- Нове життя - https://nz-ir.com -

РЕАЛІЇ СЬОГОДЕННЯ ТА ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ ІРШАВЩИНИ

Життя не стоїть на місці, а бурлить, вирує. Щось видозмінюється, набирає обертів, захоплює, вселяє віру в майбутнє, дещо втрачає сенс, засихає так, як збентежена сонцем роса. Можливо, у щоденній метушні не встигаєш всього цього помічати. Та й пам’ять наша багато що відсіює. Безперечно, рік, що вже майже минув, був насиченим на різноманітні події як особистого характеру, так і в масштабах району, області, країни. Якби все це занотовував до щоденника, то цей шмат часу застиг би далеко не на одному аркуші паперу, навіть не двох-трьох. Ми зосередили нашу увагу на тому, що відбувалося на Іршавщині у 2018 році, виокремивши лише кілька основних моментів, не претендуючи на всеохопність. Про все це йдеться в розмові з головою райдержадміністрації Олександром Горіним.
– Олександре Васильовичу, наскільки ми знаємо, з початку цього року на баланс райдержадміністрації було передано 23 районні автомобільні дороги місцевого значення. В якому вони були стані, добре знають власники авто. Що робиться загалом для ремонту доріг у районі?
– За цей час зроблена величезна робота: виготовлено проектно-кошторисну документацію, проведено експертизу на ремонт доріг, проведено тендерні процедури, укладено договори на проведення робіт, в район прийшли автодорожні компанії з потужною технікою, проводиться ремонт дорожнього покриття практично за всіма напрямками.
Також в районі за рахунок субвенції на соціально – економічний розвиток окремих територій здійснюється капітальний ремонт автомобільної дороги місцевого значення загального користування у напрямку Дунковиця – Арданово (сума субвенції на 2018 рік – 10 млн. грн.., розпорядником коштів є Арданівська сільська рада).
Окрім районних доріг проводяться роботи по ремонту обласних доріг, що знаходяться на території району, а саме: дороги Іршава – Довге та Свалява – Довге – Липча. Фінансування ремонту вищезазначених об’єктів передбачено за рахунок коштів Дорожнього фонду та Державного фонду регіонального розвитку. А також проводився ремонт обласних доріг: Іршава-Ільниця-Білки-В.Раковець-Вільхівка та Берегово-Кам’янське за рахунок коштів Дорожнього фонду.
Оголошено відкриті торги на закупівлю послуг на експлуатаційне утримання автодоріг місцевого значення на 2018-2019 роки на суму 1,4 млн.грн.
Можливо, ремонт доріг в районі іде не такими темпами, як хотілося б, але треба розуміти, що відновлення кілометрів дорожнього покриття, що не ремонтувалося багато років, потребує значних ресурсів та багато часу.
– Здоров’я – найцінніше, що у нас є. Які заходи вживалися цьогоріч для покращення надання медичних послуг населенню району?
– У серпні поточного року в с. Доробратово відкрито пункт постійного базування екстреної медичної допомоги, що забезпечить робочі місця та можливість оперативного надання медичної допомоги населенню. Реалізувати цей проект вдалося завдяки спільним зусиллям обласної державної адміністрації, департаменту охорони здоров’я, районної державної адміністрації, районної ради та громади. Крім того, у 2017 році було відкрито новий флюорографічний кабінет в поліклінічному відділенні комунального закладу «Іршавська районна лікарня», проведено реконструкцію котельні Іршавської районної лікарні в м. Іршава та реконструкцію системи опалення (із заміною опал. обладнання) амбулаторії ЗПСМ в с.Бронька.
З наступного року в районі почнеться будівництво амбулаторій в сільській місцевості, які значно покращать якість надання первинної медичної допомоги. На даний час район вже отримав субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, а саме для будівництва амбулаторій загальної практики сімейної медицини та благоустрій територій біля них в селах Заріччя, Луково, Сільце та Арданово, а також для придбання службового автотранспорту 4-х одиниць для медичних працівників цих амбулаторій загальної практики сімейної медицини.
