- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЩО ЧЕКАЄ НА ЮНИХ ЖУРНАЛІСТІВ З ІМСТИЧОВА?

Талантів у нас на Іршавщині не бракує. Головне – вчасно їх помічати і розвивати. Дуже часто володар цього таланту сам подає чіткі сигнали про його наявність. Для батьків доволі знайома картина: дитина підбігає до них і починає натхненно і захоплено, активно жестикулюючи руками, розповідати про своє улюблене заняття, цікаву тему, близький їй шкільний предмет. Напевно, в такій ситуації найкраще просто підтримати своє чадо і пометикувати, як докласти всіх зусиль для якнайповнішого розвитку дитини.
У школі є чимало гуртків, де учень може реалізувати себе. Функціонують заклади позашкільної освіти. До речі, про гуртки… Дещо екзотичною можна вважати секцію журналістики, тому що, наскільки нам відомо, в певною мірою трансформованому варіанті вона діє лише при Імстичівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Раніше щось подібне було при Білківській ЗОШ І-ІІІ ступенів та Іршавській ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, але їх з різних причин закрили.
При Імстичівській ЗОШ І-ІІІ ступенів гурток журналістики створили в 2012 році. З самого початку його керівником стала молода, енергійна та перспективна Ганна Петрівна Гарпаш. Вона – привітна, товариська людина, має непереборне бажання працювати з дітьми. Закінчила відділення журналістики Ужгородського національного університету. Проходила практику в районній газеті «Нове життя», а також на Виноградівському телебаченні. На початку в двох групах гуртка займалося двадцять четверо учнів 8-11 класів. На заняття ходили 1-2 рази на тиждень. Штанів дарма не протирали. Були активними учасниками районного та обласного конкурсів захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. Це для вихованців гуртка позитивний досвід, що відкриває хорошу перспективу. Спочатку їхні роботи попередньо вивчають спеціалісти відділу освіти райдержадміністрації і подають власні рекомендації. Потім вже на самому районному конкурсі автор усно розповідає про своє творіння, підкріплюючи виступ мультимедійною презентацією. До складу журі входять знову ж таки спеціалісти відділу райдержадміністрації, вчителі гуманітарного спрямування району, інші фахівці. Ці п’ятнадцять чоловік прискіпливо і скрупульозно аналізують роботу. На переможця районного конкурсу чекає випробовування на обласному. Тут він пише контрольну роботу з української мови, а також виступає з науковою доповіддю, яка супроводжується мультимедійною презентацією. На обласному конкурсі вихованців гуртка оцінюють викладачі відділення журналістики Ужгородського національного університету. Його переможцям вручають цінні подарунки.
Останні кілька років переможцям обласного конкурску МАН виплачували стипендії. Призери конкурсу минулого навчального року коштів поки що не отримали.
З часу створення гуртка журналістики при Імстичівській ЗОШ І-ІІІ ступенів його вихованці два рази займали призові місця на обласному конкурсі. У 2013 році Ярина Добра посіла третю сходинку. Минулого ж навчального року Євген Довбак виборов «срібло». Це означає, що старання їх керівника гуртка Ганни Гарпаш не минули даремно. До речі, минулорічний обласний конкурс мав класну фішку. Тим його учасникам, котрі були учнями 11 класів, при умові вступу на відділення журналістики УжНУ творчий конкурс зараховувався автоматично з найвищим балом. Як то кажуть, було заради чого старатися.
Як зізнається керівник гуртка журналістики при Імстичівській ЗОШ І-ІІІ ступенів Ганна Гарпаш, робота з дітьми їй до душі. Приємно бачити усміхнені обличчя вихованців, спостерігати за їх творчим ростом. Їх здобутки ще більше мотивують.
Цьогоріч вихованці гуртка працюють вже в індивідуальному порядку, але під чітким керівництвом Ганни Петрівни. Наразі трудяться над науковою роботою, яку планують подати на районний конкурс, що відбудеться в січні. Докладатимуть усіх зусиль, щоб потім гідно представити район в області.
Залишається побажати юним членам гуртка з Імстичова успіхів, а також не звертати з нелегкої стежини журналіста й досягати власних омріяних вершин.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