Версія для друку Версія для друку

МІЙ ВЧИТЕЛЬ ЗА СТІНАМИ СТОЛИЧНОЇ АКАДЕМІЇ МИСТЕЦТВ

Читач «Нового життя» уже доволі щільно знайомий із творчістю нашого земляка, київського скульптора Василя Білея. Цієї осені митець зробив собі творче відрядження на батьківщину. Кілька телефонних діалогів та доволі розлога у часі зустріч із різноманітними темами до розмови все одно залишила за рамками публікації, що постала згодом на сторінках Іршавського часопису, кілька незавершених тем.
Одну із них, як обов’язкова у взаєминах людина, надіслав на електронну адресу районки відповіді на запитання що були задані ще два місяці тому. Що і пропонуємо увазі читача.

 Характер   і   простота   лінії,  мистецтво в графіці, надзвичайна спостережливість за навколишнім життям,  що  вирує в Києві,   – людина її  соціальна взаємодія,  архітектурні  форми,   природа,  птаство, –  все це   присутнє   в  творчості   геніального графіка,   перш   за   все   жінки  –  Олени   Георгіївни  Малакової.  Це все   я   помітив в  мистецько-графічній   творчості   пані   Олени.
–  Василю, а як ти познайомився   з   творчістю   Олени   Георгіївни,  як все   почалося?
– Чудовий  столичний сонячний   літній   день. От   запис у моєму щоденнику за 15 липня   2015  рік  –   «пані   Олена  Малакова по  спеціальності – графік (агіт-плакат), закінчила нашу   Академію мистецтв, свого часу, це був Київський державний   художній   інститут   (КДХІ)».
До речі, цими днями   ознайомився   з  деякими графічними творами Олени   Георгіївни,  геніальні сюжетні багатофігурні композиції,  талант від   природи.  Потрібно мені познайомитись досить глибше з творчістю пані Олени.
Зачіпає дуже глибокі життєві теми, до речі, багато в  чому можна повчитись в неї, дуже любить творчість Михайла Опанасовича Булгакова.   
В 1991 році виповнилось сто років з дня  народження великого українця.  По спуску столичної вулиці Андріївський   узвіз розташований двохповерховий (з підвалом) будинок-музей творчості Михайла Опанасовича.  На той   час там проходили реставраційні   роботи, очолювала їх архітектор Ірана Магомедівна   Малакова  (дружина Дмитра Васильовича Малакова, рідного брата художника-графіка Георгія Васильовича Малакова).
Запис у щоденнику: «На днях знайшов у інтернеті декілька фотознімків – пані  Олена зробила чорного кота з золотими вусами, і  цей АRT-скульптурний твір був встановлений на фасаді даху будинку-музею Булгакова.   Є  фото, де  автор твору Олена   Георгіївна   зі   скульптурою   сидячого кота Бегемота   з   твору « Майстер  і   Маргарита».
На   мою   думку,  цей ART-твір зроблений пані  Оленою Георгіївною є першим в Молодій Україні в далекі 90-і роки, дуже нестандартний підхід в мистецтві, і мене це надзвичайно вразило, таке надсучасне мислення автора цього твору.
Також бачив начерки олівцем чи пером, зроблені ще в дитячі роки, а також твори акварельні виконані нею в 13 і 17 років. Вже тут є уважна спостережливість за навколишнім життям, що її оточувало. Також самовивчення французької мови з авторськими   малюнками і створенням свого журналу для сімейного кола з назвою «LE   PLAFOND». Вийшло номерів сім, від дванадцяти до двадяти п’яти сторінок кожний журнал. Я вражений від рівня, на якому все виконано, словами не передати – ГЕНІЙ.
Свого часу Олена Георгіївна працювала над ілюстраціями на французькій мульт-студії, філіал якої був у Києві. У 2007-10-ті роки працює творчим ілюстратором у видавництві газети «Казковий вечір» .    
– Давай повернемось до сьогодення.   А   над  чим   зараз в  мистецтві працює ОленаГеоргіївна?
– Цієї «Зеленої осені» я   приїхав в Закарпаття, в моє рідне село Суха, відвідати мою рідню – батьків.  Також протягом вереснево-жовтневого часу тут виконав в камені мармур, скульптурний твір, рельєф дівчинки для надгробного пам’ятника. Скульптура встановлена на  цвинтарі одного із сіл Хуського району. Класний твір у Божественному камені.
В кінці жовтня приїжджаю   в столицю.  Життя тут  вирує.
Вирішив прогулятись осіннім містом і відвідати пані Олену.  
Я приходжу на   вулицю  Дашавська, де живе і працює пані Олена. Для мене – несподіваний подарунок від неї – авторський мистецький графічний твір в  кольорі,  назва  «Мій  товар».
На творі зображено продуктовий ринок, а також   паркова територія Київського політехнічного інституту, також присутній на творі образ з спини автора – Олени Георгіївни і мій образ. Нестандартний підхід в роботі.  Мені дуже приємно. Геніальний  твір в моїй мистецькій колекції творчості Малакових. До речі, Олена Георгіївна – дочка заслуженого художника-графіка Георгія Васильвоича Малакова. 
Для мене – скульптора, графіка завжди викликала захоплення строгістю і точністю ліній, раніше все це я бачив   у книгах і музеях.   От випала   мені доля познайомитись з жінкою в теперішій час, не побоюсь цього слова – генієм,   художником-графіком Оленою Георгіївною Малаковою. Енергія в її творчості хвилює, лінії і колір в творах точно передають образ, задуманий автором.
Ця моя розповідь дуже   стисла, але для  даного формату я передав характер і   творчість пані Олени.
Сила  і   ТАЛАНТ.  

Незавершений діалог «Зеленої осені» із Василем Білеєм записав
Михайло ІСАК.

Ваш отзыв

Ваш коментар