Версія для друку Версія для друку

На порозі оголошення епідемії кору в Україні

Так-так, ми стоїмо на порозі оголошення епідемії кору в Україні.
З початку 2019 року в Україні зафіксовано вже 8 тис. захворівши на кір людей, 6 з яких – померли. Кором вже масово хворіють і новонароджені діти, і люди похилого віку. Вже про організовані дитячі колективи нічого і казати, якщо кір добрався і до казарм. Захворюваність на кір наближається до рівня довакцинального періоду, тобто до 1968 року. Україна – лідер по захворюваності на кір у Європі та й у цілому світі, оскільки у 23 рази перевищує захворюваність у найбільш «хворих на кір» країнах Європи.
Передовиками у антирейтингу виступають Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Тернопільська, Одеська та Київська області.
Основні причини захворювання – відсутність щеплень, недокінчена вакцинація, або ж вакцинація, проведена з порушенням термінів. В 2017 році МОЗ України були організовані додаткові заходи по боротьбі з кором в Україні, які спрямовані до надолуження вакцинації у дітей, які пропустили планові вакцинації. Треба відзначити, що завдяки проведенню цих заходів, кількість нещеплених дітей (з нульовою вакцинацією) в нашому районі зменшилась з 35% до 9%. Проте цього ще замало.
“Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема — залежить від рівня охоплення щепленнями у країні. Для формування колективного імунітету необхідно, щоби рівень вакцинації досягав 95–98%”, – зазначили в МОЗ ( з інформаційного агентства УНН).
Тому минулого тижня в Закарпатській області, в тому числі і в Іршавському районі, Центром громадського здоров’я МОЗ України було проведено вибіркове анкетування батьків дітей, які не мають по тих чи інших причинах, щеплення від кору (про результати – повідомимо після їх обробки). Проте можна наперед сказати, що основні причини – це менталітет нашого суспільства, коли ми шукаємо причини не в собі, а в комусь або чомусь іншому: «не та вакцина», «погана погода», «я контактувала з хворою людиною», «коли була дитина здорова – не було часу», «не подобається лікар», «просто я не знала».
Також причина – не працюють закони України, в т.ч. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення».
А треба причину знаходити в собі і віднайти можливість під час ремісії основного захворювання з’явитись на вакцинацію; не боятись при простих «сопельках» та «покашлюваннях» дати провести вакцинацію дитині, повірити в те, що планова вакцинація захистить або принаймі зменшить ризики важкого захворювання на інфекційну хворобу, повірити, в кінець-кінців у те, що вакцинація покликана розв’язувати не сатанинські питання, а питання захисту від інфекційних захворювань.
А чи потрібне нам оголошення епідемії кору в Україні ? На мою думку – це приведе до тимчасового закриття для більшості людей «ворот у Європу». Польша вже оголосила, що не пускатиме на свою територію невакцинованих осіб з України.
Так що я все таки вірю, що ми, якщо будемо разом працювати над питанням вакцинації, то неодмінно переможемо КІР.
Степан Сукович,
заступник головного
лікаря КНП «ІЦПМД», педіатр.

Ваш отзыв

Ваш коментар