- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЧАС ЗБИРАТИ НАСІННЯ

Ліс починається з насінини. Цю просту як світ істину добре знають і використовують у своїй практиці лісівники державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство». Отож, кожного року працівники ДП «ДЛМГ» стараються зробити якнайбільший запас насіння цінних різноманітних порід дерев і чагарників.
– Пріоритет, як правило, ми віддаємо жолудям, – говорить інженер з лісових культур ДП «Довжанське ЛМГ» Марія Бойко. – Не оминаємо увагою так само насіння клена, липи, ясена та інших. Щороку колектив успішно справляється із доведеними завданнями, вбачаючи у зроблених запасах основу майбутніх гаїв, культурних насаджень і самосівів.
При цьому наші спеціалісти і керівники середньої ланки постійно враховують той важливий фактор, що, скажімо, дуб врожаїть циклічно, або, його насінні роки – це 4 – 8, чи 5-6 років.
Цей рік виявився напрочуд щедрим на жолуді. Якісне насіння — це запорука здорового біологічно стійкого майбутнього лісу. Отож згідно норм і правил ведемо збір урожаю плюсових дерев – з дубів тільки у чітко визначених місцях.
Посів жолудів є основним способом відновлення дубових лісів у Загатському лісництві. Стиглі спадають із дерев впродовж місяця. Найкращими середніми термінами збору жолудів прийнято вважати кінець вересня — початок жовтня. Залежно від місцевих умов і особливостей погоди влітку та восени ці строки можуть незначно зміщуватися в ту або іншу сторону. Лісничий цього лісництва В.П.Мисло і помічниця лісничого Г.І.Маргіта цієї осінньої пори попрацювали на славу на заготівлі насіння. Зібрано 2,5 тонни насіння дуба скельного і стільки ж – жолудів дуба звичайного. І це, при намічених двох центнерах.
Цього року врожай дуба порадував і в урочищах Довжанського лісництва. Його працівники під керівництвом лісничого М.Я.Криницького та помічника лісничого М.В.Гільперта зібрали також майже 1,5 тонни насіння – 1470 кілограм дуба скельного, 80 кг – дуба червоного, 19 кг – горіха чорного та 12 кг – клена-явора. Оскільки найбільша частина насіння – це насіння жолудя, то лісівники враховують, що він може втрачати властивість проростання під час попереднього зберігання – у період між їх зберіганням та закладанням на зимове зберігання. Свіжо зібране насіння, залежно від умов зростання, часу збору та погодних умов можуть мати вологість 55 – 65 відсотків їх абсолютної сухої маси.
Під час зберігання основною умовою є утримання високого вмісту вологи в жолудях. Так само слід унеможливити зараження жолудів грибковими захворюваннями, добре «сховати» їх від гризунів. Тож найкраще висівати жолуді в розсадниках, або на площах лісових культур. Як і загатські лісівники, довжанські перевиконали план збору насіння: замість 100 кг, тут отримали 1581 кг.
Михайло ІСАК.