- Нове життя - https://nz-ir.com -

Рівіс: 2018 рік буде непростий, але, об’єднавши зусилля на всіх рівнях, вдасться подолати більшість проблем

Чергове засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Закарпатської обласної ради Михайлу Рівісу відбулося 25 січня п.р. в Перечинському районі на базі Тур’є-Реметівської сільради. Участь в ньому взяв і народний депутат ВРУ Роберт Горват, а також – заступник голови облради Петро Грицик, обласний обранець Денис Ман, очільники районних рад краю, керуючий справами апарату облради Юрій Гузинець, керівники підрозділів облради й ОДА.
Відкриваючи засідання, головуючий Михайло Рівіс коротко зупинився на основних питаннях життєзабезпечення краю, районів, міст і сіл та добробуту їх жителів. Серед них – наповнення місцевих бюджетів.
– Приємно, що в роботі цього засідання бере участь народний депутат України, наш земляк, який з перших вуст почує про наболілі проблеми місцевих громад краю та долучиться до їх вирішення, – наголосив Михайло Рівіс, додавши, що 2018 рік буде непростий, але, об’єднавши зусилля на всіх рівнях, вдасться подолати більшість проблем.
Тож, одним із головних питань порядку денного було обговорено питання дотримання фінансової дисципліни при формуванні і реалізації місцевих бюджетів, з якого поінформував директор департаменту фінансів ОДА Петро Лазар.
– Так, минулого року при затвердженні місцевих бюджетів у всіх районах порушено законодавчі вимоги щодо забезпечення асигнуваннями видатків на оплату праці з нарахуваннями працівникам бюджетних установ,- зазначив Петро Данилович, додавши, що на зазначені видатки не вистачало 409,4 млн. грн. У висновках про відповідність бюджетному законодавству рішень про районні бюджети на 2017 рік відповідні проблеми для кожного району були зазначені та протягом року неодноразово наголошувалось на необхідності вжиття заходів для їх вирішення. Крім того, торік за рахунок стабілізаційної дотації з держбюджету, яку для області виділяли двічі: у листопаді та грудні на виплату зарплати працівникам установ галузей соціально-культурної сфери спрямовано 66,1 млн грн, або 96,2 % отриманої для області суми (68,7 млн грн). Також додатково одержані торік кошти медичної субвенції спрямовані на оплату праці з нарахуваннями працівникам галузі охорони здоров’я у сумі  58,1 млн грн. З обласного бюджету на оплату праці працівникам бюджетних установ райбюджетам надана додаткова дотація у сумі 12,5 млн грн.

Учасники засідання мали змогу поставити посадовцю низку запитань, проконсультуватись та в підсумку вирішили, що одним із шляхів вирішення проблеми є аналіз затверджених видатків місцевих бюджетів на 2018 рік та моніторинг змін до бюджетів для  залучення всіх можливих фінансових ресурсів із забезпечення асигнуваннями видатків на оплату праці з нарахуваннями  працівникам бюджетних установ.
Не менш жваво обговорили і наступне питання порядку денного засідання – про реформування системи управління автодорогами загального користування та фінансове забезпечення з утримання автодоріг місцевого значення у 2018 році.
Едуард Маляр – директор департаменту  інфраструктури, розвитку  і утримання мережі автодоріг загального користування місцевого значення та житлово- комунального господарства ОДА та  Михайло Попович – начальник Служби автомобільних доріг у Закарпатській області фахово розповіли по суті.  Вони інформували, що протяжність мережі автодоріг загального користування Закарпаття – 3345,9 км, у т.ч.: державного значення – 921,2 км; місцевого (районні та обласні) – 2424,7 км; 1298 мостів. Мережа доріг комунального значення області – 5883,645 км. Відповідно до законодавства, дороги загального користування місцевого значення передано в управління місцевим органам влади. На обласному рівні прийнято низку документів, які сприятимуть будівництву, реконструкції, ремонту та утриманню автодоріг загального користування місцевого значення, передачі районних автодоріг загального користування місцевого значення до сфери управління та на баланс райдержадміністрацій.
У Держбюджеті щорічно передбачаються видатки на фінансування робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автодоріг загального користування. Для цих цілей у складі спецфонду Держбюджету створюється державний дорожній фонд. Кошти цього фонду розподіляються таким чином: 60 % – на автодороги загального користування державного значення; 35 % – на автодороги місцевого значення; 5 % – безпека дорожнього руху. Надходження зараховуються до спецфонду Державного бюджету в такому розмірі: у 2018 році – 50 %; у 2019 році – 75 %; з 2020 року – 100 %.
Детально розповіли посадовці і про спрямування коштів державного дорожнього фонду, про головних розпорядників за напрямами, відповідальних виконавців бюджетних програм тощо. Голови райрад, серед яких – Віталій Любка, Мирослава Ливч, Руслан Чорнак поділились своїм баченням вирішення питання та зійшлися на тому, що необхідно розробити районні програми з ремонту та утримання автодоріг місцевого значення та передбачити відповідне фінансування.
Уважно обговорили керівники райрад і нове Положення Координаційної ради  та орієнтовний План засідань на 2018 рік. Так, у другому кварталі ц.р. заплановано на базі Свалявського району розглянути питання раціонального використання та відновлення лісоресурсів, стан та перспективи ефективного використання мінерально-сировинних ресурсів на території області. У третьому кварталі на базі Виноградівського району – ефективне використання та охорону земель сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення та про стан і проблеми роботи місцевих рад зі збору, вивезення та утилізації твердих побутових відходів і належного утримання прилеглих територій населених пунктів. У четвертому кварталі на базі Тячівського району – про досвід об’єднаних територіальних громад у розвитку транскордонного співробітництва та про перспективи розвитку і розбудови геліоелектростанції в Закарпатській області; будівництва підприємств з переробки (утилізації) побутових та інших відходів на території області.
За результатами засідання з обговорюваних питань прийнято відповідні рекомендації Координаційної ради органам місцевого самоврядування.

Прес-служба
Закарпатської облради