- Нове життя - https://nz-ir.com -

СПІВЕЦЬ ПЕРВОЗДАННОЇ КРАСИ

МОШАК Юлій Юлійович 

Останній раз, в прямому значенні цього слова, ми бачилися з Юлієм Юлійовичем у день президентських виборів, на одній із довжанських дільниць. Обмінялися думками. Статечний літній чоловік разом із дружиною Марією Іванівною, були максимально відвертими і щирими у сподіваннях на тоді ще кандидата у Президенти України Володимира Зеленського.
Ніщо не віщувало біди. Розсталися з надією на недалеку зустріч, аби представити читачам «Нового життя» свіжі роботи митця. Юлій Юлійович – багаторічний номінант редакційної галереї портретів митців Іршавського району.
Кілька літ тому ювілейний нарис про Юлія Мошака зайняв у цьому ряду своє чільне місце. Цьому передувала гарна серія, по кілька годин, сподіваємося, взаємно цікавих інтерв’ю. Безумовно, чи не найкращий на наших теренах майстер портрета, пейзажист, неперевершений віртуоз вечірнього та нічного світла, він, увінчаний світлим німбом сивих кучерів і бороди, залишався вічно молодим прихильником жанру «Ню». Ні, — це не сивина в бороду… Це беззавітне поклоніння і водночас пристрасне служіння уособленню найвищого прояву краси у первозданній формі, без цивілізаційних нашарувань.
Юлій Юлійович – плодовитий і колоритний художник, чиї полотна із задоволенням купували любителі та колекціонери, не гребували його творами і галереї. Свого часу чимало картин він виконав за кордоном.
Через своє походження міг, мабуть, і виїхати в одну із європейських країн. Проте, залишився в рідному селі. Не нажив бозна-яких статків і не звів високих хоромів. Улюбленим палацом назавжди стало урочище Довга, а найменша світлиця у дерев’яній хаті – найбільшою за масштабами витвореного майстернею.
Тепер у Юлія Юлійовича МОШАКА небесна майстерня. І на своїх моделей він уже дивиться безпристрасним оком митця, що творить вічні образи неперевершеної краси на синьому небесному тлі.