Версія для друку Версія для друку

ЗВЕРНІМО, НАРЕШТІ, ПОГЛЯД І НА НАШ ЛЮД

З непереборною вічною цікавістю ми вишукуємо унікальні речі, любимо спостерігати неперевершені спортивні рекорди, звертаємо свою увагу на аномальні явища, не проминемо випадку поділитися з друзями чи просто бодай знайомими тим, що хоча б чимось відрізняється від звичного. Сучасні соціальні мережі роблять випадки, факти, події, явища абсолютно наближеними до нас. Як і будь-який процес, у цьому так само наявні позитивні і певні негативні елементи.
Колись у приватній бесіді із одним істориком почув про європейський підхід у вивченні надбання Кліо: наші західні сусіди, що живуть однією великою (28 країн) сім’єю, але з недоторканою екстериторіальністю віддають переваги вивченню не глобальних процесів минулого, а участі у них якоїсь конкретної особи, родини, групи осіб із того чи іншого села, містечка чи місця у них самих населених пунктів. І встановивши та зафіксувавши незаперечні історичні факти в такому розрізі, роблять їх не тільки предметом заслуженої гордості приватних осіб, але й привабливими в повітовому, крайовому, державному, а, можливо, і в європейському масштабі. Ми в редакції Іршавської районної газети майже несподівано прийшли до висновку, що наш край, де поряд живуть лемаки та верховинці, заслуговує на своїх зірок. Чому майже несподівано? Та тому, що впродовж своєї кількадесятирічної літописної праці кількох поколінь журналістів ми незмінно, хай навіть із несистемною періодичністю, подаємо біографічні матеріали про визначних наших земляків, чиї імена вписані на скрижалі науки, мистецтва, літератури, інститутів державного управління, зірок політики чи шоу-бізнеса.
При цьому нерідко мимоволі поза увагою залишаємо речі, варті не меншої уваги. Краще пізно, аніж ніколи: в даному випадку – це і про нас із вами. Чому із вами? Все дуже просто – започаткований нами із цього номера газети проект «Книга рекордів Іршавщини», на наше глибоке переконання, у жодному випадку не зможе обійтися не те, що без участі наших читачів, а саме без їх допомоги. Вона може бути надзвичайно різноманітною: від простої інформації через телефонний дзвінок про яку-небудь унікальну річ, виготовлений предмет, вирощену сільськогосподарську продукцію, будь-чого, що виходить за рамки звично чи стандартного – до спільного відзначення авторів, власників, участі у промоціях, виготовленні брендових атрибутів. І тоді ваші імена так само будуть вписані в УНІКАЛЬНУ історію Іршавського району.
Ніколи не можна загадувати наперед. Але якщо і не планувати, то не можна досягнути максимуму в цьому житті. А ми з вами, безумовно, запрограмовані на успіх. Не забувайте цього. Хто зна, цілком можливо, що вже через декілька років, якесь із наших іршавських досягнень буде записано в Книгу рекордів України, а, може, й Гіннеса.
Каталог наших досягнень розпочинається із лимонів, які виросли у господині Марії Андріївни Вовканич із Іршави.
Цим проектом ми започатковуємо певну лінію, тренд, якими прагнемо звернути погляд кожного з нас на наш місцевий люд в його унітарності і водночас різноманітті. Відкриваймо таланти в собі, знаходьмо неповторність і у кожному сусідові, у кожному колегові, навіть у незнайомому перехожому, якщо він – не сіра миша і водночас не нав’язує вам своє бачення світу, а звертається до вашої зацікавленості цим чудовим світом.
Таким чином, редакція районної хоче зафіксувати, а відтак задокументувати і послати у майбутнє своєрідний привіт нащадкам, які, скоріше за все, не зможуть знайти подібне у соціальних мережах, чи що ще таке буде у прийдешніх поколіннях.
***
Колись серед вихідних даних редакції, що публікуються у кожному номері газети жирним шрифтом, виділявся заклик до читачів: «Пишіть, дзвоніть, заходьте!». Вважаємо, що його відновлення знову стає актуальним. Ми чекаємо від Вас повідомлень про унікальні випадки, явища і факти у будь-якому інформаційному форматі.

МихайлоІСАК.

Ваш отзыв

Ваш коментар