- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЙДЕМО ДО ВІДКРИТОЇ ВЛАДИ НА КОНКУРСНІЙ ОСНОВІ

Цьогорічний політичний сезон рясно вродив на новинки та навіть сенсаційні події. Починаючи від президентської кампанії і не збавляючи обертів в цьому плані на парламентських перегонах, ми прошкуємо в перспективу до місцевих виборів. Десятиліття незалежності України привчило народ до болісного і довгого формування влади. Нинішні реалії окреслюють дещо інші обрії.
Недавно обласні ЗМІ зарясніли повідомленнями про звільнення кількох голів райдержадміністрацій. Серед них не було прізвища Олександра Васильовича Горіна, редакція його політично не хоронить, але тим не менше потенційно вакантне крісло першої особи у виконавчій гілці влади на Іршавщині спровокувало тектонічний здвиг на місцевому владному Олімпі. Першою ластівкою стала серія чуток про цілий ряд можливих претендентів. В реальності всі крапки над «І» розставило офіційне повідомлення районної ради про засідання її президії, яке наша газета передруковує.
Практично в унісон цій події відбулося і аналогічне висунення на посаду голови Іршавської райдержадміністрації Асоціацією сільських голів району свого кандидата — Довжанського сільського голову Віктора Михайловича Симканича.
Редакція підготувала претендентам кілька запитань.
– Ваша політична історія?
– На Ваш погляд: основні помилки голів Іршавської РДА (В.С. Свічкаря, В.А. Симканинця, О.В. Горіна) у 2014-2019 років?
– Їх же успішні проекти, якщо такі були, на Вашу думку?
– Які пріоритети Ви ставите собі?
–Кого бачите у своїй команді?
– Найближчим часом на нас чекає адміністративно-територіальна реформа, згідно проекту Міністерства регіонального розвитку і будівництва, на мапі Закарпаття Іршавський район поділений між історично більш потужними сусідами –адміністративно-територіальними утвореннями – Хустським і Мукачівським. Апріорі, Ви не можете бути проти, а значить – «За»? 

cof

– З 1999 р., партія ´´Реформи і Порядок´´, 2005-2012 роки, партія´´Наша Україна‘‘. З 2015 р. до цього часу в ВО ´´Батьківщина´´.
– Відсутність або малопомітні: взаємопартнерські відносини з суб’єктами господарювання району; вимогливість відповідальності від органів виконавчої влади району; сміливість (рішучість) як при впровадженні реформ відповідно до визначених завдань, так при діалозі з суб’єктами політики в районі.
– Таких проектів не пригадую…
– Мінімізувати негативні наслідки реформ в районі (які незворотні), зокрема в частині гарантованих державою соціальних послуг для жителів району. Конкретніше: не може пацієнт, який потрапив в лікарню району, не мати якісного медикаментазного забезпечення терміном менше одного тижня; не може учень провчитись цілий рік в школі без забезпечення посібником з предмету згідно програми. Створення нових робочих місць, мінімум 500 щорічно. Санітарно-екологічний стан району, кардинально змінити в кращу сторону як шляхом стимулювання створення пунктів прийому вторинної сировини, так активізацією процесу державно-приватного партнерства (ДПП). Щодо форми роботи ДПП, вважаю сьогодні це вкрай необхідний підхід, яким можна вирішити питання створення або значне покращення в багатьох соціальних сферах, так довести до завершення зупинені проекти (басейн-недобуд), зокрема. Щодо прикладу наведу недавно побудований мною спільно з братом Михайлом та депутатом ВР Валерієм Лунченком професійний спортмайданчик, який є на видному місці в парку біля пам`ятника Кротона для пропаганди фізичної культури та здорового способу життя нації. Зазвичай подібні спортмайданчики були біля шкіл, які, ми знаємо в якому стані… Такі, як в Білках, і кращі, мають бути в кожному селі. Ще щодо пріоритетів, вважаю слабо використовується потенціал Національного природного парку ‘‘Зачарований край‘‘, до створення якого я мав честь бути причетним. Тут також можливо задіяти проекти через механізм ДПП з залученням грантових міжнародних ресурсів. Те саме по вузькоколійці. Голова РДА зобов’язаний брати на себе роль гаранта в цих випадках і не переоцінювати наявний державний чи комунальний ресурс у його підпорядкуванні. Пам’ятаю, будучи заступником голови облради в 2005 р., коли «Приватбанк» шукав місце під гірськолижний курорт, пріоритетним був закарпатський Драгобрат, але за нього тодішній голова ОДА хотів, здається, в еквіваленті 5 у.о. за 1м. кв. землі. В результаті івано-франківці віддали за 0,2 у.о. за 1м.кв., в результаті маємо – Буковель.Чи ми виграли???
– Максимально включив би наявних депутатів райради, які є, я би сказав в «темі», до вирішення справ району, часу на навчання немає, оскільки стан чи не найкритичніший за часи незалежності.
– Міжрайонними центрами області Мукачево і Хуст насправді вже є. Завданням нашим є сформувати «полюбовно» збалансовані громади, які будуть здатні розвиватись, що судячи в більшості з успіхів інших, варто було робити чотири роки назад, де завадила ,в великій мірі, нерішучість голови РДА.