Версія для друку Версія для друку

«Не можна, щоб мене без мене женили…»

Напевно, ні в кого не викликає сумнівів, що міжшкільні навчально-виробничі комбінати потрібні, адже вони надають допрофесійну підготовку, яка згодиться в житті. Мабуть, питання лежить більше в площині ефективності їх роботи та віддачі від витрачених на них коштів. Ці заклади фінансувалися з державного бюджету, та за останні кілька років з цим виникали певні труднощі, які влада різних рівнів долала спільними зусиллями. У жовтні минулого ж року від ОДА надійшов лист, в якому вказувалося на необхідності розглянути питання подальшого функціонування МНВК у зв’язку з відсутністю коштів.
У нас у районі є три міжшкільні навчально-виробничі комбінати – у Загатті, Білках та Кушниці. Кожен з них має своєрідні напрацювання, свій певний авторитет, здобутки і проблеми. Наразі власником їх майна є районна рада. Оскільки це освітні об’єкти, то до них має стосунок і райдержадміністрація, у структурі якої є профільний відділ.
Виходячи з ситуації, що склалася, 11 жовтня минулого року районна рада на сімнадцятій сесії сьомого скликання прийняла рішення про реорганізацію цих закладів шляхом приєднання їх до відповідних місцевих шкіл І-ІІІ ступенів. Однак не всі суб’єкти згаданого процесу з цим погодилися і подали позов до суду. Останній це рішення скасував, аргументувавши тим, що депутати не дотрималися всіх процедурних положень. По-перше, не було погодження сільських рад. По-друге, з порушених питань не проведено громадські слухання. Ось ці недоліки й взялися виправляти. Районна рада оголосила про проведення громадських слухань, які відбулися шостого серпня у сесійній залі, де було розглянуто три питання. Оголошення про проведення цього заходу було опубліковано на офіційному сайті райради та в районній газеті «Нове життя». На ці громадські слухання з’явились три десятки людей. Серед них – керівництво, депутати та представники виконавчого апарату районної ради, депутати сільських рад, працівники комбінатів, посадовці райдержадміністрації тощо. Головуючим обрали депутата райради Юрія Фельцана.
Найперше заслухали інформацію начальника відділу юридичного забезпечення та кадрової роботи райради Людмили Куртинець про заходи, які здійснено районною радою з реорганізації Кушницького та Загатського міжшкільних навчально-виробничих комбінатів.
Відтак перейшли до розгляду питання подальшої долі Кушницького МНВК. Виступила директор Кушницької ЗОШ І-ІІІ ступенів, депутат районної ради Ганна Белей, яка водночас є головою постійної «освітянської» депутатської комісії райради. Вона зазначила, що виступає за збереження комбінату і завжди це робила. Та до роботи закладу, при цьому, у неї багато зауважень. Уроки відвідував дуже низький відсоток учнів від їх загальної кількості. Були в комбінату проблеми з дисципліною і порядком. Та й працює там дуже багато фахівців уже пенсійного віку. З цим теж треба щось вирішувати. Тому вважає, що МНВК має функціонувати в структурі школи. Можливо, на закиди на свою адресу міг би відповісти керівник комбінату Іван Батрин, але на слухання він не з’явився. Директор Загатського МНВК Наталія Хряпина, яка теж є депутатом райради, зазначила, що в області є 15 таких комбінатів. У жодному іншому районі їм не міняють статус. До прикладу, у Загатті заклад функціонує вже 38 років. Має власний автобус, належне кадрове забезпечення, навчає швейній, компютерній, тракторній справам. Роботою комбінату задоволені учні та їх батьки. На це все потрібно зважати.

