Версія для друку Версія для друку

Екскурсія до галицької столиці

Учні 8-х та 9-А класів Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів разом з класними керівниками Нодьянош О.О.,Ерделі О.Д,Зейкан Т.В. та Панющик М.С. відвідали культурну столицю України – місто Лева. Кажуть, воно схоже на Відень або Краків, що в ньому є щось від Праги, а собори подібні до римських. Можливо, так воно і є.
Львів – особливе, унікальне місто. Першою нашою зупинкою був Високий Замок – найвищий пагорб Львова. Звідси видно Старе місто з Ратушею в центрі, будинки знаних львів’ян, храми збудовані у різних стилях. Ми прогулялися навколишнім парком, оглянули руїни королівського замку та пам’ятний камінь, встановлений на честь короля Яна ІІІ Собеського.
Старовинними вуличками наблизилися до центральної частини міста – це величезний архітектурний музей під відкритим небом, який нараховує понад 2000 історичних, архітектурних та культурних пам’яток. Бути у Львові і не побувати на площі Ринок – це одне й те саме, що бути у Римі і не бачити Папу. Звичайно, ми не могли не побувати в Ратуші – одному із символів міста; на центральній площі Ринок розміщено 45 будинків, кожен з яких має свою історію. У Палаці Бандінеллі було відкрито першу регулярну пошту, в іншому містилося консульство Венеції. Поряд знаходяться знаменита Чорна кам’яниця – найстаріша будівля на площі і чудовий Палац Корнякта – колишня резиденція короля Яна III Собеського.
Львів ніби завмер у часі. Старі будинки, що тісняться між собою, показуючи дивовижні фасади, затишні вулички, вимощені бруківкою, разом з чарівними ліхтарями створюють неповторні відчуття. Все дихає старовиною. Тут можна зустріти вуличних музикантів, молодих жінок, переодягнених в костюми старомодних дам, ковалів.
Вражають дрібні крамниці, майстерні, кав’ярні. Все має  свій неповторний шарм – від загадкових кавових копалень до таємничої криївки. Розповіді екскурсовода були дуже доречними і змістовними. Ми дізналися: чому за фасадом Чорної кам’яниці ховається майже столітній лицар; де у місті є лев, що сумує і посміхається одночасно; як в Середні віки карали за сварку; що символізують античні боги на площі Ринок; чому дельфіни на одному з будинків не схожі на себе? Напевно, всі люблять загадувати бажання, а зробити це у Львові можна кількома способами: потерти носа і пальця на пам’ятнику художнику Никифору Дровняку, сісти за стіл переговорів із винахідником Яном Зехом, кинути монетку в капелюх сажотруса або потерти грошовий мішечок маленькому батярику, що сховався в одному із вірменських двориків. Що і зробили наші учні.
Завітавши до Латинського собору, ми довідалися про особливості Римо-католицької церкви, мали можливість почути органну музику в соборі; поряд – послухати мелодію міста у виконанні львівського сурмача, побачити, як рухається маленький трамвайчик над входом до одного з будинків, познайомитися поближче з левами Львова.
А ще ми прогулялись центральним проспектом Свободи, нашу увагу привернув імпозантний будинок колишньої Галицької ощадної каси (1891 р.), на верхівці якого примостилася Львівська Статуя Свободи, цей будинок вражає своїм вишуканим інтер’єром. А Оперний театр (1900 р.) – головний символ галицької столиці, візитна картка міста. Львівський оперний театр продовжує і зараз давні традиції мистецького життя Львова. Під час подорожі учні та педагоги  мали можливість насолодитися красою і величчю багатьох храмів, серед яких: Домініканський та Бернардинський собори, собор Святого Юра – покровителя Львова,будівлею Львівського університету та інших пам`яток.
Екскурсія двома поверхами будівлі Львівського музею зброї «Арсенал» – визначної пам’ятки архітектури XVI століття тривала 1 годину і вразила нас. “Щасливе те місто, яке в час миру, дбає про майбутню безпеку” – такий напис колись прикрашав вхід до цієї будівлі і красномовно повідомляв про її призначення. В експозиції музею виставлено не тільки ту зброю, яка колись була виготовлена у Львові, а й зброю, якою користувалися воїни із близьких та далеких країн Європи, Азії та Африки, в основному, зразки з більш як 30 країн світу. Доповнюють експозицію картини та голограми, які допомагають зануритися у часи війн та кохання, віроломних зрад та кодексу честі, часи, коли людське життя цінувалося мало, але люди вміли по-справжньому жити.
Львів завжди асоціюється з кавою і шоколадом. Найсмачнішою подією стало відвідування шоколадної майстерні та копальні кави, майстерні карамелі та пряничної майстерні “Юрашки”; майстерні марципанів та свічкової мануфактури. Тут усі придбали різних смаколиків для батьків та друзів.
Вечірній Львів неймовірний, коли запалюються численні ліхтарі, створюючи теплу затишну атмосферу.
Львове, ти залишився в наших серцях!
Віталій Жупанин,
учень 9-А класу Білківської ЗОШ І-ІІІ ст.

Ваш отзыв

Ваш коментар