Версія для друку Версія для друку

Христос раждається! Дорогі браття й сестри!

Цієї світлої ночі ми знову духовно переживаємо радість отримання світом свого Спасителя. Знову подумки бачимо в яслах Віфлеємського вертепу Сина Бога Живаго. Знову чуємо в серцях своїх ангельський глас, який співає хвалу Творцю і Спасителю: «Слава в вишніх Богові і на землі мир, у людях благовоління» (Лк. 2:14).
Слухаючи славослів’я Небесних Сил, ми усвідомлюємо, що Різдво Христове сповнене позачасового сенсу й безпосередньо стосується долі кожної людини. Навіть той, хто поки що нічого не знає про подвиг Спасителя, може тепер набути пізнання Істини, стати чадом Божим і отримати життя вічне. Різдво Христове відкриває нам правду про нас самих і надає змогу цю правду зрозуміти й осягти.
Пригадаймо, що перша людина була створена Творцем досконалою, за образом і подобою (див. Бут. 1, 26). Але Адам, порушивши заповідь, спотворив задум Творця про себе. Позбавивши себе живого спілкування з Богом, людство дедалі більше й більше поринало в безодню гріха та гордині. І тоді Господь, люблячи своє творіння і бажаючи його врятувати, посилає у світ Єдинородного Сина, Який відновив цілісність людської природи і став Новим Адамом. Христос показав нам приклад життя, відповідного Божественному задуму про людину. Цей приклад є надійним орієнтиром, що допомагає нам не збитися на манівці і знайти єдино вірний напрямок, що призведе до повноти життя і в умовах буття, і у вічності.
Ми йдемо цим спасенним шляхом, коли відзиваємося на Божі поклики. Один з таких звернених до нас покликів міститься в посланні апостола Павла: «Прославляйте Бога в тілах ваших і душах ваших, які є Божі» (1 Кор. 6:20). Це означає, що ми підносимо хвалу Богові не лише молитвами та пісноспівами, а й добрими справами на благо ближнього, на благо свого народу, на благо Церкви.
Такий труд стає радісним трудом в ім’я Христове, він реально перетворює навколишній світ і нас самих. Люди досягають єднання, працюють не з примусу і не заради користі, а натхненні щирим бажанням здійснити добру й корисну справу. Тим самим ми спільно служимо Творцю, втілюючи в життя Його волю. Грецьке слово «літургія» перекладається як «спільна справа».
Усе наше життя має стати літургією, спільною молитвою і спільною справою, здійснюваною для того, щоб втілити в життя Божий задум про світ і про людину і таким чином віддати славу і хвалу Творцеві. Це вимагає від нас солідарності з братами і сестрами у вірі, а також з тими, хто ще не пізнав у серці своєму Господа, але, подібно до євангельських волхвів, перебуває на шляху до Нього.
Саме тому нинішнє свято дає нам непохитну надію на небесну допомогу в найскладніших обставинах нашого життя. Бог, Який не залишив Свого створіння і відкрив для нього шлях до вічності, явлений нам у Немовляті Христі – беззахисній дитині, що потребує уваги і турботи.
Усім нам потрібно берегти у своєму серці цей біблійний образ. Згадуючи Богонемовля, Яке лежить у яслах, ми утримуємо міцну віру й непорушну надію на Промисел Божий, що веде до добра кожну людину. І навіть якщо в нашому житті не залишається опори, все здається хитким і ненадійним, ми маємо ясно усвідомлювати, що Господь може Своєю благодатною силою перетворити біль, страждання та убозтво нашого світу на блаженство, радість і багатство духовних дарів.
Святкуючи пришестя Спасителя, вірні спрямовують свої духовні погляди до колиски християнства, Святої Землі, яка стала місцем народження, життя і земного служіння Господа.
У ці дні нехай наші серця якомога глибше наповнить сила любові Божої і під її дією зміцнюймось у доброму ставленні один до одного. Це може бути найбільшим подарунком Богу, бо хто ближньому допоможе, той, може, і Йому послужить. У сьогоднішню священну ніч, коли ми, зібравшись у храмі Божому, намагаємось наблизитись до Бога, прийняти Його своїм серцем, молитися Йому, відкинемо всі наші буденні думки та турботи і станемо причасниками Його народження.
Я знову і знову вітаю Вас, дорогі брати і сестри, духовенство нашого Іршавського благочиння з великим святом Різдва Христового!
Христос раждається!
Славімо Його!

Георгій ЧУЛЕЙ,
митрофорний протоієрей, благочинний
Іршавського благочиння

Прокоментуй!

Ваш коментар