Версія для друку Версія для друку

Українці на експорт: сьогодні і завтра трудової міграції

Трудова міграція в останні роки стала одним із найбільших викликів для нашої країни. Втомившись від відсутності реальних реформ і очікування кращих економічних умов в Україні, громадяни намагаються поліпшити свій фінансовий стан і реалізувати свій потенціал в інших країнах.
За даними представництва ООН в Україні, кожен п’ятий українець є потенційним мігрантом і хотів би виїхати з населеного пункту, в якому живе. Високому рівню зовнішньої трудової міграції сприяють як внутрішні так і зовнішні чинники. Внутрішніми чинниками є недостатність робочих місць, значна різниця в оплаті праці на батьківщині й за кордоном, соціально – економічна криза, спад виробництва, загострення економічних протиріч, дискомфорт від загальної нестабільності в Україні, широко поширена корупція, відсутність можливостей для розвитку і самореалізації, низька ефективність заходів державної політики щодо підтримки самозайнятості в малому та середньому бізнесі, незахищеність від зловживань з боку владних структур.
Зовнішніми причинами трудової міграції є ємний ринок праці західних країн, приваблива матеріальна оцінка трудової діяльності, постійне зростання попиту розвинутих країн на працю іноземців.
Окрім довгострокової міграції, досить поширеною стала «маятникова» трудова міграція, яка найбільш характерна для прикордонних територій України. Із відкриттям кордонів, стало можливим досягнення основної мети трудової міграції – підвищення рівня життя шляхом тимчасових поїздок за кордон з метою заробітку, 77% трудових мігрантів виїжджають на сезонні роботи.
Зовнішня трудова міграція має як позитивні, так і негативні наслідки. До позитивних наслідків відносяться:
– надходження до України додаткової іноземної валюти та інвестування коштів в економіку;
– послаблення потоку безробіття на національний ринок праці;
– можливість працеспроможного населення реалізувати свої здібності за кордоном, підвищити рівень кваліфікації, поліпшити матеріальне становище.
До негативних наслідків трудової міграції, поряд із втратою з боку України найконкурентоспроможнішої частини власної робочої сили, відносяться:
– поширення проблем, пов’язаних із «соціальним сирітством» у сфері виховання, додаткового соціального нагляду;
– погіршення сімейних стосунків через довготривалу відсутність членів родини, деформуються родинні цінності;
– беззахисність і дискримінація трудових мігрантів за кордоном внаслідок незнання ними правових норм, мови;
– нелегальна трудова міграція, торгівля людьми;
– проблема адаптації мігрантів, які повертаються після роботи за кордоном і відвикли від місцевих умов праці та життя;
– можливі проблеми у майбутньому із соціальним захистом, зокрема пенсійним забезпеченням.
Значна частина українців наважується їхати працювати нелегально, що ускладнює їхнє становище. Робота за кордоном часто занадто ризикована, а виклики, що стоять перед нелегальними українськими працівниками надмірно високі. Захист прав людей, які працюють за кордоном нелегально, фактично не можливий. За підсумками своєї роботи вони можуть залишитися без заробітної плати, без соціальних гарантій, стати жертвами злочинів, і при цьому ніяких правових наслідків для їх так званих роботодавців не наступають.
Володимир ВАГЕРИЧ,
начальник управління
соціального захисту населення.

Ваш отзыв

Ваш коментар