- Нове життя - https://nz-ir.com -

Волонтерський рух у школі – можливість реалізувати себе

Добро і милосердя – це два крила, на яких тримається людство. Брідська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, вважає заступник директора з виховної роботи Н.І. Шелельо, має не так багато можливостей займатися цією благородною справою, однак більшість вчителів розуміє, що світ тримається на гарних вчинках. Тому вчителі та учні школи не просто говорять про добро та чекають його від інших, а реально діють, намагаються зробити світ кращим, красивішим своїми добрими, корисними справами. 

– У навчальному закладі діє загін «Волонтерський рух» Брідської ЗОШ І-ІІІ ступенів, до складу якого входять 12 учнів, – розповідає Наталія Іванівна. – Добрі справи роблять всі учні та вчителі нашої школи, а це більше 200 осіб. Волонтерство для школярів є невичерпним джерелом набуття громадянської освіти, можливістю реалізувати себе у служінні суспільству. Юний волонтер, завдяки соціальній діяльності, набуває практичні життєві орієнтири, досвід, оволодіває мистецтвом життєтворчості, саморозвитку особистості.
– У яких напрямках діє волонтерський рух?
– Волонтерський рух діє у різних напрямках. Серед них – прибирання та охорона культурних й історичних пам’ятників, соціальна допомога інвалідам, сиротам, людям похилого віку, просвітницька діяльність, пропаганда здорового способу життя, пошукова робота «Волонтерська діяльність», екологічна робота загону, благородна допомога тим, хто опинився у складних життєвих обставинах, підтримка воїнів АТО, проведення патріотичних акцій, операцій, проектів, пам’ятних лінійок та інших заходів, вшанування пам’яті загиблих воїнів Другої світової війни, війни у Афганістані, АТО. Повсякчас проводимо благодійні ярмарки і акції з метою надання адресної допомоги. Учні школи регулярно беруть участь у прибиранні братської могили біля школи.
Вже традиційним став благодійний ярмарок, який приурочений Дню захисника України. Цей захід об’єднає учнів, батьків, учителів у єдиній меті – допомогти, не стояти осторонь. У 2018 році вдалося вторгувати 2000 грн., які були передані на придбання воїнів АТО найнеобхіднішого.Сподіваємося, що наша матеріальна і моральна підтримка зігріє серця воїнів і дасть їм наснагу і далі боронити Батьківщину.
– Наталіє Іванівно! Зміни, що відбуваються в країні, зумовлюють необхідність вирішення проблеми виховання національно-свідомих громадян, патріотів Батьківщини, формування особистості з активною громадською позицією.
– Патріотизм – це одне із людських почуттів, що поєднує у собі любов до рідного краю, народу, держави, готовність до їх захисту. Тому в Брідській ЗОШ І-ІІІ ступенів громадсько-патріотичне виховання є домінуючим. Виховний процес у школі спрямований на виховання громадянина-патріота, здатного розбудовувати суверенну Україну, творити себе і своє життя, відповідати за власні дії і вчинки і цим впливати на долю суспільства. Педагоги намагаються виховувати у майбутніх громадян вміння робити власні об’єктивні оцінки щодо різних життєвих явищ та подій, працюють над формуванням у дітей та молоді патріотизму, сучасної національної ідентичності, національної гідності. Для цього використовують інноваційні форми, методи і види виховання. Пріоритет надається самостійній діяльності учнів дослідницького, пошукового і творчого характеру.
Як результат роботи даного напрямку – різноманітні заходи, втілені в життя під час проведення декади патріотичного виховання. За заздалегідь складеним планом, годину спілкування «Зростаймо патріотами своєї землі» у формі диспуту провели учні 7-Б класу (класний керівник І.В.Огар). В учнівському колективі 8 класу (класний керівник В.І.Яцура) пройшла година спілкування-презентація. Цей захід став результатом роботи над проектом «Народні ремесла». У рамках декади проведення заходів з патріотичного виховання учнівський колектив 6-Б класу провів інтелектуальну гру «Ми – українці» (класний керівникЯ.І.Шпак). Цього ж дня учні 9 класу (класний керівник Н.Ю.Маргіта) взяли участь у квесті «Знайдеш символи України – збережеш незалежність держави». 

Учні десятого класу (класний керівник О.М.Синетар) презентували проект «Видатні постаті України». Не менш цікавою була година спілкування в учнів 7-А класу «Ось такі ми з тобою, земляче» (класний керівник Н.І.Харачко). Діти представили результати творчої роботи над проектом про видатних людей, які жили і працювали в нашому краї. В учнівському колективі 5-Б класу (класний керівник Т.П.Дорчинець) пройшла година спілкування подорож «Україна – єдина країна. А ми – справжні патріоти».
Уже склалася добра традиція щорічно проводити у школі конкурс патріотичної пісні. Цього року до нього додали ще і патріотичний флешмоб. Наразі плануємо проведення декади заходів з патріотичного виховання. Учнівським самоврядуванням буде організовано конкурс української патріотичної пісні. Переможці та активні учасники заходу будуть нагороджені грамотами.
Становлення і розвиток незалежної України, формування нових соціально-політичних відносин можливе лише за умови усвідомлення молодим поколінням особистої відповідальності за долю своєї країни. Відтак патріотичне виховання учнівської молоді в нашому навчальному закладі стає важливою складовою частиною процесу формування зрілої особистості – громадянина, справжнього спадкоємця і продовжувача національних традицій.
Водночас не забуваємо про вчителів пенсіонерів, яких у селі Брід близько 15. Серед них – М.М.Василів, І.І.Лендєл, Г.А.Лендєл, Є.А.Копин, М.В.Мадлик, Г.М.Гаджега, О.М.Данканич, І.Ю.Скуба, Л.М.Скуба, М.В.Садварій, Ф.Ф.Ірш, М.І.Бабинець та ін.
– Які ще заходи проводите?
– Щорічно учні готують конкурс на кращий букет і вітальну листівку власними руками до Дня працівника освіти і йдуть особисто привітати вчителів-пенсіонерів додому букетом, листівкою та солодощами. Учні всієї школи ретельно готуються до цього заходу. Вдома, разом з батьками, готують смачні тістечка, пироги, цукерки, приносять яблука і груші з власних садів. Все це залюбки продають на шкільному ярмарку. Кожен клас особисто прикрашає своє торговельне місце, а загальну назву та декорації на ярмарку готують одинадцятикласники. Між класами точиться запекла боротьба, діти активно рекламують свої товари, щоб якомога більше зібрати коштів. Благодійний ярмарок проходить весело, феєрично. Приємним є той факт, що ідея його проведення об’єднає наш дружний колектив: школярів, учителів і батьків. Та все ж головне те, що кожен, хто взяв участь в благодійному ярмарку, зробив свій невеликий, але важливий вклад у цю, дійсно, велику, благородну справу.

Розмову записав
Василь ШКІРЯ