Версія для друку Версія для друку

Економіка району у першому півріччі

Днями у редакції газети «Нове життя» проведено прес-конференцію із начальником відділу статистики в Іршавському районі Вірою Іванівною Сироваткіною. Мова йшла про основні показники у сфері економіки району у першому півріччі цього року та видання щорічника «Закарпаття-2017».
– За даними державної статистичної звітності, — розпочала прес-конференцію Віра Іванівна, — суб’єктами господарювання Іршавського району в порівнянні з відповідним періодом 2017 року досягнуто приріст окремих показників, однак мало місце і зменшення.
Короткі підсумки 6 місяців ц.р. були такі:
– промисловими підприємствами було реалізовано продукції (товарів, послуг) на 91.8млн.грн., що склало 0.8% загальнообласного показника, що є на рівні першого півріччя 2017 року;
– у січні-червні 2018р. порівняно з відповідним періодом минулого року, зросло виробництво в усіх категоріях господарств м’яса (реалізація худоби та птиці на забій у живій вазі) – на 1,9% і яєць – на 0,7%, а виробництво молока зменшилось на 2,1%;
– обсяги виконання будівельних робіт становили 27816 тис.грн. (5,7% загально обласного показника) проти 34307 і 12% в аналогічному періоді 2017 року;
– у порівнянні з І півріччям 2017 року обсяги вантажних перевезень підприємствами автомобільного транспорту (з урахуванням обсягів, які виконані фізичними особами-підприємцями) зросли на 2,3%, вантажооборот зріс на 5,6% і становив 817,3млн.тоннокілометрів.;
– послугами пасажирського автомобільного транспорту скористались 352,1 тис. пасажирів, що на 15,1% менше, ніж за аналогічний період 2017 року, а пасажирооборот зріс на 5% і досяг 10млн.пас.км;
– кількість зареєстрованих безробітних на кінець червня поточного року становила становив 507 осіб проти 582 торік;
***
– Промислові підприємства залишаються основними наповнювачами бюджету, однак інформація про їх діяльність досить обмежена. Чому вона так мало висвітлюється і які галузі є приоритетними?
– Раніше інформація оброблялась відділом статистики і хоча б попередні дані можна було отримати. Зараз більше 70% суб’єктів, зайнятих в промисловості, звітують в електронному вигляді і вся зведена інформація формується на рівні області. Головним управлінням статистики у Закарпатській області щомісячно готуються експрес-випуски в розрізі районів та міст обласного підпорядкування і дані публікуються на веб-сайті. Ця інформація є у вільному доступі, тому з нею можуть ознайомитись як громадяни, так і працівники зацікавлених установ і організацій.
Крім того, вибірка кількості обстежуваних промислових підприємств щомісячного обліку щорічно уточнюється і змінюється в залежності від активності суб’єктів господарювання. За окремими видами діяльності діє і звітує менше 3 суб’єктів, тому дані не оприлюднюються з метою забезпечення вимог Закону України «Про державну статистику» щодо конфіденційності статистичної інформації. Оприлюднювати маємо можливість тільки дані по тих підприємствах, які надають особисті дозволи на оприлюднення даних державної статистичної звітності у знеособленому вигляді.
– Динаміка розвитку промислових підприємств різних видів діяльності протягом останніх років не була стабільною. Спостерігається скорочення виробництва основних для району видів продукції.
– Протягом минулого та поточного року призупинили або зовсім припинили випуск продукції ТзОВ «Завод продовольчих товарів», ПСК «Іршавський хлібокомбінат», філія ТзОВ «Ено Меблі ЛТД», ПАТ «Іршавремверстат» та деякі інші малі промислові підприємства.
– У сільському господарстві теж скорочення виробництва, але піврічні цифри свідчать про ріст ?
– Оцінка діяльності стану сільського господарства здійснюється на базі проведення обстежень підприємств щомісячного обліку та розрахунково за дами «Запитальника щомісячного інтерв’ю з питань обстеження сільськогосподарської діяльності домогосподарств у сільській місцевості». Протягом травня 2018 – травня 2019 року обстежувалися щомісячно 100 дворогосподарств населення у 7 сільських радах району. Починаючи з травня 2018 року, за вибіркою, наданою Державною службою статистики України, обстеження проводиться у домогосподарствах населення Білківської, Дубрівської, Доробратівської, Негрівської, Осійської, Вільхівської та Чорнопотіцької сільських рад.
На рівні Головного управління статистики у Закарпатській області на підставі щомісячних інтерв’ю проводиться розрахунок по господарствах населення в цілому по району та в усіх категоріях господарств у розрізі регіонів області. Аналогічні розрахунки проводяться в розрізі областей та в цілому по Україні.
– Як ставиться населення до таких обстежень?
– Почну з того, що всі ці обстеження є конфіденційними і працівники відділу статистики – фахівці з інтерв’ювання несуть повну відповідальність за збереження цієї конфіденційності. Всі обстеження проводяться з урахуванням норм чинного законодавства з питань захисту персональних даних. Вони не несуть реєстраційних дій і будь-яких правових наслідків для респондентів, вся інформаціє використовується знеособлено і виключно для статистичних цілей.
Звичайно, населення насторожено, а в деяких випадках і вороже ставиться до певних запитань. Але основою роботи фахівця є встановлення довіри до проведення статистичних обстежень, тобто в необхідності пояснити членам домогосподарства для чого вони проводяться, як будуть використані і збережені. Зважаючи на те, що закарпатці люди доброзичливі, нашим спеціалістам з допомогою працівників сільрад вдається у більшості випадків добре налагодити співпрацю, забезпечуючи одні з найвищих відсотків рівня участі респондентів в обстеженнях.
– Статистичні видання формують зараз тільки в Головному управлінні чи і районний відділ теж має свої видання?
– Зважаючи на те, що майже вся зведена інформація обробляється у Головному управлінні статистики, всі видання формуються там. На відділ статистики в основному припадає збір всієї інформації і забезпечення її повноти і достовірності. Однак при наявності користувачів, яким необхідна певна інформація, у відділі статистики готуються такі показники.
Зі статистичною продукцією Головного управління статистики у Закарпатській області можна ознайомитись на його офіційному сайті або у відділі статистики. Зараз Головним управлінням статистики у Закарпатській області видано статистичний щорічник «Закарпаття-2017».
Видання містить широкий спектр статистичних показників, які характеризують рівень розвитку економіки та соціальної сфери, зокрема промисловості, сільського, лісового господарства, інвестиційної, зовнішньоекономічної та будівельної діяльності, транспорту і зв’язку, використання енергетичних та матеріальних ресурсів, торгівлі, сфери послуг. Подано інформацію про макроекономічні показники, санаторно-оздоровчу сферу і туризм, малий бізнес, освіту, культуру, науку та інформатику, медичне обслуговування, соціальний захист населення, криміногенну ситуацію в області. Приведено порівняння з даними по областях Західного регіону та загальнодержавними показниками.
Показники сформовано за видами економічної діяльності в розрізі міст і районів області. Кожен розділ містить методологічні пояснення та визначення економічних термінів. Реалізується він тільки на платній основі за договірною ціною, як і інші статистичні видання – буклети, бюлетні, збірники. Придбати їх можна або через відділ статистики або безпосередньо у Головному управлінні статистики в м. Ужгород.
***
Питання, які пропонувались для сьогоднішньої співбесіди, вичерпані. Хочу щиро подякувати колективу редакції за добру співпрацю.
Щиро вдячна всім її учасникам.
Розмову записав Василь ШКІРЯ

Ваш отзыв

Ваш коментар