Версія для друку Версія для друку

Дорога до храму науки і культури вимощена бруківкою

На час літніх канікул шкільне подвір’я Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, як й інших таких закладів, наче впадає в якусь сплячку. Майже не чути дзвінких дитячих голосів. Ніхто там не гасає, радіючи хвилинам безтурботності. Тому День знань щорічно перетворюється на своєрідного чаклуна, який «вдихає» життя і в школу, і в подвір’я… Варто відзначити, що початок нинішнього нового навчального року видався дещо особливим. У дворі до рідної альма-матер вчителі, школярі та їх батьки простували вже ошатною бруківкою…
Другого вересня, за кілька хвилин до дев’ятої години, на подвір’ї школи лунала музика. Всі учасники свята почали шикуватись на урочисту лінійку. Біля входу у навчальний заклад майоріла оригінальна арка з кольорових повітряних кульок із символічним надписом: «День знань». Гімн України ознаменував початок дійства. Після того, як випускники школи вивели першокласників на подвір’я, директор закладу Петро Чорба привітав усіх зі святом, побажав міцного здоров’я, натхнення та успіхів, а також представив гостей. Попросили Божої опіки і благословення на новий навчальний рік благочинний Іршавського благочиння, настоятель Свято-Петро-Павлівського православного храму Білок, митрофорний протоієрей Георгій Чулей та священнослужитель цієї обителі Іоанн Лупак.
Відтак своєю винахідливістю декламувати вірші дивували першачки. Певною ностальгією за шкільними роками були пронизані виступи випускників, бо для них цей навчальний рік у стінах закладу буде останнім. Між цим кілька сучасних пісень про школу виконали учениці Світлана Горзов та Діана Ковач. Співали так натхненно і проникливо, що багатьом школярам у цей час закортіло потанцювати, і це вони залюбки зробили. Своїм співом захоплював і дует юних Ольги та Ірини Паньканинець. Це чудове свято підготувала Наталія Данашовська.
До речі, у перший клас Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 пішло 32 учнів. Ними опікуватимуться вчительки Ганна Кондратюк та Лариса Бундз. Востаннє на шкільну лінійку до Дня знань зібрались 22 випускники. Класного керівника Юлію Зейкан вони можуть вважати другою мамою. На урочистому зібранні поінформували й про заходи щодо свіжовикладеної бруківки. Ідея так облаштувати подвір’я виникла у директора школи Петра Чорби. Заручившись підтримкою батьків учнів, керівник закладу мав розмову з народним депутатом України Валерієм Лунченком, головою райради Віктором Симканинцем, Білківським сільським головою Василем Зейканом. Було досягнуто домовленість про співфінансування цього проекту благоустрою. Таким чином, двісті метрів квадратних бруківки з транспортуванням оплатив нардеп, стільки ж сільрада. З районного бюджету виділили 100 тисяч гривень. Зверталися по допомогу у різні інстанції. Реально її надали також такі люди: підприємець Олександр Улашин, депутат обласної ради Михайло Станко, котрий завжди відгукується на прохання керівництва школи і підкладає плече допомоги, начальник відділу освіти РДА Єлизавета Яцканич та директор ТзОВ «Фортуна», депутат райради Володимир Горзов. Роботи по укладанню бруківки профінансували батьки та вчителі. Всього пішло близько чотириста тисяч гривень. Потрачено багато енергії, докладено чимало зусиль, затрачено значні кошти. Але воно того варте, бо діти почуваються так, як вдома.
Зрозуміло, що школа стала освітнім та культурним центром у присілку Ковбасово, другою домівкою для вчителів і школярів. Радує і те, що її подвір’я слугує за місце відпочинку для багатьох жителів цього мікрорайону села. Там частенько можна побачити, як молодь вечорами сидить на лавочках, ходить прогулятись чимало сімей. Вочевидь, бруківка стала тим елементом, котрий додав шкільному подвір’ю тільки шарму. Тепер якось тут по-особливому відчувається подих духу минувшини і сучасності. А це доволі символічно, бо кожен свої більш-менш свідомі сторінки життя починає писати із шкільної парти…
Іван КОПОЛОВЕЦЬ

Ваш отзыв

Ваш коментар