На даний час здійснюються заходи щодо розробки проектно-кошторисної документації для будівництва медичних закладів.
Крім того, на стадії завершення відкриття відділення гемодіалізу на базі комунального закладу “Іршавська районна лікарня”.
– Діти – це наше майбутнє. Які масштабні проекти реалізовано в сфері освіти району?
– У районі реалізується план дій щодо створення додаткових місць у закладах освіти для дітей дошкільного віку. Так, на базі Малораковецької ЗОШ I-II ступенів відкрили комунальний заклад “Навчально-виховний комплекс «Малораковецька ЗОШ I-II ступенів – дошкільний навчальний заклад” на 22 місця, на базі Горбківської ЗОШ І-ІІ ступенів відкрито комунальний заклад «Навчально-виховний комплекс «Горбківська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад».
Протягом останніх 2 років за рахунок коштів обласного та районного бюджетів закуплено 4 шкільні автобуси на загальну суму 6 мільйонів 130 тисяч гривень.
На території Ільницької ЗОШ-інтернату I-III ступенів відкрито районний інклюзивно-ресурсний центр, головним завданням якого є комплексна оцінка дитини, визначення її особливих освітніх потреб, надання психолого-педагогічної допомоги та консультування батьків.
З отриманої районом субвенції з державного бюджету в сумі 3336,2 тис.грн. придбано парти, стільці, шафи, ноутбуки, ламінатори, проектори тощо.
У 2019 – 2021 роках плануємо відкрити комунальний заклад «Мідяницька гімназія», здійснити добудову Довжанської ЗОШ І-ІІ ст., провести реконструкцію та ввести в експлуатацію ЗОШ І-ІІ ст.. в с. Ільниця (присілок Новоселиця), провести поточний та капітальний ремонти закладів освіти району.
– Розвиток спорту – запорука фізичного здоров’я нації. Якою є у нас ситуація в цій сфері?
– На території району у минулому році відкрито спортивні майданчики у с.Бронька та с.Ільниця. Планується, за рахунок коштів субвенції з державного бюджету та співфінансування з місцевих бюджетів, будівництво спортмайданчиків зі штучним покриттям у наступних населених пунктах: Кушниці та Дубрівці. У найближчій перспективі такі майданчики зводитимуться також в Імстичові, Лукові та Греблі.
Також перспективними проектами, направленими на розвиток фізичної культури і спорту в районі, що планується реалізувати, є завершення будівництва басейну закритого типу дитячо-юнацької спортивної школи в м. Іршава та будівництво спортивного залу ЗОШ І-ІІІ ст. в с. Приборжавське.
– Що чекає на Боржавську вузькоколійку та розвиток туризму в районі загалом?
– Так, цього року було відкрито пам’ятник Адальберту Ерделі у с. Климовиця та проведено перший відкритий фестиваль мистецтв ім.. А. Ерделі. У майбутньому ми продовжимо проведення цього фестивалю, а також проведення районного фестивалю «Іршавський бетлегем» та фестивалю ковальського мистецтва й народних промислів “Гамора ”.
У поточному році проведено капітальний ремонт будівлі та молота водяної кузні – музею Гамора в с. Лисичево. Також планується реконструкція площі прилеглої до кузні – музею «Гамора» в Лисичові з метою покращення проведення фестивалю і прийому потоку туристів.
Основним проектом в туристичній галузі у наступні три роки буде відновлення Боржавської вузькоколійки як одного з найбільш важливих туристичних проектів не лише нашого району, а й області. Тому цей проект буде здійснюватися спільно з обласною державною адміністрацією.
На даний час на рівні області розроблено план відновлення Боржавської вузькоколійки. Знайдено депо в Румунії й домовлено про купівлю паровоза й кількох пасажирських ретро-вагонів. Частково кошти вже зібрані через благодійний фонд, однак повністю реалізувати проект можливо тільки за підтримки центральних органів влади.
