території України було оголошено карантин у зв’язку з коронавірусом (COVID -19). З 25 березня карантин продовжено до 24 квітня і оголошено надзвичайну ситуацію. Станом на сьогодні умовно ми проходимо перший етап карантину. Є необхідність інформувати про ситуацію, яка склалася у зв’язку з цим на території району та про вжиті заходи .
Отже, працюють комісія з питань техногенно-епізоотичної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) при Іршавській РДА та тимчасовий штаб протиепідемічної комісії з організаційного та оперативного вирішення питань щодо запобігання занесенню та поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 на територію Іршавського району. Вони узагальнюють всю інформацію від установ та закладів району, приймають рішення щодо їх діяльності та функціонування, ведуть облік та контроль за дотриманням умов самоізоляції громадян, які прибули із-за кордону та інших територій України. Дане питання перебуває на оперативному, а при необхідності, пленарному контролі райради.
КНП «Іршавська районна лікарня» на час можливого спалаху захворюваності підготовлено інфекційне відділення на 30 ліжок і на додаток з перепрофілюванням на час епідемії коронавірусу ЛОР-очних ліжок у кількості 30 так само під інфекційний стаціонар. За необхідності перепрофільованим можуть бути ліжка терапевтичного відділення районної лікарні в кількості – 55. У кожному відділенні розгорнуто ізолятор, здійснено запас дезінфектантів, медикаментів, засобів захисту медичного персоналу. Відтермінована планова госпіталізація хронічних хворих та планові оперативні лікування. При потребі до боротьби з надзвичайною ситуацією буде залучено запас медикаментів та медичних виробів зі складу для надзвичайних ситуацій, де наявні запаси на суму 20 000 грн. В складі РЛ наявні противірусні препарати – озельтамевір – 190 таблеток, запас масок – 3 500 штук, запас рукавиць – 1 000 пар, антибіотики на загальну суму – 100 000 грн., дезінтоксикаційні розчини на суму – 100 000 грн., протичумні костюми – 70 штук, респіратори – 210 штук, швидкі тести в кількості – 325 штук, медичні вироби ( системи, шприци, вата, марля ) на суму – 120 000 грн., дезінфікуючі засоби обсягом 50 літрів. Всі відділення та структурні підрозділи забезпечені алгоритмами профілактики та лікування коронавірусної інфекції (COVID-19).
Додатково закуплено 12 кисневих балонів, зараз їх в наявності 24. В лікарні є 6 апаратів ШВЛ (2004, 2009, 2010 року випуску), 2 кисневі концентратори.
Медпрацівниками КНП «Іршавський центр первинної медичної допомоги» щоденно здійснюється дистанційне консультування пацієнтів. Станом на сьогодні ведеться моніторинг 720 чоловік, які повернулися із-за кордону і проходять самоізоляцію. Постійно надається інформація про осіб з ознаками ГРВІ до районного штабу та районної лікарні. Здійснюється тісна співпраця з бригадами екстреної медичної допомоги щодо алгоритму дій в умовах карантину.
Всі працівники АЗПСМ забезпечені засобами індивідуального захисту, миючими та дезінфікуючими засобами: одноразовими масками – 2000 шт., одноразовими рукавичками – 3500 шт., одноразовими халатами – 520 шт., захисними окулярами – 60 шт., захисними одноразовими костюмами – 10 шт., шапочками – 1700 шт..
Щоденно з 08.00 – 17.00 к.ч. працює гаряча лінія – тел. 0985729491.
Поточна інформація висвітлюється на сайті КПН «ІЦПМД».
***
Іршавське відділення поліції з метою недопущення гострої респіраторної хвороби здійснює посилене патрулювання на території району з контролю дотримання режиму закриття всіх торгових, розважальних та інших об’єктів господарювання , окрім тих, які внесені в перелік необхідних для первинних потреб життєдіяльності людини. Разом з представниками органів місцевого самоврядування та медичними працівниками ведеться перевірка дотримання режиму самоізоляції осіб, які повернулися із-за кордону. Громадяни можуть звертатись на спецлінію: «102» або за телефоном (03144) 2-27-44.
З даного приводу двоє порушників умов самоізоляції притягнуто до адміністративної відповідальності. За допомогою автомобільних гучномовців у населених пунктах району інформують громадян про правила дотримання умов карантину.
***
Органи місцевого самоврядування в населених пунктах працюють у звичному режимі. На території кожної сільської ради створено тимчасовий штаб протиепідемічної комісії з організаційного та оперативного вирішення питань щодо запобігання занесенню та поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Здійснюється координація з усіма службами району, ведеться облік осіб, які перебувають на самоізоляції. З місцевих бюджетів виділено можливі суми для делегування в районний бюджет на придбання необхідного медичного обладнання та засобів індивідуального захисту.
Шановні жителі району, сьогодні ми з Вами віч на віч з ворогом , який постійно модифікує та є невидимим. Від кожного з нас і всіх разом залежить, чи зуміємо ми зупинити і не дати можливість розповсюдитися пандемії.
Звичайно, сьогодні в нас є потреба в апаратах ШВЛ, кисневих концентраторах та кисневих станціях. Вкрай необхідний для лікарні реанімобіль, оснащений апаратом ШВЛ, дефібрилятором, з налагодженою подачею кисню, засоби індивідуального захисту, а саме: захисні багаторазові костюми, респіратори, маски, дезінфікуючі засоби. Тому спрямовуємо зусилля на вишукання коштів для поступового усунення нестачі.
Тут хочу подякувати депутатам Іршавської, Довжанської та Зарічанської ОТГ, Дубрівської, Великораковецької, Кушницької, Білківської, Брідської, Броньківської, Лисичівської сільських рад, які станом на сьогодні на своїх сесіях виділили кошти для придбання необхідного для лікарні медичного обладнання.
Хочу звернутись до тих, хто приїхав із-за кордону. Ви повернулись до найдорожчих Вам людей – своїх дітей, жінок, чоловіків, батьків. Будьте відповідальними, в першу чергу, перед ними, дотримуйтесь умов самоізоляції (14-ти денного карантину). Пам’ятайте, що Ви відповідальні перед собою, близькими та суспільством в цілому.
З повагою ставлюся до всіх людей бізнесу і розумію, що сьогодні для Вас не найлегший час. Але поруч із Вами люди, які, можливо, знаходяться в гірших фінансових умовах. Тому дуже виважено поставтеся до підняття цін на товари і послуги першої необхідності , не спекулюючи на даній ситуації.
Сьогодні майже 11 600 учнів та 3 120 вихованців ДНЗ у районі є на карантині. Шановні вчителі, докладіть зусиль, щоб дистанційне навчання, організоване в районі, було проведене з максимальною віддачею для школярів.
Органи влади працюють у звичному режимі та роблять все у межах своєї компетенції та фінансових можливостей, щоб забезпечити життєдіяльність району та захистити тих, хто цього потребуватиме.
Бажаю Всім терпіння та здоров’я. Бережіть себе.

Віктор СИМКАНИНЕЦЬ,
голова райради.

Ваш отзыв

Ваш коментар