Версія для друку Версія для друку

Допоможемо бджолам взимку

Зима – відповідальний період для пасічників. Бджоли не вилітають з вулика, а сидять в клубі. Ідеально, коли пасічники правильно склали гнізда, якщо клуб розміщується на стільниках, з яких вивелись 3-4 покоління бджіл. У таких стільниках є кокони личинок, вони краще зберігають тепло взимку. Стільники, в яких жодного разу не виводились личинки, – холодні, й на них бджолам зимувати гірше.
Після належної підготовки до зими, бджолосім’ям необхідно забезпечити повний спокій і допомогу там, у яких не все благополучно. Спокій важливий фактор для нормальної зимівлі бджіл.
Пасічники зимівлю ділять на два періоди. Перший – період спокою, він триває до появи розплоду, тобто, середини – початку третьої декади лютого. Другий період − передвесняний, який може тривати до моменту дружнього обльоту бджіл, якщо вони зимують на волі.
У перший період бджолині сім’ї за умов нормального перебігу зимівлі знаходяться в повному спокої. Бджоли сидять у вуликах тихо, і потреба у кормах становить в середньому 1 кг меду на сім’ю протягом одного місяця. Бджоли в цей період перебувають в клубі.
Якщо бджолині сім’ї пішли в зиму з достатніми доброякісними кормами, правильно сформованими гніздами, то часто турбувати бджолосім’ї не рекомендується. У цей період пасіку відвідують не більше двох разів на місяць, а за потреби і частіше, прослуховують бджіл епіскопом або гумовою трубкою. Гул бджіл повинен бути ледь чутний, це означає, що зимівля йде нормально.
Якщо бджоли шумлять при нормальній температурі (від 0 С0 – до 10 С0 ), то це означає, що зимівля проходить неблагополучно. У цьому випадку необхідно зняти утеплення з вуликів, відрегулювати вентиляцію, розширивши або звузивши лотки. У випадку, якщо ці заходи не допомогли, сім’ям, що шумлять, треба дати воду, а за потреби і корм, якщо його немає на 2-4 сусідніх рамках.
Підготувати бджіл взимку можна лише за плюсової температури. Їм готують переважно густий цукровий сироп або розведений водою мед (2 частини цукру на 1 частину води). Іноді при нестачі корму дають медові рамки, потримавши їх перед тим при кімнатній температурі.
При виявленні у вулику надмірної вологості необхідно збільшити вентиляцію, розширити льотки.
Якщо у гніздах сімей надмірно сухо, слід зменшити вентиляцію прикриванням нижнього льотка.
Потрібно також уважно стежити за тим, щоб у вулик не проникали миші. При виявленні миші у вулику її необхідно видалити, не чекаючи кінця зимівлі. Проти гризунів застосовують льоткові загороджувачі.
Якщо бджоли зимують на волі, основну увагу приділяють надійному захисту вуликів від вітру і вологості.
Там, де немає захисту від вітрів, необхідно до льотків похило приставити дощечки, які захищатимуть бджіл від впливу вітрів та прямих сонячних променів, а також від птахів, що особливо турбують бджіл взимку.
Своєчасна допомога бджолиним сім’ям, які зимують неблагополучно, поліпшує їх стан. Але які б способи допомоги взимку не застосовувались, такі сім’ї стають слабкими, і багато бджіл гине. Тільки своєчасна і хороша підготовка бджіл з осені допоможе їм благополучно перезимувати.
Підготував Юрій САМОРИГА,
пасічник.

Ваш отзыв

Ваш коментар