- Нове життя - https://nz-ir.com -

ВСЕ СПЛУТАЛОСЯ В САДИБІ ЗЕЛЕНСЬКІЙ

Готуй сани влітку, а воза – взимку.
Цю відому народну українську приказку сучасні політтехнологи давно вже перештимували (перелицювали) на свій лад – наступні вибори розпочинаються другого дня після підрахунку результатів попередніх.
Інколи просто колода карт не завжди у того, хто запрошує до гри. Та це так, до слова. Перед тим, як засвітити перед широкою громадськістю району основних «козирних» і «шісток», варто нагадати всім, як і самим собі, що гра, якщо вже ми започаткували таку термінологію, пішла не за звичним розкладом: тут преферанс несподівано переводять у «дурня». А хтось із давніх уже досвідчених аж до сивини, що засиділис за столом, незважаючи ні на які вітри перемін, пасує «очко», в якому він кум королю і свій банк сподівається взяти, нехай навіть куш у ньому не буде такий масний, як у попередніх партіях. Та тут ніхто і не збирається іти ва-банк. Хіба що претенденти на лідерів об’єднаних територіальних громад, до чиїх повноважень (рук), ймовірно, перейдуть із Києва чималі фінансові потоки.
На цю тему, мабуть, варто буде вести мову десь відразу після новорічно-різдвяних і Староноворічних свят, коли більш за все влада у столиці доконечно визначиться, як уже було анонсовано, до кінця лютого із повним об’єднанням територіальних громад.
А поки що про наше «застілля».
Комусь воно, у крайньому випадку — це перше, що спадає на думку, аж ніяк не по нутру. Хочете вірте, хочете ні, але на одному із, у даному випадку, на жаль, відомих інтернет-ресурсів у районі з’явилася коротка текстова анотація відеоролика, переглянувши який житель району прийде до висновку про відміну виборів у Зарічанській об’єднаній територіальній громаді. Висловлюємо припущення, що закулісні ляльководи, яких, імовірно, через ті або інші причини не влаштовував попередній розклад сил, вирішили витягнути із рукава якийсь із козирів. Та не з лохами їм за столом сидіти. Ті у Києві, хто повівся на місцеві пасьянси, минулої п’ятниці в урядовому кварталі наткнулися на могутній єдиний «кулак» представників 17 сільських громад Закарпаття, серед яких від Зарічанської громади, сільська голова Марина Іванівна Васько. Ця громада, хоча й украй рідко, але у вирішальні для свого історичного розвитку моменти, вміє продемонструвати свою вмотивованість і рішучість. Що скажеш? Хочеться побажати аналогічної принциповості хіба що й іншим жителям наших населених пунктів. Саме так, жителям населених пунктів. Адже громада. – це щонайперше об’єднання свідомих громадян на певній території, а не просто мешканців. Як складуться можливі результати виборів, трохи пізніше, а наразі – дещо із статистики.
Чисто у теоретичному вимірі у грудневих виборах ОТГ в Іршавському районі плюс-мінус бере участь приблизно одинакова кількість громадян, зареєстрованих у відділі реєстру виборців.
В цілому у селах Заріччя, Гребля, Вільхівка, Нижнє Болотне – 6559 виборців; у селах Мідяниця, Дунковиця, Арданово, Кам’янське, Богаревиця, Воловиця, Хмільник, Сільце – 6808; у Довгому і Приборжавському – 7972, а у селах (Хустський район)Каллів – 72, Ожоверх – 126, Слоповий – 67, Липецька Поляна –1845. Це добра третина наших (іршавських) виборців на загальноукраїнських виборах.
Оглядаючи грудневу передвиборчу мапу у цих трьох майбутніх об’єднаних територіальних громадах, сподіваємося, читачам будуть цікаві певні наші спостереження стосовно окремих, зазначимо відразу – знеособлених фігур: як самовисуванців, так і політично забарвлених – загальне тло на відстані, як на картинах імпресіоністів, проглядатиме доволі виразно.
Отож, розчиняємо двері до зали Іршавщини, де на одній зі стін – триптих. Чисто умовно візьмемо за центральне полотно Довжанську ОТГ, де хоча і найбільше виборців, але так само двадцять шість стандартних округів. Чомусь ніяк не позбудемося карточної термінології, тож і тут, окрім самовисуванців, кандидати у депутати представлені чотирма мастями, чи то пак партіями. Аби не підпасти під можливе необґрунтоване звинувачення у політичній заанґажованості, подамо їх перелік у довільному порядку, вірніше, у тому шикуванні, як виписані представлені ними кандидати в порядку округів, від першого і далі за нумерацією. До речі, за округ№1: по ньому самовисуванцем /єдиний кандидат/ намірений здобути мандат депутата діючий Довжанської сільської ради — Василь Васильович Захарків. В Довгому він один такий. На двадцять п’ятому окрузі, як мовиться, руку подати йому може хіба що Наталія Іванівна Мигович. Її, правда, на цю ділянку політичної боротьби делегувала Закарпатська обласна регіональна організація Політичної Партії «Слуга Народу». Дану політсилу назвали поряд із іменем кандидатки тому, що партія виявилася першою із оприлюднених після кількох самовисуванців.. За ними ж слідують: Іршавська районна організація Єдиного Центру, Іршавська місцева (районна в Закарпатській області) організація політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ», Іршавська районна партійна організація ВО «Батьківщина.
