- Нове життя - https://nz-ir.com -

Микола Глеба – митець європейського класу

Наш край – Срібна Земля, здавна славиться своїми талановитими майстрами.
Чудові та неповторні Карпати, замріяні хащі, бистрі ріки та сині озера не можуть не надихати місцевих митців на творчі звершення і створення шедеврів, якими захоплюється увесь світ.
Живучи серед неймовірної краси природи, багатства самобутніх звичаїв і традицій, та маючи велику віру у Бога, Художники здатні вловити і донести нам неповторну мить прекрасного в музиці, поезії, живописі, скульптурі…
Саме до таких обдарованих митців належить і художник-скульптор з Кушниці Микола Глеба, дописи про якого вже публікувалися в «Новому житті».
Але варто нагадати, що високим досягненням майстра передували роки невтомного навчання та наполегливої праці. Спочатку М. Глеба успішно закінчив Ужгородський коледж мистецтв, згодом Прикарпатський університет ім. В. Стефаника. Пробував свої сили на педагогічній ниві, коли вів гурток образотворчого мистецтва в Кушниці. І я можу зараз похвалитися тим, що Микола Іванович серед інших вихованців гуртка навчав і мене. Що-що, а малювання на природі з молодим учителем ми запам’ятали на все життя!
Відтоді скульптор М. Глеба постійно в творчих пошуках. Працює в сферах живопису, різьби по дереву, монументальної та садово-паркової скульптури…Зображує людей, тварин, казкових персонажів, що вражають своєю схожістю з реальними прототипами. Тут і відомі люди України (наприклад, М. Амосов, кардіохірург), і звичайні земляки-односельчани, і літературні герої (Мавка і Лукаш з «Лісової пісні» Л. Українки), і улюбленці дітей – Буратіно та Папа Карло, свійські та хижі тварини.
Заворожують погляд різьблені візерунки на колодязях, лавах, дверях, меблях, що їх створив художник. Є в доробку майстра й абстрактні скульптури, навіяні природою або й підказані «чуттям згори» (це вже, напевно, фігури вищого пілотажу).
М. Глеба – людина позитивна і дуже активна. Часто бере участь у художніх конкурсах. Свого часу, у 2009 році, йому була присуджена обласна мистецька премія ім. А. Ерделі – Й. Бокшая за створення монументальної скульптури І.Фірцака-Кротона, нашого земляка і найсильнішої людини ХХ ст. Варто відзначити, що М.Глеба став наймолодшим лауреатом-переможцем за всю історію проведення конкурсу.
Ось лише невеликий перелік звитяг художника-скульптора за 2017-2018 роки:
1 місце в конкурсі «Битва різб’ярів» в с. Великий Бичків, що на Рахівщині, робота «Гуцул з ягням» (жовтень 2017).
Відзнака-грамота за участь у пленері різб’ярів Західної України «Villa DOD Bukovеl», робота «Хмільний музикант» (червень 2018).
2 місце в Європейському конкурсі дерев’яних скульптур Rauschwitz (м.Раушвітц, Німеччина), робота «Закохані» («Прощальний поцілунок»).
Можемо тільки пишатися талантом М.Глеби, нашого земляка. Бажаємо йому і надалі розвивати свою майстерність і створювати нові шедеври.

Христина ДОЧИНЕЦЬ