Версія для друку Версія для друку

У шорах компартійних ідеологем жила мистецька душа

Пропонований нижче текст документа редакція практично не змінювала. Вдумливий та уважний читач, а якщо він ще такого віку, що пам’ятає свої молоді роки, які наживо супроводжувалися виступами згадуваних та неназваних вокально-інструментальних ансамблів на щотижневих вечорах відпочинку у клубах і будинках культури, корпоративах і весіллях, то вже точно не дасть збрехати. У репертуарі всіх ВІА обов’язково були пісні про Батьківщину, патріотичні і так би мовити, ідеологічно забарвлені. Це було як обов’язкова перепустка у своєрідний клуб тих, кому районна комісія дозволяла публічно виступати. А значити і заробляти. Та чи знайшлася б хоч одна молода людина, яка б купила білет, щоб послухати «Любуюсь, Родина, тобой», «Ненаглядную сторону», «Нет земли родной».
Ідеологічна комісія, щиро чи ні, але сприймала такий хід за чисту монету. А ансамблі грали своє та те, за що платила публіка.

Аналіз репертуару вокально-
інструментальних ансамблів
Іршавського району за 1983 рік

Партія підтримує все, що збагачує науку, культуру, допомагає у вихованні трудящих у дусі норм і принципів розвинутого соціалізму. Вона з повагою ставиться до збереження талантів, творчого пошуку митця, не втручаючись у стиль і форми його роботи. Але партія не може бути байдужою до ідейного змісту. Вона завжди спрямовуватиме розвиток мистецтва так, щоб воно служило інтересам народу. Збільшується відповідальність діячів мистецтв за те, що могутня зброя, яка є в їх руках, служила справі народу, справі комунізму.
Останнім часом стан справ радянської естради непокоїть громадськість. Про це йшлося на червневому ( 1983року) пленумі ЦК КПРС, який вказав на істотні хиби в такому популярному виді мистецтв, як естрада.
Ці питання достатнє місце посідають на засіданнях репертуарно-методичної ради, яка створена при районному будинку культури. І не дивно, що значна кількість ВІА та дискотек на оглядах демонстрували репертуар, в якому значне місце займають твори, що оспівують керівну роль Комуністичної партії, торжество ленінської національної політики, дружбу народів нашої країни, трудові звершення радянських людей.
Широко, майстерно з піднесенням на огляду ВІА, який відбувся 24 квітня 1983 року, прозвучали пісні про Батьківщину, патріотичні твори, народні пісні в обробках.
Це: «Ненаглядная сторона» − сл. І. Шаферана, муз. Д. Тухманова;
«Георгафия биография» − сл. І. Шаферана, муз. О.Пахмутової;
«Нет земли родной» − сл. І. Шаферана, муз. П. Леденицького;
«Любуюсь, Родина, тобой» − сл. Н. Рябініна, муз. В. Шаїнського;
«Через річеньку, через болото» − українська народна пісня;
«В’язанка закарпатських народних пісень» − обробка І. Коцана;
«Крыша дома твоего» − сл. Л. Дербенева, муз. Ю. Антонова.

Хороший тон у вокально-інструментальному жанрі задають такі ВІА як «Струни Боржави» − керівник І. Кула та ВІА Закарпатського заводу вузлів і деталей мастильного обладнання − керівник В. Чоповда. Програма різнопланова, хороші обробки українських закарпатських народних пісень, зокрема, «Пісня про Лепика” − старовинна закарпатська народна пісня у виконанні ВІА ЗЗУ ДМО. (керівник В. Чоповда)
Правда, є колективи, у виконанні яких ще твори виконуються не на належному рівні. Із однієї сторони − відсутність належної апаратури, з другої − низький виконавський рівень. З ними проводиться певна робота, надається допомога на місцях, при музичній школі працює консультпункт. Конкретно вказується на помилки в їхній роботі, формуванні репертуару.
Заслуговує на увагу добір і формування репертуару ВІА ”0леся» Довжанського лісокомбінату (керівник О.Томчик), «Зелені Карпати» БК с. Білки (керівник К. Капітан), ВІА ”Едельвейс» БК с. В. Раковець (керівник І. Коцан).
Аналіз виступу ВІА свідчить, що на районній сцені їх виступило 10. Ними виконано 50 творів, в тому числі про Батьківщину − 15, пісні радянських авторів − 25, обробки українських народних пісень −10, пісень самодіяльних композиторів − 3, зарубіжних авторів – 4.
Нового творчого піднесення зазнали ВІА, йдучи назустріч 40-річчю Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Цей період знаменний покращенням виконавської майстерності, ідейно-художнього рівня репертуару, активною концертною діяльністю, що у великій мірі сприяє вихованню кращих естетичних трудящих району.
На хорошому виконавському рівні прозвучали пісні у виконанні ВІА»Струни Боржави» РБК (керівник І. Кула) на фестивалі «Вечори над Латорицею», який відбувся в м. Мукачеві. Часто виступали з концертами перед населенням сіл Ільниці, Довге, Кушниця та Суха. ВІА 33У І ДМО їздив у м. Миколаїв, де дав ряд концертів перед трудівниками заводів та відпочиваючими в пансіонатах відпочинку. На огляді, який відбувся 4 та 11 вересня 1983 року, виступило 15 ВІА, програми яких подались на затвердження в обласне управління і пройшли атестаційну комісію. Переважна більшість творів − це твори радянських композиторів.
Треба сказати, що не всі ще ВІА прикладають достатніх зусиль до питання правильного формування репертуару. У ВІА «Сувенір» заводу Іршавремверстат (керівник А. Терпай) та ВІА клубу с. Колодне (керівник М. Сідор) в програмах налічуються інколи твори слабої обробки або низької якості, що свідчить про вузькість тематики репертуару.
Подекуди відчутний репертуарний застій, не поновлюється репертуар частини колективів новими творами.
Негативним є й те, що деякі ВІА з великими творчими можливостями вдаються до виконання нескладних пісень, творів, опанування яких не потребує зусиль.
Замало використовується фольклорний матеріал, в результаті чого втрачається самобутність, оригінальність ВІА.
Бажає бути більше творів різнопланового спрямування.
Юрій Микита,
методист з музичного жанру РБК.

Ваш отзыв

Ваш коментар