Хоча саме на поле місцевої торсиди Довжанської ОТГ немов із чотирьох сторін зайшли політичні провайдери імовірних майбутніх представників громадян і кількох ( 6) сіл та немов взяли в своєрідне організаційне кільце самовисуванців, але ще абсолютно недоконаний факт, що всі ті самі самовисуванці є абсолютно незаангажованими. Дехто, життя згодом покаже, скільки їх таких насправді, проявить себе у роботі майбутньої ради як у старих ванночках із проявником, коли фотографії друкували ще із плівок. При найбільшій кількості виборців тут маємо середню кількість кандидатів – 77, що дає деяку підставу припустити про найбільше «корисне» навантаження виборців на одного. Водночас у Зарічанській ОТГ їх – 66, а у Кам’янській ОТГ – аж 85.
Без ніякого апломбу в сторону метрополії та привнесення бодай мізерної частки применшення рівноправності громад інших сіл, лише для спрощення письма в подальшому дозволимо собі писати перелічені об’єднані територіальні громади просто як Довге, Заріччя і Кам’янське.
Отож, продовжимо утомлювати читача нашими підрахунками. Кількість самовисуванців у Довгому – 37, у Заріччі – 38, у Кам’янському –43.
Представимо і партійні заявки на депутатські місця. «Слуга Народу» воліла би мати у Довгому 17 депутатів, ЄЦ – 12, «За життя» — 3 і ВО «Батьківщина» –7. У Заріччі дві політичні сили не знайшли своїх прихильників, вірніше, у нашому конкретному випадку ми вдемо мову про тих., хто згодився чи міг би належним чином брати участь у виборчому процесі. А наразі тут маємо 38 самовисуванців, 20 – «слуг», 8 – ВО «Батьківщина».
У Кам’янському ці штрихи на полотні виглядають наступним чином: на одного більше половини – 43 самовисуванці; «Слуга Народу» закрила 7 позицій і найбільш потужно презентував себе ЄЦ через кадровий потенціал – 24 кандидати /пробу на цьому «золотому злитку» покладуть виборці через два тижні — у неділю, 22 грудня/; ВО «Батьківщина» знайшла ще 9 самородків і сухий остаток, відповідно, у «За життя» — 2.
Політика політикою, а як у нас із гендерною політикою – просимо вибачення у вишуканого читача за аж потрійну тавтологію.
Компенсацією за такий стилістичний огріх приносимо вам на їх виборчий жертовник деякі цифрові параметри нашої прекрасної половини на цьому дефіле. У Довгому 23 жінки вирішили поміряться привабливістю для електорату на виборчому ахтагоні із 54-ма чоловіками. Як відомо, у виборчих перегонах, як і на олімпійських іграх, – чемпіон тільки один. Для тих, хто програв, потішним призом стане хіба що майже рівна вікова нічия і у жіночої, і у чоловічої команд майже рівна вікова категорія – 42, з хвостиком.
У Заріччі гендерна потуга нарівні із Довгим, чоловіків тут їм протистоїть всього 43. У Кам’янському це співвідношення виглядає таким чином: 34 на 51. Тут, правда, вирішили чисто в жіночій манері «приховати» найбільш вразливі місця у бронежилетах вікові дані, правда, чогось не тільки кращих із кандидаток, але й представників сильної статі.
Любителям екзотичних порівнянь додамо хіба що те, що в Довгому на трьох кандидатів, яким трохи до…, і трохи за…70 у цілому 217 років. Якщо хтось із них переможе у себе на окрузі, чи не варто перейняти регламентну традицію Верховної Ради України, де на першому засіданні парламенту народних депутатів їх до присяги приводить найстарший із народних обранців. Ну і ще одна тенденція із цього ряду. Одна із партій, із трьох разів здогадайтеся котра із чотирьох, на одній із виборчих площадок майже всуціль послала на електоральну битву плем’я молоде, яким майже всім заледве за двадцять.
Депутатів на округах у нас, мабуть, ще довго обиратимуть орієнтовно за такими критеріями: родич, друг, добрий знайомий, сусід, хороший ґазда, добропорядний вірник, як правило, – християнин, благодійник, авторитетна, успішна людина у бюджетній сфері, ще дві-три таких гирьки і шальки терезів на вашому боці.
Але реальність деколи настільки несподівана, як циркові трюки китайських акробатів. Нам залишається хіба що почекати фінальних номерів цього передноворічного дійства.
P.S.
Кандидати на лідерів трьох об’єднаних територіальних громад заслуговують на більш детальну увагу. Автор буде вдячний за будь-яку надану інформацію про їх особи, гарантуючи анонімність інсайдерів.
Чекаємо на контакт як у редакції, так і в телефонному режимі за № 096 952 24 13.

Михайло ІСАК