- Нове життя - https://nz-ir.com -

Боротьба на злеті до висот

Буває так, що аби згаяти вільний час, діти йдуть у якусь забігайлівку або ж занурюються у віртуальний світ завдяки сучасним гаджетам. Та свідомі батьки завжди турбуються про те, щоб власне чадо зайняти чимось корисним. Наприклад, віддають в якісь творчі чи спортивні секції. Білківчани мають своїх відомих співаків, політиків, науковців, журналістів, силачів і т.д., на яких можуть рівнятися. Варто відзначити, що чимало уваги у Білках приділяють спорту. До слова, вже три роки у цьому селі діє спортивний клуб з вільної боротьби. Минулої суботи його вихованці провели відбіркові змагання. Переможці візьмуть участь у чемпіонаті області.
На спортивний килим з’ясовувати стосунки в хорошому сенсі вийшли 38 хлопців та дівчат. Кожен з них жадав покласти опонента на лопатки, застосовуючи різні технічні прийоми: захоплення, кидки, перевороти, підніжки, підсічки, або ж набрати якомога більше очок, щоб відчути смак перемоги. Підтримати дітей прийшли батьки та інші родичі. Вони вболівали за юних спортсменів, іноді давали свої поради.
Як зазначив тренер спортивного клубу Ігор Терлецький, діти займаються 3-4 рази на тиждень. З десяток його вихованців вже ставали призерами області. А Юрій Ізай та Віктор Косило брали участь у всеукраїнських змаганнях. У клубі нині тренується 52 спортсменів. Правда, не всі з різних причин змогли побувати на відбірковому турнірі. Наймолодші вихованці мають сім років. Було сформовано сім вагових категорій. Після запеклої боротьби визначилися призери. Дехто з учасників на турнірі трохи розгубився, хоч на тренуваннях почував себе значно впевненіше.
У вазі 22 кілограми кращими були такі: Юрій Шелемба – І місце, Яна Янтолик – ІІ, Микола Кольченко та Максим Ластівка – ІІІ. Серед спортсменів з вагою 26 кілограм місця розподілилися наступним чином: Михайло Станко – І, Андрій Булеза – ІІ, Валентин Ігус – ІІІ. З тих, котрі мають вагу 29 кілограм, теж визначились призери: Михайло та Віка Ливдар – І, Вадим Попдякуник – ІІ, Іван Ерделі й Андрій Поп-Сабов – ІІІ. З-поміж дівчат І місце виборола Ірина Попович, ІІ – Марина Попдякуник, ІІІ – Наталія Янтолик. У категорії 35 кілограм І місце завоював Едуард Канайло, ІІ – Петро Попдякуник, ІІІ – Олександр Штефаньо та Костянтин Бодня. У вазі більше 42 кілограм картина виглядає так: І місце – Дмитро Ізай, ІІ – Василь Попович, ІІІ – Олександр Ізай. Серед тих, хто важить понад 55 кілограм, лідером був Олександр Куруц, друге місце дісталося Іванові Савку, «бронзу» завоював Василь Савко та Іван Панющик.
Після змагань наступила не менш хвилююча мить – церемонія нагородження. Грамоти та кубки призерам вручив депутат райради Петро Станко, котрий є водночас президентом згаданого спортивного клубу з вільної боротьби.
Відбірковий турнір підтвердив, що у юних білківчан є міцний дух та жага бути сильними, працювати над самовдосконаленням. Звісно, вони мають спортивні задатки. Попри це, своїми успіхами завдячують також тренеру, котрий улюбленій справі віддається сповна.
Ігор Терлецький родом з Донбасу. Свого часу женився на закарпатці. Після того, як почалася російсько-українська війна на сході країни, переїхав на Закарпаття. Тут познайомився з братами Станко. У співпраці з ними виникла ідея відкрити у Білках спортивний клуб. Ігор Андрійович дванадцять років займався вільною боротьбою. Він є майстром спорту колишнього Радянського Союзу. Любов до цього виду занять привив і своїм дітям, особисто тренував їх. І вони досягли помітних висот. Син став майстром спорту України з вільної боротьби, входив до складу української збірної, був призером всеукраїнських змагань. Дочка ж є кандидатом у майстри спорту України.
Тренер неодноразово їздив на змагання у різні міста нашої країни, спілкувався з багатьма цікавими постатями у світі спорту, має низку ідей щодо подальшого розвитку клубу. За його словами, білківчани мають неабиякий потенціал для спортивних досягнень, тому необхідно дати їм можливість проявитись.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ .