Версія для друку Версія для друку

Працюємо на випередження

Правопорушення, скоєні неповнолітніми, – це небезпечне соціальне явище, тому саме цій темі й приурочили декілька групових заходів працівники центру соціальних служб. Із дітьми шкіл Доробратова, Мідяниці, Дунковиці працювали юрист С.О. Ізай та фахівець із соціальної роботи І.Ю. Маргітич. У ході бесіди учні були проінформовані щодо невтішної статистики злочинів, що здійснюються неповнолітніми, та про наслідки, до яких вони можуть призвести.
У підлітків завжди виникає бажання стати незалежним, спробувати щось нове, побувати в новій, цікавій обстановці. Це природньо і навіть корисно для дітей – все це частина дорослішання. Але вони можуть ризикувати, особливо коли опиняються поза увагою батьків чи дорослих. Тиск однолітків, нудьга, нестримна енергія, а, можливо, й інші фактори, що впливають на поведінку, наприклад, вживання пива… можуть призвести до невиправданого ризику – і навіть коштувати життя!
Людина не народжується злочинцем, а стає ним через певні життєві обставини. Часто діти і підлітки думають, що за скоєний ними злочин ніякої відповідальності не буде, бо вони ще неповнолітні. Проте гуманне ставлення до дітей у суспільстві аж ніяк не означає, що треба потурати їм у всьому. Навпаки, слід перевиховувати. Адже багато дорослих злочинців починали свою «кар’єру» ще в підлітковому віці.
Постійно зростає кількість молодих людей, які не вчаться й не працюють, що призводить до зростання числа молоді, чия поведінка виходить за межі моральних і правових норм. Усе виразніше проявляється омолодження злочинності: дедалі зростає частка правопорушників, які не досягли 16 років. Неблагополучне побутове оточення, важке матеріальне становище сімей, неконтрольованість з боку дорослих – усе це сприяє активізації кримінальної ситуації. Найпоширенішими злочинами серед учнівської молоді є крадіжки, хуліганство. Бажання самоствердитися штовхає декотрих молодих людей до конфліктних ситуацій, скоєння зовні безпричинних, а іноді незрозумілих злочинних проявів: побити людей, з якими не порозумілися, випадкових знайомих тощо.
Особливого загострення набуває проблема учнівської бездоглядності та безпритульності. Вдаючись до бродяжництва й жебрацтва, учні юнацького віку нерідко скоюють крадіжки самі, або їх залучають до кримінальних груп дорослі. Знання неповнолітніми певних законів, норм поведінки, своїх обов’язків перед суспільством, усвідомлення ними шкоди, відповідальності й вироблення у них правової свідомості зобов’язує добре поводитись, утримує від порушень правил поведінки.

Ірина Вовканич,
директор центру
соціальних служб

Ваш отзыв

Ваш коментар