Версія для друку Версія для друку

Досвідчений кооператор

Матінка земля, наша годувальниця, ніби просить до себе робочі руки, щоб її обробляли, за що вона віддячить людині щедрими врожаями.
І в такий радісний весняний день відзначає свій вісімдесятий день народження ветеран торгівлі, досвідчений кооператор Василь Васильович Шелельо.
Народився 30 березня 1940 року у с. Загаття. Закінчив середню школу в 1957 році. Незважаючи на молодий вік, керівництво Загатського СТ довірило йому, молодому юнаку, працювати касиром споживчого товариства. Тут трудився два роки. Але ця робота йому не сподобалась. Він хотів мати справу з покупцями, задовольняти їх потреби в товарі, бути в гущі народу. Він працює завідувачем у селах Чорний Потік та Підгірне.
Без відриву від виробництва закінчує Мукачівський кооперативний технікум, здобувши професію товарознавця. Так крок за кроком Василь Васильович стає досвідченим кооператором. З 1995 року вже працює директором підприємств громадського харчування Загатського споживчого товариства.
На той час Загатське СТ обслуговували населення трьох сільських рад: села Брід, Дешковиця (Брідська с\р), Чорний Потік, Підгірне, Крайня Мартинка, Смологовиця, Локіть (Чорнопотіцька с/р), Загаття, Колодне, Івашковиця, Климовиця, Дуби, Кобалевиця (Загатська с/р). Всього 12 сіл.
У селах Брід, Загаття, Чорний Потік працювали громадські їдальні. У середніх школах Загаття та Чорного Потоку, в неповних середніх школах були шкільні їдальні. Крім того, потрібно було забезпечувати продуктами харчування дитячі садки Загатського куща. Забезпечення продуктами харчування їдалень, дитсадків було безперебійним. Тому як директор підприємств громадського харчування, так і працівники, а їх було 27, мали трудитись бездоганно та відповідально.
У цей період Василь Васильович проходить вищі республіканські курси при торговельно-економічному інституті м. Полтава. І як спеціаліста з високим досвідом його обирають головою Загатського споживчого товариства у 1998 році.
Незважаючи на те, що у цей період появилися конкуренти, Василь Васильович як голова СТ все робить для того, щоб торгові точки та точки громадського харчування успішно працювали. Для цього проводяться ремонти торгових точок та модернізація. І як результат – товарооборот по СТ збільшився у рази. Робочих місць в СТ було 114. Переважна більшість працівників мали спеціальну освіту. Тільки конторських робітників було 20. Працівники вивчали запити покупців і старалися задовольняти їх. Пральні машини, холодильники, меблі доставляли безпосередньо додому. Загатське споживче товариство ставало багатшим.
А за роботою продавців був постійний контроль за ціноутворенням та санаторним станом. Про все це згадує Василь Васильович.
Споживче товариство підтримувало постійний зв’язок з пайовиками, а їх було 420 чоловік. Періодично проводилися збори пайовиків, де вносилися конкретні пропозиції щодо покращення роботи СТ.
Майже 50 неповних років Василь Васильович віддав роботі у споживчій кооперації, за що користувався і зараз користується авторитетом серед колективу та односельчан. Чесна, порядна, ввічлива людина. Завжди приходив на допомогу всім, хто потребує. Брав участь у громадській роботі. Був головою товариського суду. Обирався депутатом сільської ради.
За багаторічну роботу у споживчій кооперації Василь Васильович нагороджений медалями, почесними грамотами, грошовими преміями, путівками в санаторій, є ветераном праці. Його фото було на Дошці пошани у райспоживспілці.
Разом з дружиною виховали двох дітей, мають 8 онуків та 4 правнуків.
30 березня 2020 року Василь Васильович відзначив 80-річчя. Міцного йому здоров’я, щастя, радості і всіх благ на многая і благая літа.

Михайло ЛОМАГА,
Іван ВОСКОБІЙНИК.

Ваш отзыв

Ваш коментар