- Нове життя - https://nz-ir.com -

ПІДКОРИТИ ПАРИЖ І … ПОВЕРНУТИСЯ В ІРШАВУ

Сучасні молоді люди, як і кожне наступне покоління разюче відмінні від своїх батьків та інших попередніх вікових верств. Попри традиційні нарікання представників старіших у сім’ї, родині та й у суспільстві, історія завжди підтверджує апріорі їх, молодих, право переваги у вічному спорі. Підтвердженням цьому тенденція, що дедалі більше охоплює широкі верстви населення: молоді віком 20+ ведуть більш здоровий спосіб життя, активно і предметно займаються спортом. Підприємливе середовище зреагувало, створивши різні за оснащенням спортивні зали.
Проте є люди, яким спортзал надала сама природа. Це – бігуни. Звичайно, і вони потребують мінімальних умов на зразок стадіону. Саме до таких належать і двоє іршавчан, які зовсім недавно, два тижні тому в неділю 10 березня, пробігли через центр Парижа 21097 метрів – напівмарафон – і успішно повернулися в рідне місто. Андрій Худа і Василь Цогла – учасники масового і благодійного забігу, у якому цього року взяли участь 55 тисяч марафонців-любителів з усієї планети. Для них це не перший міжнародний проект, у якому наші земляки взяли участь – минулого року вони долали подібну дистанцію у сусідньому Будапешті. До того – був Київ.
Прикро, але порівняння не на користь рідної столиці.
– До угорської столиці доїхали власним авто, – розповідає Андрій Худа, – а звідти вже літаком французької авіакомпанії «AIR-FRANCE», що незрівнянно зручно і порівняно недорого.
Іршавчани дві доби проживали практично в центрі культурної столиці світу.
Деякий дискомфорт довелося перетерпіти через заходи місцевої поліції до дій протестувальників, відомих як «жовті жилети», але вони носили локальний характер.
Андрій Худа і Василь Цогла практично вклалися у рамки заявлених результатів: напівмарафон вони подолали – перший за одну годину 50 хвилин; другий – за 1,43 години. За мірками тих, хто бере участь у подібних змаганнях,– це добротна середина.
Марафон – благодійний, внесок не надто обтяжливий навіть для наших співвітчизників, а не те, що європейців. Але, між іншим, на відміну від організаторів подібних вітчизняних змагань, французи, скажімо, всім учасникам вручають дорогі медалі, цінні подарунки і дисконтні картки для придбання товарів у фірмових магазинах спорттоварів…
Учімося європейського підходу
Михайло ІСАК.