Версія для друку Версія для друку

ЗАСІДАЛА ДЕРЖАВНА НАДЗВИЧАЙНА ПРОТИЕПІЗООТИЧНА КОМІСІЯ ПРИ ІРШАВСЬКІЙ РДА

Минулого тижня відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Іршавській РДА, яке провів заступник голови райдержадміністрації Іван Мошкола.
     Під час засідання члени комісії обговорили епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней та стан здійснення заходів щодо профілактики АЧС на території Іршавського району, розглянули протокол № 1–2018 позачергового засідання ДНПК при Закарпатській обласній державній адміністрації від 28.03.2018 року та обговорили питання про стан проведення депопуляції (зменшення поголів’я) диких свиней на території району.
Начальник Іршавського РВ ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області Іван Халус повідомив, що епізоотична ситуація щодо АЧС залишається бути складною. В минулому році в області реєструвалося 11 випадків АЧС серед диких свиней та 4 випадки – серед домашніх, в тому числі 2 випадки в дикій фауні нашого району. Вже в цьому році в Україні зареєстровано 46 неблагополучних пунктів щодо АЧС, в тому числі 7 випадків в нашій області, це: 2 випадки – в Тячівському, 4 – в Хустському та 1 – в Берегівському районах.
Щодо проведення депопуляції в районі, станом на сьогоднішній день, з початку року відстріляно та досліджено в державній лабораторії – 13 диких свиней. Результат – негативний. Цю роботу необхідно продовжувати злагоджено, незалежно від сезону з дотриманням вимог біобезпеки при проведенні розроблення туш диких свиней, добутих на полюванні; посилити контроль за утилізацією відходів розробки туш та у разі виявлення – трупів тварин.    Виступили під час засідання також заступник голови Іршавської РДА Іван Мошкола та голова Іршавської районної організації УТМР Іван Барнак. 
Прийнято таке рішення:             
1. Прийняти до безумовного виконання заходи відповідно до протоколу позачергового засідання ДНПК при Закарпатській обласній державній адміністрації від 28.03.2018 року (протокол № 1- 2018).
2. Продовжити проведення депопуляції (зниження чисельності) диких свиней на території району незалежно від сезону. Про проведення відстрілу складати відповідні акти за участю представників користувачів лісомисливських угідь, спеціалістів ветеринарної медицини.
3.   Зобов’язати користувачів мисливських угідь усіх форм власності дотримуватися вимог біобезпеки під час полювання та/або під час проведення будь-яких інших заходів, пов’язаних із відстрілом та вилученням диких тварин (або виявлення їх решток) із природнього середовища.
Дозволяти використання туш впольованих диких свиней лише після отримання негативних результатів лабораторних досліджень на АЧС.
4. З метою недопущення міграції диких свиней зобов’язати користувачів мисливських угідь забезпечити проведення заходів з їх підгодівлі протягом усього року.
5. Посилити контроль за утилізацією відходів, отриманих під час розробки впольованих тварин, а також знищенням виявлених решток загиблих диких свиней.
6. Облік чисельності мисливських тварин проводити за участі користувачів мисливських угідь, спеціалістів управління лісового та мисливського господарства з наданням інформації до районного відділу ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області.
7. Проводити роз’яснювальну роботу серед власників свиней з питань профілактики АЧС.
8.  Вжити заходів щодо регулювання чисельності хижих і шкідливих тварин, особливо вовка та лисиці.
9.  У випадку виникнення АЧС серед домашніх свиней заходи з локалізації та ліквідації вогнища АЧС залучати всі відповідні служби.
10.   Інформацію по виконанню рішення надавати щомісячно (до 10 числа наступного за звітним місяця) Головному управлінню Держпродспоживслужби в Закарпатській області на електронну адресу [email protected][email protected] та на паперових носіях за адресою вул. Минайська, 39 а, м. Ужгород 88015. 

Ваш отзыв

Ваш коментар