Стосовно згаданих фактів ні в кого заперечень не було. Після цього було зачитано низку звернень та клопотань. Зокрема, озвучено рішення Кушницької сільської ради, в якому йдеться про те, аби комбінат повернути на баланс сільської ради. Лише в такому разі депутати не заперечують проти реорганізації МНВК шляхом приєднання його до сільської школи. Подібну пропозицію висловив у листі директор комбінату Іван Батрин, сімейний лікар Кушниці Василь Дочинець, керівники ДНЗ села М. Гецко та Н. Батрин, настоятель православного храму Сергій Пасуля, група депутатів сільради.
Під час обговорення питання, як повинен функціонувати Загатський МНВК, активно виступав депутат сільської ради Василь Устич. У нього були певні зауваження до підготовки проведення громадських слухань, радив уникати формалізму. Наголошував на тому, що районна влада могла більше проявити активності в господарських питаннях. Притримується думки, що майно комбінату потрібно повернути у власність сільської ради, яка самостійно визначиться, що з ним робити. Образно сказав: «Не можна, щоб мене без мене женили», акцентуючи увагу на тому, що коли забрали це майно в громади, чи питали її дозволу?! Головуючий Юрій Фельцан зачитав також клопотання директора Загатського МНВК Наталії Хряпиної, в якому вона просить надати можливість вирішувати питання про доцільність функціонування, реорганізацію або ліквідацію комбінату громаді села. З цього приводу сказали своє слово депутати та члени виконкому сільської ради. Надійшло також звернення жителів сіл Загаття, Дуби, Івашковиця, Климовиця, Кобалевиця, під яким підписалося понад 60 чоловік. На слуханнях звучало кілька пропозицій: приєднати комбінат до Загатської ЗОШ І-ІІІ ступенів, передати його майно у власність громади села, зберегти статус-кво.
Загалом на цьому заході виступило чимало його учасників, та їх думки перегукувалися з уже наведеними.
Присутній на слуханнях голова райради Віктор Симканинець зазначив, що настав час непопулярних рішень. Кардинальні кроки щодо функціонування МНВК відкладали до останнього. Пішли на реорганізацію, щоб подбати про працевлаштування спеціалістів. Могли й ліквідувати комбінати, але від такого варіанту відмовились.
На цих слуханнях лунали і взаємні обвинувачення. Засновники закидали представникам комбінатів, що ті, мовляв, не хотіли переходити на госпрозрахунок. А останні в свою чергу обурювалися, що районна влада начебто не погоджувалася на те, щоб залучити спонсорську допомогу. Доводилось чути думку, що по кожному комбінату потрібно було проводити громадські слухання окремо.
Крім усього, про що йшлося вище, потрібно врахувати ще кілька моментів. Реорганізація передбачає оптимізацію штатів, тобто скорочення посад, а це означає, що комусь доведеться залишитись без роботи. Якщо проводитиметься, а вона таки буде, адміністративно-територіальна реформа, то райони укрупнюватимуть та з’являться нові об’єднані територіальні громади. Це дає підстави стверджувати, що вже найближчим часом підхід до вирішення долі комбінатів може кардинально змінитися.
Один із недоліків нинішніх комбінатів у Кушниці та Загатті – вони не мають ліцензії на здійснення профільної діяльності. До речі, цьогоріч Міністерством освіти і науки України видано наказ, яким затверджено Положення про міжшкільний ресурсний центр, а також зазначено, що міжшкільні навчально-виробничі комбінати до 2022 року мають зникнути. Замість них створюватимуть міжшкільні ресурсні центри. Їхня діяльність буде значно ширшою за комбінати і передбачає, що забезпечення вивчення окремих предметів, дисциплін МРЦ може створювати навчальні кабінети, майстерні, навчальні ділянки, учнівські теплиці, зимові сади, стаціонарні та пересувні лабораторії, укомплектовані необхідними дидактичними матеріалами, засобами навчання та навчальним обладнанням, у тому числі приладами, пристроями та матеріалами, спортивні зали, приміщення для фізкультурно-спортивних занять, плавальні басейни, стадіони, спортивні поля, майданчики тощо. Цікаво, що засновником (засновниками) МРЦ можуть бути фізичні особи та/або юридичні особи незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності.
Варто відзначити, що громадські слухання – це всього лише демократичний інструмент, завдяки якому громадськість має можливість публічно напрацьовувати пропозиції з того чи іншого питання. Але все-таки остаточне рішення з врахуванням цих пропозицій, які можуть взяти до уваги чи відхилити, приймають на сесії депутати райради. Народним обранцям необхідно буде поставити на шальки терезів різні ризики, побажання та прогнозувати наслідки, адже, як то кажуть, їм доведеться різати по живому. Наскільки це буде боляче, дізнаємося вже за підсумками сесії райради.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ.

Ваш отзыв

Ваш коментар