Також за сприяння райдержадміністрації планується створення туристично-інформаційного центру в районі, що сприятиме збільшенню туристичної привабливості нашого краю.
Крім того, з метою розвитку туристичної галузі буде виготовлено відеоролик про туристичний потенціал Іршавщини; затверджено туристичний бренд району; здійснюватиметься розробка нових та маркування наявних туристичних маршрутів.
Також важливим є розвиток в районі сільського зеленого туризму.
На даний час приватні садиби знаходяться в таких населених пунктах району: Осій, Лисичево, Довге, Імстичево, Загаття.
– Район потерпає від паводків, інколи бувають градобої. Які заходи вживаються для мінімізації негативних наслідків цих природних явищ?
– Назву кілька важливих проектів по берегоукріпленнях, що включені до пропозицій інвестиційних проектів, що можуть фінансуватися за рахунок коштів ДФРР: берегоукріплення лівого берега р. Боржава в с. Кушниця в районі розмиву газопроводу (коректура); берегоукріплення на р. Ільничка по вул. Суворова в с. Ільниця. берегоукріплення на р. Іршавка біля автодорожнього моста в с. Сільце.
У поточному році до переліку проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів ДФРР включено берегоукріплення р. Лисичанка у с. Лисичево Іршавського району (4-а черга). Обсяг передбаченого фінансування даного об’єкта з ДФРР у 2018 році – 1350 тис.грн.
У нашому районі в поточному році здійснювалися заходи по проведенню аварійно-відбудовних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що склалася 15-17 грудня 2017 року на території району. Із резервного фонду Кабінету Міністрів України виділено кошти для проведення вищевказаних робіт по об’єктах на загальну суму 8200,149 тис. грн. Для здійснення аварійно-відбудовних робіт розроблено проектно-кошторисну документацію, проведено експертизу та завершено роботи по відновленню пошкоджених об’єктів, зокрема аварійно-відбудовні роботи з відновлення дорожнього покриття Вільхівки; дорожнього покриття в Лисичові, берегоукріплень в Імстичові; вБроньці, в Довгому; в Лисичеві, Ільниці; опору для металічних мостів на р.Лисичанка в с. Лисичево, відновлювальні роботи з розчистки водовідвідного каналу в с.Луково.
Крім того, за сприяння обласної та районної державних адміністрацій на виконання Регіональної програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса у Закарпатській області на території району у поточному році проведено роботи по розчистці меліоративного каналу з нарощуванням тіла дамби на р. Боржава (с. Вільхівка) на суму більше 5 млн.грн. Також ведуться роботи по будівництву берегоукріплення на р.Ільничка (с.Ільниця).
Із резервного фонду КМУ на проведення аварійно-відбудовних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що склалася 12-13 червня 2018 року на території району, виділено 6506,013 тис. грн. по 6 об’єктах соціальної сфери (с. Брід, с. Ільниця, с. Дунковиця) та 4 дорогах комунальної власності (в с. Малий Раковець).
– Як би ви коротко підсумували цей рік?
– Ми працювали не покладаючи рук. Лише так можна бути успішним. Здобутки, які маємо, вдалося досягнути завдяки злагодженій співпраці структурних підрозділів райдержадміністрації, районних служб, райради, місцевих рад, представників громадськості. Варто відзначити, що за цей рік не закрито жодного медичного чи навчального закладу. Можливо, не все задумане вдалося реалізувати, але ми не стоїмо на місці, рухаємося вперед, адже під лежачий камінь вода не тече. Тому працюємо на перспективу. Впевнений, що і в майбутньому не збавлятимемо темпів розвитку, а навпаки – ще більше дбатимемо про те, аби кожен житель Іршавщини мав комфортне і достойне життя.

Розмовляв
Іван КОПОЛОВЕЦЬ