Версія для друку Версія для друку

Впроваджуємо нові форми господарювання

Відповідно до рішення Міжнародного кооперативного альянсу, який відбувся у Мілані (Італія) у квітні 1922 року – щороку у першу суботу липня прогресивне людство світу відзначає Міжнародний день кооперації. Виконавчий комітет Міжнародного кооперативного альянсу рекомендував організаціям-членам альянсу відзначати цей день в першу суботу липня щороку.
Світова громадськість в 97-й раз відзначає Міжнародний день кооперації, основними завданнями та принципами кооперативного руху є єдність, взаємодопомога, мир і демократія для сприяння соціального і економічного прогресу людства.
З давніх часів українському народу притаманна ідея кооперування, створення вільних спілок. Для цього український народ пройшов довгий і складний історичний шлях. Перші кооперативні об’єднання на Україні утворилися в 1866 році в м. Харків. Вважалося, що справжня кооперація можлива тільки між розвиненими людьми.
Споживча кооперація району є важливим сектором економіки району. Всі досягнення, які ми маємо це – клопітка робота протягом більше як 70 років працівників споживчої кооперації, яка створена у післявоєнні роки, фактично у 1946 році.
Організація споживчої кооперації відбувалась із залучення населення до паювання, створення матеріально-технічної бази споживчих товариств, підприємств, організацій заготівель, громадського харчування, виробницва, транспорту, підготовка спеціалістів та інші питання, які виникають у щоденній роботі кооперації.
Організаторами кооперативного руху були голови правлінь Іршавської райспоживспілки: Копинець Михайло Степанович, Коровський Василь Васильович, Штефуца Іван Іванович, Якубович Давид Олександрович, Рибчинський Василь Андрійович, Калинич Василь Васильович, Барна Михайло Васильович, Лупак Андрій Іванович та інші.
Значний вклад у розвиток споживчої кооперації Іршавщини внесли Карабиньош Андрій Васильович (директор райзаготконтори), Коровський Йосип Васильович (голова правління Ільницького СТ), Микита Андрій Васильович (голова правління Іршавського СТ), Бабинець Іван Михайлович (голова правління Ільницького СТ), Глиба Федір Петрович (керівник Білківського об’єднаного підприємства торгівлі), Лутак Іван Михайлович (голова правління Загатського СТ), Міклош Михайло Михайлович, Кобаль Іван Васильович (Дунковицьке СТ), Ерделі Софія Петрівна (Великораковецьке СТ), Шкелебей Михайло Іванович (Довжанське СТ), Мошкола Михайло Іванович, Сухан Марія Іванівна, Ломага Юрій Юрійович (продовольча база), Улашин Петро Петрович (хлібокомбінат), Ханас Марта
Михайлівна (Коопунівермаг), Мельник Віктор Іванович (міськкоопторг), Митровці Михайло Михайлович (промкомбінат Іршавського РСТ), Глушко Марта Михайлівна, Фущич Олена Юріївна (Сілецьке СТ), Зубака Михайло Юрійович (Кушницьке СТ), Фірцак Степан Антонович, Густі Дмитро Павлович, Копин Юрій Іванович (комбінат громадського харчування), багато інших працівників та патріотів споживчої кооперації.
В даний період споживча кооперація об’єднує 8 споживчих товариств, правління, 12 підприємств споживчої кооперації, 6 госпрозрахункових підприємств, на обліку споживчих товариств налічується понад 1360 членів та асоційованих пайовиків, в підприємствах та організаціях системи працює понад 100 працівників.
В районі працює 109 підприємств споживчої кооперації – в роздрібній торгівлі 70, в ресторанному господарстві – 39.
За 2018 рік споживча кооперація району виконала прийняті завдання на 105,5 %, всі галузі діяльності організацій та підприємств спрацювали прибутково.
За 2018 рік продано продтоварів на 7 млн. 771 тис. грн., не продтоварів на З млн. 105 тис. грн., товарооборот ресторанного господарства склав 5 млн. 848 тис. грн., питома вага ресторанного господарства в загальному товарообороті складає 35,0%.
ПСК «Хлібокомбінат» виробив 578,0 тонн хлібобулочних виробів, 16,1 тонн кондитерських виробів.
За 2018 рік сплачено податків всіх рівнів на суму чотири мільйони 336 тис. грн., що більше на 491,0 тис. грн. до 2017 року.
Правління райспоживспілки, споживчих товариств, керівники кооперативних підприємств постійно працюють над виконанням завдань 2019 року.
Досягнуто позитивних результатів у господарсько-фінансовій діяльності споживчої кооперації району за перше півріччя 2019 року.
Роздрібний товарооборот склав 5800,0 тис. грн., ресторанного господарства 3073,0 тис. грн., заготівельний товарооборот 1383,0 тис. грн., реалізовано хлібобулочних виробів 311,2 тонн, кондитерських 8,0 тонн.
Збільшилася, порівняно з аналогічним періодом минулого року, заробітна плата у кооператорів і за перше півріччя вона складала 4306 грн.
Сплачено платежів до бюджету 1910,6 тис. грн.
Кожна організація, підприємство у 2018 році, особливу увагу приділяли поліпшенню, зміцненню матеріальної бази, модернізації, реконструкції, впровадженню нових форм господарювання, а саме:
Дунковицьке СТ – проведено поточний ремонт об’єкту, де розміщено офіс СТ в с. Дунковиця; в с. Кам’янське проведено поточний ремонт в залі кафе, фасад, відкрито кухню на загальну суму 110,0 тис. грн.
Сілецьке СТ – проведено поточний ремонт торгового комплексу в с. Сільце на суму 58,3 тис. грн.
Іршавське СТ – завершено ремонт барів в м. Іршава, комплексу, де розміщено офіс споживчого товариства на суму 179,0 тис. грн.
Довжанське СТ – проведено поточні ремонти в адмінбудинку, ресторані, кафе в с. Довге та Приборжавське на суму 226,3 тис. грн.
Кушницьке СТ – проведено ремонт у торговельному комплексі с. Кушниця на суму – 25,7 тис. грн.
Великораковецьке СТ – приводиться у належний стан кафе «Виноградар» (зал, кухня, територія) на суму 28,7 тис. грн.
Загатське СТ – проведено ремонтні роботи в адмінбудинку СТ (кабінетів, магазину, кафе, складських приміщень) на суму 2,3 тис. грн.
Ільницьке СТ – проведено зовнішній ремонт адмінбудинку, актового залу, кабінетів, коридору на суму 48,5 тис. грн. 

