Версія для друку Версія для друку

ЗОЛОТИМ МАТЧЕМ ОСІНЬ ЧЕМПІОНАТ КОРОНУВАЛА

Восени, не тільки як у приказці, курчат рахують, але й футболісти, їх тренери, наставники, організатори, спонсори та й найбільше, уболівальники підбивають підсумки чемпіонату. Щоразу, навіть якщо чемпіоном стає кілька разів підряд одна й та сама команда, турнірна таблиця виходить оригінальною і неповторною у комбінації командних місць, співвідношенні забитих і пропущених м’ячів, результатів зустрічей та навіть у проходженні ігор.
У чому колорит цьогорічного чемпіонату Іршавщини, в кількох словах ми попросили розказати голову Федерації футболу Іршавського району Василя Миколайовича Поповича.

– Футбольний сезон 2019-го року на Іршавщині завершений. Вперше в історії проведення чемпіонатів для того аби виявити переможця, організаторам довелося проводити «золотий» матч. Це, безперечно, додало і інтриги, і підняло ще більше і так чималий інтерес найпалкіших уболівальників до довгоочікуваного фіналу. Необхідність проведення такої рідкісної на наших стадіонах зустрічі появилася через перебіг турніру. Команди, які претендували на золоті медалі, а це Футбольний клуб «Кушниця» і Футбольний клуб «Гребля», набрали в ході чемпіонату однакову кількість очок – по 28. Відповідно до положень Регламенту чемпіонату тоді проводиться саме така зустріч і на нейтральному полі.
Отож, 28 жовтня на поле центрального стадіону міста Іршави білківська суддівська бригада у складі арбітра у полі Івана Бірова та його помічників Богдана Попюрканича Віктора Савка вивела на зелений газон дві футбольних дружини, готових віддати всі сили, снагу, досвід, майстерніть і азарт для здобуття медалей найвищої проби. Футбольний клуб «Кушниця» виявився саме «Той, що греблю рве». Цей принциповий двобій завершився перемогою кушничан із мінімальною перевагою у рахунку – 3:2.
Подивитися, вболівати і вшанувати переможців та розрадити тих, чиї зусилля цього року трохи-трохи не достали до першої сходинки п’єдесталу, з’їхалися понад тисячі уболівальників практично із усіх сіл району та й самого міста.
По завершенню цієї найбільш довгоочікуваної у цьому футбольному сезоні зустрічі, відбулася урочиста церемонія нагородження її учасників: команду –чемпіона ФК «Кушниця» і і срібного призера – ФК «Гребля».
 Серед юнаків «золото» вибороли теж спортсмени Кушниці. Срібна медаль дісталася ФК «Шахтар» з Ільниці. Бронзу завоювали білківчани.
 Варто відзначити той факт, що команди Кушниці та Греблі набрали однакову кількість очок, тому їм довелося зіграти «золотий матч». Таким чином, з рахунком 3:2 перемогли кушничани, а гребляни вперше за свою історію завоювали срібну медаль. Футболістам вручили відзнаки. Пам’ятний кубок вручено ФК «Кушниця». Також були нагороджені президент цього клубу Євген Шкарупа, тренер Дмитро Радь, Кушницький сільський голова Михайло Штефко. У ФК « Гребля», окрім команди, нагородили також президента клубу Василя Кормоша («Бест»),віце-президента клубу Юрія Фельцана, футбольного активіста, вірного талісмана Греблі – Івана Терпая, тренера Віталія Дикого. Кращими: воротарем визнано Олександра Гайдука (ФК «Гребля»), захисником – Івана Луцанича (ФК «Гребля»), півзахисником – Едуарда Понзеля (ФК «Кушниця»), бомбардиром – Василя Мельника (ФК «Дружба»). Церемонію нагородження провели голова районної федерації футболу Василь Попович, голова райради Віктор Симканинець, головний спонсор цих та багатьох попередніх змагань, депутат районної ради Петро Станко.
Через тиждень у великому залі райдержадміністрації нагороджено юнацькі склади. Звання кращих дісталося воротарю Владиславу Попі (ФК «Кушниця»), захиснику Михайлові Дикому (ФК «Білки»), півзахиснику Михайлу Ференці (ФК «Кушниця»), нападнику Даніелю Воскресенському (ФК «Шахтар», Ільниця). Серед нагороджених були сільські голови: Кушниці– Михайло Штефко, Ільниці – Василь Павлище, Білок – Василь Зейкан, тренери команд: ФК «Кушниця» – Ганна Костраба та Михайло Райда, ФК «Шахтар» ( Ільниця ) – Іван Штефанко, а також президент цього клубу Юрій Павлище, ФК «Білки» – Іван Староста. Нагороди вручали завідувач сектору молоді та спорту РДА Андрій Данканич, голова районної федерації футболу Василь Попович та його заступник Сергій Лупак.
– Василю Миколайовичу, сподіваємося, що невдовзі на сторінках «Нового життя» наші передплатники 2020 прочитають ваш більш детальний аналіз минулого футбольного сезону, а наразі в кількох словах можете до прикладу означити хоча б ті факти, тенденції, які вочевидь не задовольняють фахівців цього виду спорту, масову аудиторію уболівальників.
– На жаль, як не прикро це констатувати, на даному етапі маємо перед собою доволі тривожні симптоми. Уважні читачі, мабуть, уже встигли запримітити, що турнірна таблиця чемпіонату щодалі худне. Честь і хвала тим сільським головам, спонсорам, президентам футбольних клубів, їх фанатам і вболівальникам та безумовно тренерам і самим гравцям, зусиллями яких наші стадіони не заростають бур’янами. Водночас за останні роки різко поменшала кількість команд у районі, чия участь у футбольному чемпіонаті району не тільки додавала йому справжнього спортивного драйву, але й піднімала загальний професійний рівень команд, давала можливість сотням, тисячам своїх земляків змістовно відпочивати у святкові і вихідні дні. Ми не дорахувалися іменитих футбольних команд із Приборжавського, Великого Раківця, Кам’янського, Загаття, Чорного Потоку та інших.
Звичайно, на поверхні лежать причини економічного характеру, загальні тенденції у цьому виді спорту на місцевому рівні. Але, є і специфічні аспекти в кожній сільській громаді.
Проте, хочу зробити акцент на тому, що Іршавський район, завдячуючи професійній роботі Федерації футболу, та всім, хто нас підтримує, належить до числа тих чотирьох регіонів Закарпаття, де проводиться повноцінні чемпіонати.
Сьогодні ж від імені Федерації та тисяч прихильників цього найбільш масового і видовищного виду спорту хочу привітати Футбольний клуб «Дубрівка» з виходом у фінал ліги Чемпіонів Закарпаття, та побажати їм усім успіху у завтрашньому матчі із ФК «Лінці» із Ужгородськкого району.
Іван КОПОЛОВЕЦЬ,
Михайло ІСАК.

Ваш отзыв

Ваш коментар