- Нове життя - https://nz-ir.com -

ХОРОША ТРАДИЦІЯ І ПОГАНІ ЗВИЧКИ

РЯД – ЗА РЯДОМ, ПЛАНТАЦІЯ – ЗА ПЛАНТАЦІЄЮ


SONY DSC

Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу – у твоїх руках» вже стала не просто доброю традицією для лісівників державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство, але й протяжною в історичному вимірі,– сказав, виступаючи перед учасниками цьогорічного заходу директор підприємства Василь Ледней. – Майже два десятиліття до цієї роботи кожної весни лісівники залучають представників шкільних лісництв, громадськості, виконавської та представницької влади, органів місцевого самоврядування, громадськості та медійників, чиїм завданням має стати показ об’єктивної картини діяльності лісового господарства.

Воно й справді так, адже минулого тижня в урочищі За Гатом, на території Загатського лісництва зібралися справжні любителі природи, чия кількагодинна праця із часом виросте у справжній дубовий гай. Дружніми рядами працювали поруч юні та ті, хто вже за тією приказкою звів і будинок, виростив синів і посадив сад, але завзяття та ентузіазм опановував представників усіх поколінь. Слід зазначити, що між лісівниками майже не змінюється склад тих, хто бере участь у таких посадках, чи не навпіл оновлюються державні службовці райдержадміністрації та органів місцевого самоврядування, хто весною виїжджає на посадку лісу. У владних кулуарах така поїздка попрацювати на природі, без перебільшення, сприймається як своєрідний бонус, для лісівників – звична робота, а для поде кого із дітей 

SONY DSC

SONY DSC

Смологовицького шкільного лісництва вона, може, й стане життєвим вибором.
Всеукраїнська акція на Гату мала не лише традиційно історичний аспект, але мала ще й навіть певний символічний чинник. Чи спеціально, чи ні, але так вийшло, що плантація, на якій саджали сіянці бука і дуба, розміщена поряд із тією, яку заліснювали три роки тому на аналогічній акції.
Робота спорилася на узгір’ї. Ряд – за рядом закопували саджанці дорослі і діти, а відтак, плантація – за плантацією заліснюються площі держпідприємства «Довжанське лісомисливське господарство». За натхненою роботою непомітно спливав час, наближаючи учасників до смачного і ситного обіду, приготовленого бригадою у складі Аліни Фірка, Валентини Сивуля, Михайла Ломаги під керівництвом головного бухгалтера підприємства Мар’яни Вовканич. Та між роботою та смачним обідом на найбільш старанних учасників акції – членів Смологовицького шкільного лісництва – чекала ще одна приємна подія. Їм усім директор ДП «Довжанське ЛМГ» Василь Ледней вручив подяки, блокноти із авторучками та ще блейзери і майки із логотипом всеукраїнської акції. 

SONY DSC

.. І ЗЕМЛЯ ПОЧОРНІЛА ВІД ГОРЯ
Картина нашого сьогодення ніколи не буде об’єктивною, якщо не згадати й про іншу частину того дня.
Тоді незвично мало, поряд із іншими учасниками Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках», було лісівників Загатського лісництва. Ситуація прояснилася вже післяобідньої пори, коли роз’їхалися запрошені, а до альтанки на кількох автомобілях прибули в новенькій уніформі майстри лісу. Збуджені чоловіки різного віку, жваво обговорювали неждану пригоду. Виявляється, тоді, коли їм за попереднім планом належало наставляти на посадці в роботі учнів, сталася неприємна пригода – чергове загорання сухої трави на одному із узлісь.
Що правда – то не гріх, але сказати слід. Вогонь поки що не підбирався до угідь державного підприємства «Довжанське ЛМГ», а до їх колег із ДП « СЛАП «Іршаваагроліс». Спрацювали за принципом: не чекай поки у сусіда хата згорить, бо вогонь межі не знає.
Виконавши нелегку, ба навіть небезпечну роботу, лісівники жартами знімали стрес: «От і «обкатали» нову уніформу».
– У Довжанському лісомисливському господарстві колектив завжди готовий до боротьби з вогнем, – говорить провідний інженер лісових культур держпідприємства Марія Бойко. – Кожного року проводиться як значна теоретично-агітаційна та пропагандистська робота з населенням, так зміцнення та оновлення матеріальних сил і засобів для протистояння вогневій стихії. У Довжанському, Великодільському і Річанському лісництвах закуплені три пожежні модулі, поповнюється арсенал ручного інвентаря, систематично навчаються всі працівники та проводять профілактичні зустрічі із представниками всіх соціальних груп населених пунктів, чиї землі межують із нашими угіддями.
Створено добровільні пожежні дружини та забезпечено їх засобами гасіння. Обмежено доступ транспорту в лісфонд для мінімізації ризиків виникнення пожеж.

SONY DSC

Як не прикро, але попри загальне розуміння населенням тієї величезної шкоди, яку наносять умисні та ненавмисні підпали сухої трави на узліссях та в полях, лісівники і, в даному випадку їх партнери, — пожежники із ДСНС, мало не щодня цієї весни виїжджають на гасіння малих та середніх загорань.
Боротьба з вогнем триває і продовжуватиметься. Але допоки держава в особі законодавця та повноважних представників своїх виконавчих органів на місцях не вживатиме практично драконівські заходи економічного і фінансового покарання порушників сили їх залишатимуться неспівставні. Виховувати слід не тільки словом, але й наказувати гривнею.
А до того часу закарпатська земля і далі чорнітиме від горя.

Михайло ІСАК