Райспоживспілка – перекрито дах, де розміщено адмінбудинок в м. Іршава на суму 477,5 тис. грн,
ПСК «Хлібокомбінат» – проведено поточний ремонт хлібопекарні в с. Сільце, відремонтовано стелажі, замінено вікна на суму 95,4 тис. грн.
ДП «Ринок» – введено в дію нові торгові місця, малі архітектурні форми, проведено благоустрій території ринку.
ПСК «Коопунівермаг» – проведено заміну вікон та дверей «Дитячий світ», здійснено зовнішній ремонт (задня стіна) магазину «СДГ» (сходів, фасаду, рекламу) на суму 92,4 тис. грн.
На проведення перерахованих робіт використано понад 1 млн. 600 тис. грн. Всі роботи виконуються за рахунок коштів, одержаних від оренди, продажу основних засобів у 2018 – 2019 роках.
Роботи по модернізації, реконструкції, осучасненню, благоустрою продовжуються і у цьому році.
На базі Іршавської райспоживспілки 11 червня проведено обласний семінар в якому взяли участь працівники облспоживспілки, голови райспоживспілки.
Правління Іршавської райспоживспілки, кооператори району приймають активну участь у проведенні обласних, районних заходах, зокрема: у обласній ярмарці виставці-продажу хлібобулочних та кондитерських виробів; у фестивалі ковальського мистецтва та народних промислів «Гамора» в с. Лисичово; у конкурсі на кращого кухаря, кондитера; у обласній спартакіаді з різних видів спорту, яку організовують обласні профспілки; проведенні на базі підприємства споживчої кооперації змагань серед людей з обмеженими можливостями (інвалідів) по риболовлі; участь у спортивно-масових заходах по футболу.
Активна участь у заходах, які проводить Іршавська територіальна громада (День міста, фестивалі, ярмарки, спортивні змагання).
Вітаю всіх кооператорів району – працюючих, ветеранів, молодь, їх сім’ї з Міжнародним днем кооперації. Бажаю здоров’я, достатку, успіхів у праці, довгих і щасливих років життя, а також висловлюю щиру вдячність всім працівникам споживчої кооперації за самовіддану працю, нехай професійні успіхи будуть Вашими постійними супутниками у житті.

Сергій ЛУПАК,
голова правління райспоживспілки.

Ваш отзыв

Ваш коментар